Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 12.09.2012.
12:16
Srna A

Polemika Cerića i Grigorija na ivici incidenta

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i vladika Srpske pravoslavne crkve Grigorije doveli su juče skoro do incidenta raspravu na panelu "Sarajevo dvadeset godina kasnije - od konflikta i susreta" u okviru Svetske mirovne konferencije, razmenom optužbi o tome šta je ko kad rekao i čija bi BiH trebalo da bude. "Reis Mustafa Cerić sanja i ja ću sada da ga probudim. O kakvom multietničkom Sarajevu govori kada je u njemu ostalo pet odsto hrišćana", pobunio se vladika Grigorije.

Verski poglavari svih zajednica juče u Sarajevu
 

"Pruža nam se nova šansa da nadiđemo grehove prošlosti, da se preobrazimo i uzdignemo iznad njih i da počnemo iz početka na dobrim temeljima", počeo je u mirnom tonu diskusiju episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Međutim, Svetska mirovna kokferencija nastavljena je u nemirnom tonu kada je nešto kasnije poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao da se u BiH "zna ko se kome treba izviniti i tek onda mogu doći u BiH i, ako žele, živeti ovde".

Cerić: Da li ste mirno spavali

 

U svom obraćanju poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić upitao je učesnike konferencije da li su u Sarajevu "mirno spavali", jer u BiH, kako je rekao, postoji "slogan" da ima 3.000 terorista.

Predsednik Jevrejske zajednice Jakob Finci rekao da je rat u BiH bio "čudni incident" bez temeljnog objašnjenja. "Ovo je još istorija u stvaranju. Treba pričekati još 50 godina da shvatimo šta nam se stvarno desilo", istakao je Finci.

 

Predsednik Jevrejske zajednice dodao je da je zajednički život u Sarajevu prošlost, sadašnjost i budućnost. "Kažu da u Sarajevu žive dve vrste građana – ravnopravni i malo ravnopravniji. Nadam se da će se to stanje popraviti", istakao je Finci.

Cerić je u izlaganju na panelu govorio o svom snu, o BiH sa jednim predsednikom, sa jednom vladom, o Sarajevu kao simbolu multietničkog grada i zajednice svih vera i religija, iako u njemu danas živi svega pet odsto hrišćana.

"Reis sanja i ja ću sada da ga probudim. Prilikom boravka u Vašingtonu, na skupu organizovanom povodom 10. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, na kojem smo zajedno učestvovali, čuo sam reisa Cerića kako Arturu Šnajeru, njujorškom rabinu, u jednom restoranu, na večeri, govori: 'Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku. Zašto nama ne date celovitu BiH'", naglasio je vladika Grigorije.

Posle ovog otkrića, reis Cerić je viknuo: "Zašto lažete!"

Vladika Grigorije je mirno odgovorio da dobro pamti i nastavak razgovora iz Vašingtona i Cerićevu rečenicu: "Nema jevrejstva bez Jevreja, ni islama bez islamske države".

"A ja kažem nema Bosne bez Srba i Hrvata. Ona se pokušava napraviti bez Srba i Hrvata, a to tako ne može. Ja sam ovde rođen i kardinal Puljić je ovde rođen, mi hoćemo da živimo ovde i hoćemo da BiH bude zemlja svih", poručio je vladika Grigorije.

Ova otkrića vladike Grigorija izazvala su nekontrolisanu i burnu rekaciju Cerića koji je na to dodao da "nema Bosne bez Bošnjaika".

"Sa njim možemo govoriti o nekim drugim stvarima. Ali je činjenica da su, nakon raspada Jugoslavije, sve bivše republike nacionalne osim BiH, koja je multietnička. Prema definiciji, Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska je zemlja Hrvata i ostalih, čak i Crna Gora koja se odvojila od Beograda, dok Albanci imaju dvije i po države na Balkanu. Bošnjaci koji su razbacani po cijelom Balkanu su najnezaštićeniji, nemaju države. BiH je njihova domovina, nema Bosne bez Bošnjaka. Pitanje Bosne je pitanje Bošnjaka i ovde su svi dobrodošli", rekao je Cerić.

On se potom obratio vladiki Grigoriju i kardinalu Puljiću rekavši im: "Dobro nam došli! Dobro nam došli!".

Kako je objavila agencije Srna, bez obzira na Cerićev trud, nastup nije našio na odoboravanje prisutnih.

Dodik: Neka Cerić sanja i taj san ponese na onaj svet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, reagujući na priznanje poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da želi da BiH bude islamska država, da je dobro što svet može da čuje takve poruke, jer uporno sa distance guta podvale Sarajeva kao mulietničkog grada.

Dodik je istakao da nije prisustvovao Svetskom kongresu za mir, koji se održava u Sarajevu, zato što se ti skupovi uvek koriste da bi se spekulisalo.

"Cerić to dobro radi, kao i svi političari iz bošnjačkog naroda, a videlo se da ne odustaje od svojih ideja da je BiH samo za njih. Ali, to može samo da sanja i da taj san ponese sa sobom na onaj svet", rekao je Dodik novinarima na Palama.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 12:47
Као прво глупост је што су и учествовали православни свештеници на овако лицемјерној конференцији, као друго зна се да је Церић вођа свих бошњака на Балкану и што он каже то је за њих закон. Само што је он у једном у праву, они треба да имају своју државу, проблем је што они хоће да у ту државу утопе РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Кад одустану од тога, нећемо имати више сукоба с њима.
Sreda 12.09.2012. 13:05
E svasta.... tri popa, pardon, dva popa i jedan hodza se bave politikom, a cim su se vjerske zajednice pocele baviti politikom, znamo kako se to zavrsava... BiH jedino moze opstati kao drzava ako ostane ono sto je i bila, niti srpska, niti bosnjacka, niti hrvatska, vec i srpska i hrvatska i bosnjacka, kakvu ju je AVNOJ formirao... sve ostalo je sviranje k**** i dalje se nastavlja idiotizovanje populacije i nastavak sukoba, a sve nas je manje, i u Federacihi i u RS.... nestacemo za 500 godina kako kazu statistike UN-a, a lupamo praznu slamu... gradjanska opcija za BiH je jedina racionalna i napredna, sve ostalo nas vodi u propast....nazdravlje!
Sreda 12.09.2012. 16:00
Pa ovako kao ceric govore i Hrvati, prvo su "ocistili" Hrvatsku od Srba kroz oluju a sad govore o prevazilazenju proslosti...kao da nista nije bilo!!!? Procenti srpskog stanovnistva u Hrvatskoj govore takodje za sebe...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online