Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 01.07.2013.
22:19
Beta A

Josipović: Komšije, nećemo vas blokirati

Predsednik Ivo Josipović izjavio je u ponedeljak, prvog dana članstva Hrvatske u EU, da njegova zemlja ostaje privržena nastavku širenja Unije na sve zemlje regiona i da na putu evropskih integracija neće blokirati komšije.

Ivo Josipović: Mislim da je opšte raspoloženje u politici, pa i u javnosti, da se komšije podrže
 

"Hrvatska je imala teške pregovore, težak postupak ulaska u EU, ali se isplatilo. Hrvatska je postala bolje društvo i ja našim komšijama želim da što brže pređu taj put", poručio je Josipović u intervjuu za agenciju Beta.


On je rekao da se ulaskom Hrvatske u EU suštinski ne menja njen odnos prema susednim zemljama koje nisu članice, i podsetio da i bivša, i sadašnja hrvatska vlada, imaju jasnu želju da Hrvatska bude dobar partner i komšija.
 

"Možda tužbe za genocid postanu bespredmetne"

Kada je reč o međusobnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Josipović je rekao da se nada da će "vlade dve države naći pravi odgovor i da će možda tužba postati i bespredmetna ako se druge stvari reše kako bi trebalo, posebno kada je reč o nestalima".

"Promena je ta da Hrvatska, kao članica EU, može da više pomogne susedima, ali i sebi. Naš strateški interes je da sve zemlje budu u EU koja je jamstvo mira, stabilnosti i dobre saradnje, trgovine, nauke i svega drugog", naglasio je Josipović.


Predsednik očekuje da će članstvo Hrvatske u EU i pomeranje granica Unije na Balkanu vrlo pozitivno uticati na region što je pokazalo i hrvatsko iskustvo. On je rekao da se Hrvatska zalagala da njene komšije po ulasku Hrvatske u Uniju dobiju mogućnost prelaska granice s ličnom kartom, ali da su za sada u EU rezervisani prema toj ideji.


"Verujem da, možda, kada se malo ustali situacija, kada bude jasno da nema nekog velikog bega preko granice, da će se takav režim ustanoviti u odnosu na granicu koja je uz Hrvatsku", procenio je on.


Upitan da li je moguće da, uprkos obećanjima da to neće činiti, Hrvatska iskoristi članstvo u Uniji i otvorenim pitanjima blokira svoje komšije na njihovom evropskom putu, Josipović je odgovorio da postoji teoretska mogućnost, ali da u to ne veruje.


"Možda je moguće zamisliti neke velike poremećaje u međusobnim odnosima zbog kojih bi moglo doći do zastoja, ali to je samo teoretska mogućnost. Ja u to ne verujem. Mislim da je opšte raspoloženje u politici, pa i u javnosti da se komšije podrže. Hrvatska neće blokirati susede", naglasio je on.


Ulazak Hrvatske u Uniju, ocenio je Josipović, ubrzaće proces rešavanja otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. Što se tiče nerešene granice na Dunavu, Josipović smatra da to nije "vruće pitanje" i da će se najverovatnije ići na međunarodnu arbitražu.

Srbija u Evropskoj uniji brže nego što se misli?

Na pitanje kada očekuje dalje širenje EU, Josipović je odgovorio da je uveren da će za zemlje regiona glavno biti ispunjavanje kriterijuma.

"To neće biti lako, zavisi samo od vas. Posebno zato što neće biti 'paket-aranžmana', već će svaka zemlja napredovati svojim tempom", rekao je hrvatski predsednik, izrazivši uverenje da će, uz ispunjavanje kriterijuma, ulazak Srbije u Evropsku uniju "možda biti brži nego što neki predviđaju" uz to što unutar EU postoji pozitivno raspoloženje, barem iz Hrvatske i Slovenije.


Pitanja nestalih i izbeglih

Kao posebno važno naveo je potrebu rešavanja pitanja nestalih koje je primarno ljudsko, a onda i političko pitanje.


"Tu smo u zadnje vreme napravili ozbiljne i važne iskorake. Nema nijednog razloga da obe države do kraja ne istraže šta se dogodilo i da ne omoguće porodicama da saznaju šta je bilo s njihovim najmilijima", ukazao je hrvatski predsednik.


Josipović je istakao da u Hrvatskoj nema politike koja bi izgbeglima zabranila da se vrate, iako u praksi postoje problemi, posebno kada je reč o vraćanju imovine. Ocenio je da je danas to prvenstveno ekonomsko pitanje, ali pitanje je i to koliko ljudi posle 20 godina zaista hoće da se vrati u Hrvatsku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 22:23
Haos na granici, kilometarske kolone, konjušari utuvili da su neki šrafovi u EU,
Ponedeljak 01.07.2013. 22:39
Ви Хрвати све радите само да би нам што више наудили.Ако нам желите добро онда нас блокирајте да никада не уђемо у банкрот унију.Мрзите нас и сада као до сада.
Ponedeljak 01.07.2013. 23:00
Блокирајте нас усташе,учините бар једном нешто добро за нас!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online