Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.10.2012.
13:04
Ž. Marković - Vesti A

"Atif Dudaković mora u zatvor"

Ako do 1. juna naredne godine ne bude završena istraga u slučaju protiv Atifa Dudakovića, logoraši iz Republike Srpske će doći u Tužilaštvo i Sud BiH sa vrećama za spavanje i potpuno blokirati rad tih institucija, tvrdi predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Branislav Dukić, predsednik Savea logoraša Republike Srpske

On u razgovoru za "Vesti" kaže da je delimično zadovoljan nedavnim sastankom sa šeficom Odjela Tužilaštva BiH za ratne zločine Vesnom Budimir, koji je usledio nakon što su logoraši zapretili da će organizovati proteste ispred zgrade pravosudnih institucija BiH u Sarajevu. Prema Dukićevim rečima, Budimirova je predstavnicima logoraša rekla da će istraga protiv Dudakovića, ali i u još nekim važnim slučajevima, biti dovedena do kraja.

O čemu se razgovaralo na tom sastanku?
- Teme sastanka bili su, osim zločina Petog korpusa kojim je komandovao Dudaković, i zločini u Dobrovoljačkoj ulici, Velikom parku, Silosu i kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, kao i slučaj Tuzlanska kolona. Otkriveni su nam i neki dosad nepoznati detalji, ali ne bih sada da ih iznosim u javnost. Mogu samo reći da, kada je u pitanju zločin u sarajevskom Velikom parku, da je reč o obimnom predmetu u koji su izgleda uključeni ljudi iz političkog i vojnog vrha FBiH.


Šta je ono što možete da kažete o slučaju Dudaković?
- Rečeno nam je da je 1. jun rok do kada će se znati da li će on biti uhapšen ili i definitivno oslobođen. I mi ćemo sačekati do tog datuma. Imaćemo strpljenja. Istovremeno, pozivamo oko 120.000 Srba koji su morali da napuste svoja ognjišta u zapadnokrajiškim opštinama zbog delovanja Dudakovića i njegovih jedinica, da tuže FBiH i traže odštetu.

Besmislene tužbe

Kako komentarišete ogroman broj tužbi koje građani Federacije BiH podnose protiv RS?
- To su neverovatne stvari. Njima je cilj političko i ekonomsko uništenje RS i jedan od mehanizama su i te tužbe. Imam podatak o 3.000 tužbi protiv RS, ali pogledajte zašto su, na primer, neke od njih podnesene. Dosta njih tuži RS jer, pobogu, nisu mogli da izlaze napolje u vreme policijskog časa! Pa, tada niko nije mogao da izlazi napolje! Šta onda da rade Srbi koji su bili zatočeni u 536 logora širom FBiH, a samo u Sarajevu ih je bilo 126. Ne kažem da nije bilo logora i na srpskoj strani, ali podnositi tužbe zbog policijskog časa je šegačenje.


Šta ako Dudaković ne bude uhapšen i da li ste iz razgovora sa Budimirovom mogli da zaključite u kojem pravcu će se ta stvar razviti?

- Ne bih da otkrivam sve detalje i donosim zaključke o tome da li će Dudaković zaista završiti iza rešetaka. Mi ćemo sačekati 1. jun i videti kakva je odluka, odnosno da li je obećanje ispunjeno. Ako toga ne bude, uslediće naša žestoka reakcija. Zauzećemo sud i tužilaštvo i nećemo im dozvoliti da više dele nepravdu.


Kakva je situacija sa Dobrovoljačkom ulicom i Tuzlanskom kolonom?
- Odluka stranog tužioca da se zaustavi istraga za zločin u Dobrovoljačkoj nije konačna i Tužilaštvo i dalje ispituje taj događaj, s tim što je promena u tome da oni sada posmatraju i događaje od dva ili tri dana pre samog zločina. Dakle, analiziraju se i istražuju zbivanja koja su dovela do zločina. Što se tiče Tuzle, situacija je malo složenija, ali nije isključeno i da se taj slučaj aktuelizuje.


Da li razmišljate o organizaciji novih protesta?
- Nakon ovog razgovora ne razmišljamo. Sačekaćemo taj rok pa ćemo proceniti. Žalosno je što smo pozvani na taj razgovor tek kad smo zapretili protestima, ali i to je način da se izborima za svoja prava.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 13:14
Pravo cudo.Ja sam mislio da samo Srbima sude?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online