Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.03.2013.
01:06
Đ. Barović - Vesti A

Fudbal podgrejao mržnju

Uoči kvalifikacione fudbalske utakmice Srbije i Hrvatske za put na Svetsko prvenstvo u Brazilu srpska zajednica se više puta našla na meti verbalnih, a zatim i fizičkih napada. Otuda i opravdan strah da bi tok današnjeg meča na Maksimiru mogao da bude povod za novo nasilje.

Svi strepe od incidenata: Fudbalska utakmica povod za novo nasilje
 

Policija je najavila da će učiniti sve da spreči eventualne incidente pre, za vreme i posle utakmice, što će za predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj, biti ključni test u odnosu novih vlasti prema sve učestalijim izlivima nacionalizma.

- Reakcija države u slučaju Zdravka Mamića i Ruže Tomašić je pokazala da se nešto menja u pozitivnom smislu. Otuda smatram i da će i utakmica proteći u najboljem mogućem redu - smatra lider Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji se u utorak pojavio u Saboru sa žutom trakom na kojoj je ispisana reč "gost", aludirajući na izjavu Tomašićeve da je "Hrvatska država Hrvata, a da su svi ostali samo gosti".

"Srbi u Hrvatskoj nisu dobrodošli"

- Uverena sam da će vlasti u Hrvatskoj učiniti sve da taj meč prođe u najboljem mogućem redu kako ne bi došli na udar međunarodne zajednice samo tri meseca pre nego što i zvanično postanu članica EU - kaže Sanda Rašković-Ivić, bivši ambasador Srbije u Rimu.
Ona dodaje da eskalacija nasilja nad Srbima u Hrvatskoj govori o "stanju duha" većinskog naroda.
- Nažalost, Srbi su za većinu Hrvata i dalje remetilački faktor i zato se šalju više nego jasne poruke da nisu dobrodošli. Zapravo, ovi događaji pokazuju kako padaju u vodu i nade da će položaj Srba biti drastičnije bolji ulaskom Hrvatske u EU. U životu Srba se zapravo ništa neće promeniti jer će Hrvatska nastaviti da krši sva moguća zagarantovana prava, ali ovog puta sa blagoslovom čelnika EU - ocenjuje Sanda Rašković.

Podsetimo, izvršni predsednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić uhapšen je zbog primitivnog vređanja na nacionalnoj osnovi ministra sporta u Vladi Hrvatske Željka Jovanovića.


Mamić je optužio ministra Jovanovića da "je Jovanović čovek koji mrzi sve hrvatsko.
"Čovek koji je Srbin ne može da vodi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj. On je uvreda za hrvatski mozak, on je hrvatomrzac. Kod njega ne vidite osmeh nego očnjake iz kojih izlazi krv", rekao je Mamić.


S druge strane, Pupovac, ali ni ostali srpski političari neće biti sutra na Maksimiru. On kaže da ide na "zasluženi odmor", te da sumnja da će i preko TV gledati utakmicu.
- Jednostavno, nisam ljubitelj fudbala - kaže Pupovac.


Mnogo određeniji je predsednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula. Prvi Srbin iz Hrvatske koji je prisustvovao proslavi godišnjice akcije "Oluja" u Kninu, ipak sada ne namerava da bude i jedini srpski političar na Maksimiru.


- Kao i većina drugih, ni ja neću otići, jer ne želim da slušam devedesetominutnu histeriju usmerenu protiv srpske zajednice. Ali, zato ću posle utakmice otvoreno reći da sam navijao za reprezentaciju Srbije i da će tako biti sve dok Hrvatska suštinski ne promeni odnos prema Srbima - kaže Džakula koji smatra da će vlasti u Hrvatskoj učiniti sve da zaustave "histeriju" koja je počela izjavom direktora FK Dinamo, a završena prebijanjem učenika Bogoslovije u manastiru Krka.

Vređa Srbe: Zdravko Mamić
 

- Dobro je da su se ti incidenti odigrali na ovaj način, jer je to jedini način da javnost shvati u kakvom su položaju Srbi. Bez tih događaja, neko sa strane bi mogao da pomisli da nam pred ulazak Hrvatske u EU teče med i mleko, a zapravo smo i dalje građani drugog reda - ističe Džakula.

Huligani se brane sa slobode

Sedmorica napadača na srpske bogoslove iz manastira Krka pušteni su da se brane sa slobode, a protiv njih su podignute krivične prijave.
Podsetimo, grupa Hrvata iz Kistanja napala je u nedelju osam bogoslova, šestorica su povređena, od kojih jedan teže.
Otac Heruvim iz Eparhije dalmatinske rekao je da su napad izvršili meštani koji su metalnim i bejzbol palicama pretukli šest učenika. On je rekao da je jednom učeniku slomljen nos, dok su ostali zadobili lakše telesne povrede.

Ni najmlađi saborski zastupnik iz redova srpske zajednice, Dragan Crnogorac neće prisustvovati utakmici, ali se plaši da bi moglo da dođe do incidenata, ukoliko Srbija pobedi.


- Bez obzira na moguće strahove ili posledice, mislim da nema Srbina u Hrvatskoj koji ne želi da Srbija pobedi na toj utakmici. Pritom, Srbi iz Vukovara i okoline su se već "naučili" kako treba da se ponašaju u ovakvim situacijama, pa će na svaki način pokušati da izbegnu moguće incidente - kaže Crnogorac i dodaje da će u Vukovaru Srbi utakmicu gledati u svojim, a Hrvati u svojim kafićima, ali da je najveći problem šta će biti po njenom završetku.


- Policija je svesna rizika i nadam se da će učiniti sve da Srbi ne prođu kao pre godinu dana kada su posle rukometne utakmice Srbija - Hrvatska, u centru Vukovara maskirani huligani demolirali četiri automobila, jedan srpski kafić i povredili dvoje ljudi - kaže Crnogorac.

POVEZANE VESTI

Petak 22.03.2013. 04:45
Nije fudbal podgreao mrznju vec medie!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online