Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.01.2014.
02:22
Beta A

Beara optužio policiju RS za zločin u Srebrenici

Svedočeći na suđenju Radovanu Karadžić pred Tribunalom u Hagu, bivši pukovnik Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara optužio je policiju RS za streljanje hiljada Muslimana posle pada Srebrenice u julu 1995.

Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu
 

Bearu, tadašnjeg načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS, Tribunal je 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje su srpske snage ubile u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele Srebrenicu. Tadašnji predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga -
vojske i policije - Karadžić (68) takođe je optužen za srebrenički genocid.

Odgovor iza zatvorenih vrata

Karadžić je Bearu pitao da li ga je ikada, kao vrhovnog komandanta, usmeno ili pismeno obavestio "da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani", kao i da li je o tome ikada napisao ili pročitao bilo kakav dokument.

Beara je odgovorio iza zatvorenih vrata, pošto su ga na to obavezale sudije, uz garanciju da njegovi odgovori neće biti upotrebljeni protiv njega.

Na Karadžićevo pitanje da li su tokom rata u BiH ikada  razgovarali, Beara je tog dana odgovorio: "Viđali se jesmo, ali mislim da nikada nismo razgovarali".

Tokom unakrsnog ispitivanja, Melisa Pak podsetila je svedoka da je, po presudi, on "dao direktno naređenje" i "orkestrirao" sprovođenje ubilačkog plana posle pada Srebrenice. "Vrlo se dobro sećam da je (na suđenju) bio prikazan jedan telegram načelnika Centra javne bezbednosti Zvornik Dragomira Vasića, gde on kaže da je MUP preuzeo zadatke od vojske - da je opkolio i likvidirao 8.000 Muslimana... A to sam posle ja bio, a ne Vasić", odgovorio je Beara.

Beara je tvrdio da je Vasićeva depeša bila "u spisu predmeta" i da se "na neki čudni, volšebni način izgubio, pa sam, čini se, ja postao Vasić". Svedok je izjavio i da "uopće ne prihvata" nalaz iz presude da je imao "genocidnu nameru" - da srebreničke Muslimane potpuno ili delimično uništi kao etničku grupu: "To je tako napisano, ali to
nije kako je bilo u to vreme. Mi smo podastrli te dokaze, međutim, opet kažem, na neki volšeban način sve ono što smo mi predstavili, to je nestalo, a zbog cega i zašto stvarno ne znam".

Iznoseći alibi da je 13. i 14. jula bio u Beogradu, Beara je opovrgavao da je u to vreme imao bilo kakvo saznanje o zločinima nad srebreničkim Muslimanima: "Ja u to vreme nisam mogao da znam ništa, jer nisam ni bio na terenu... Naravno da sam bio u Beogradu".

Na pitanje tužiteljke Pak da li poriče i da su "hiljade muškaraca sistematski ubijene" posle pada Srebrenice, Beara je odgovorio: "Kako mogu da poričem strašne stvari koje su se dogodile u tom građanskom ratu, verskom ratu. To je prokletstvo, a ne ratovanje i to je strašno, užasavajuće. Ali, na neki volšebni način, sve je to natovareno na leđa tri čovika iz službe bezbednosti VRS, na ljude koji nisu imali ovlaštenja, niti su imali potčinjene neke ubice ili vojnike spremne da ubijaju, šta ja znam...".

Iskaze u Karadžićevu odbranu danas su dala još dva svedoka - Čedo Šipovac i Miladin Nedić. Karadžić će odbranu nastaviti danas.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 22:00
Kao dosta njih do sada (mislim srba svedoka)i ovaj je skoro dvadeset godina pripreman i nagradjivan sta da kaze na odredjenom mestu i trenutku,jer se tako najlakse pa makar i za kratko spasava sopstveno dupe,jos kao bivsi pukovnik VRS.Sramota.......!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online