Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
13:21
Vestionline A

Hrvatski profesor: Dok se ne suočimo da su Jasenovac vodile ustaše...

Docent na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Stevo Đurašković rekao je za Novi list da se ne smeju izjednačavati fašistički i komunistički zločini.

wikipedia.org/Petar Milošević
Logor u Jasrnovcu

On je takođe komentarisao izložbu o Jasenovcu, koja je u sedištu UN u Njujorku organizovana na inicijativu Srbije.

“Naravno da je izložba krajnje problematična i srpskoj vladi je bila potrebna u političke svrhe, ali je najvažnije ono što bi Hrvatskoj trebalo da predstavlja Jasenovac. Nažalost, još se nismo suočili sa istorijskim teretom Jasenovca i NDH. Ta istorija je do 1990. bila interpretirana na jedan, a posle na drugi način, a činjenice nepobitno govore da je režim NDH bio drugi najzločinačkiji režim u nacističkoj Evropi, odmah iza Hitlerovog“, naveo je Đurašković.

On je apostrofirao da je prema proračunima demografa Vladimira Žerjavića u NDH pogubljeno oko 250.000 civila, što u logorima, što u akcijama čišćenja terena, a od toga je oko tri četvrtine Srba.

Dodao je i da je demograf “raščarao velikosrpski mit o Jasenovcu i da je došao do brojke od oko 80.000 žrtava u logoru“.

- Ipak, licitiranje brojkama je odvratno, činjenica je da je Jasenovac bio jedini koncentracioni logor kog nisu vodili nemački nacisti, već ustaše. Od tog problema ne smemo da bežimo, sve dok se sa njim ne suočimo imaćemo i dalje prisutno koketiranje sa ustaštvom - istakao je Đurašković.

Komentarišući nameru da se izjednače fašizam i ustaštvo sa antifašizmom i kasnijim jednopartijskim socijalizmom, pod kategoriju nedemokratskih i totalitarnih režima, sagovornik Novog lista navodi da je takvo izjadnačavanje uvezeno iz Evrope.

- Angela Merkel i Emanuel Makron ne vide da sami sebi kopaju jamu. Politička upotreba teorije totalitarizma u suštini potkopava evropski antifašistički konsenzus na kom je Evropa počivala posle II svetskog rata. Taj konsenzus je počivao na tome da su se antifašisti različitih usmerenja ujedinili protiv fašizma. Izjednačavanje zločina fašizma i komunizma implicira da je komunistički antifašizam lažan, jer su komunisti koristili antifašizam da bi dobili vlast i nametnuli nedemokratski režim. To je istina, ali ako anfašizmu oduzmemo komuniste, šta će onda preostati? Buržuji su uglavnom čekali da ih oslobode Amerikanci. Zapravo, osim u Poljskoj i delom u Francuskoj, činjenica je da su evropske antifašističke pokrete vodili i većinski popunjavali komunisti - objasnio je Đurašković.

Prema njegovim rečima, teorije totalitarizma u političkoj upotrebi proglašavaju jednakost nacističkog rasnog genocida i komunističkog klasnog genocida.

“Komunistički zločini u velikoj većini nisu genocidni. Za genocid treba da postoji namera određenih vlasti da istrebe određenu grupu ljudi. Ipak, činjenica da nisu genocidni ne znači da se smeju relativizovati. Društva treba da se suoče sa njima, žrtve treba obeštetiti i vratiti im dostojanstvo, ali se ne smeju izjednačavati zločini fašizma i komunizma“, istakao je Đurašković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online