Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 12.05.2013.
17:09
24sata.hr A

Nadbiskup izjednačio ubijene u Blajburgu i Jasenovcu

Po 68. put u Blajburgu je održana komemoracija za ustaše, koje su na austrijsko-slovenačkoj granici sustigli partizani i likvidirali ih sredinom maja 1945. godine. Misu je držao splitsko-makarski nadbiskup koji je u svom govoru poistovetio žrtve iz Blajburga i one iz Jasenovca.

Skup u Blajburgu sa ustaškim simbolima
 

Na misi za poginule sveštenik monsinjor dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, rekao je kako je Blajburg simbol najvećeg stradanja hrvatskog naroda.

"Od ljudske zlobe stradale su hiljade ljudi, ne samo u Blajburgu nego i u Jasenovcu, Vukovaru i Škabrnji. Danas smo na poljima tragedije koju je počinila komunistička ideologija posledice čega i danas oseća hrvatski narod u ideološkom i demografskom smislu. Ovde treba biti ujedinjena cela Hrvatska", rekao je Barišić.

On je dodao da nedostaje humanosti i volje da se do kraja istraži gde su sve žrtve nestale u Drugom svetskom ratu.

Na Blajburškom polju u Austriji prvi je govorio u ime pokrovitelja manifestacije Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski koji je naglasio da se ovaj zločin i danas želi sakriti i minimalizovati.

"Neupućeni bi rekli da je danas drugačije nego za vreme 'mašinerije straha', ali ideološki 'sinovi zločina' ponovno prekrajaju istoriju", rekao je Tolušić.

Potpredsednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josef Lobnig dodao je da se ne sme zaboraviti da na Blajburgu nisu poginuli samo Hrvati već i Srbi, Austrijanci, Slovenci i drugi. Dodao je da će raditi na osnivanju tima koji će istraživati komunistička pogubljenja za vreme Drugog svetskog rata.

Slučaj Blajburg, poznat je kao Zarobljavanje i egzekucija ustaša i odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata u selu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici. Tokom maja 1945. ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana. Ne postoje tačni podaci koliko je vojnika pogubljeno, uglavnom bez suđenja, kao čin osvete za ustaške zločine u NDH tokom rata, a koliko njih je poginulo u borbi.

Blajburg je postao jedna od centralnih tema u hrvatskim medijima, eksploatisana radi stvaranja nacionalnog mita o patnji hrvatskog naroda sa ciljem homogenizacije Hrvata u procesu stvaranja samostalne hrvatske države, objavila je Vikipedija o ovom događaju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 18:00
E da mi je da vidim Nemca da izjednaci Ausvic i likvidacije SS jedinica pri njegovom oslobadjanju. Nemac ne sme Hitlera u usta da uzme a ovi drze misu ustasama, pre toga Pavelicu a onda i Stepincu. Nego, nije mi bas najjasniji ovaj deo: 'Po 68. put u Blajburgu je održana komemoracija za ustaše, koje su na austrijsko-slovenačkoj granici sustigli partizani i likvidirali ih sredinom maja 1945. godine' Pa po ovom ispada da su tzv Hrvati ubijali sami sebe, jer Josipovic kaze da su oni vecinom bili anti-fasisti a vecina njih i danas tvrdi da su velikim brojem bili u partizanima. Kome se onda drzi ova misa, Kinezima mozda?
Nedelja 12.05.2013. 17:35
Усташка посла.
Nedelja 12.05.2013. 18:20
Sto se sada ne oglase npr.LDP i LSV i da izraze zabrinutost zbog ove izjave nadbiskupa kojom izjednacava ubijene ustase sa masakriranim Srbima u Jasenovcu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online