Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 23.05.2012.
13:13
D. Lj. Joksić, R. Lončar A

Desant na srpske manastire!

Brojne policijske snage MUP-a Makedonije su u ponedeljak rano ujutro u više manastira i domova hapsili sveštenike i vernike Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) na čijem se čelu nalazi osuđeni vladika Jovan (Vraniškovski).

POLICAJCI HAPSILI I MONAHINJE: Neviđen teror nad SPC


U Štipu je, kako je saopštio sveti arhijerejski sinod POA, policija tražila episkopa bregalničkog Marka, a pošto ga nije pronašla uhapsila je monahinju Pelagiju.
U Skoplju su brojne policijske snage ušle u manastir Uspenje Presvete Bogorodice tražeći episkopa stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog Davida, a kad ga nisu našli uhapsili su igumaniju manastira, monahinju Kiranu.


Policija se, saopštava POA, brutalno ponašala prema monahinjama, a osim maltretiranja detaljno su pretresli manastir.


Policija je upala i u manastir Sv. Jovana Zlatoustog u Bitolju tražeći nastojnika manastira, monahinju Olimpijadu, a pošto je nisu pronašli maltretirali su ostale monahinje. Policija je ušla i u manastir Uspenje Presvete Bogorodice u Prilepu gde su uhapsili jeromonaha Mojseja.


U svim manastirima ističu u POA, policija je zaplenila sve kompjutere i drugu materijalnu imovinu pod obrazloženjem da hapse "zbog utaje poreza".
Prema saopštenju svetog arhijerejskog sinoda POA, policija je lišila slobode i najužu rodbinu episkopa, kao i ostale vernike Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.


"Sudske vlasti Republike Makedonije odbijaju da registruju POA, ona nema svoje firme i praktično živi od pomoći svojih vernika, tako da je veoma providno da država, pod maskom utaje poreza sprovodi do sada, zajedno sa presudom protiv arhiepiskopa Jovana, najžešći progon i policijsku torturu na verskoj osnovi kakvu ne pamte demokratske zemlje u Evropi i svetu", navodi se u saopštenju POA.


Uz napomenu da "štiti verski monopol raskolničke organizacije MPC", konstatuje se da su "državne vlasti u Makedoniji krenule u pohod da u jednom danu doslovno satru kanonsku Parvoslavnu ohridsku arhiepiskopiju", stoji u saopštenju POA, o čemu će biti obaveštene sve domaće i međunarodne institucije i organizacije, Oebs i strane ambasade u Makedoniji.

Pogažena verska prava

Sveti arhijerejski Sabor SPC negodovao je zbog vesti o policijskom pretresu manastira i crkvenih jedinica i novih progona u Ohridskoj arhiepiskopiji.


- Ovoga puta napadi su usmereni ne prema arhiepiskopu ohridskom Jovanu, koji je nepravedno osuđen, već prema monasima i sveštenicima Ohridske arhiepiskopije, gde je policija od ranog jutra vršila premetačinu po manastirima i crkvenim jedinicama - izjavio je vladika bački Irinej novinarima u Patrijaršiji u Beogradu.


- Pošto se pred međunarodnom zajednicom ne može pravdati bilo kakvo gonjenje po verskoj osnovi, izmišljaju se pitanja poreza. Kakav porez može postojati kod ljudi koji žive od dobrote i milostinje drugih? - naveo je on i poručio da će Crkva preduzeti sve potrebne korake za zaštitu verskih prava i sloboda svojih vernika u Ohridskoj arhiepiskopiji.


On je uputio i apel svim relevantnim faktorima kako u Makedoniji tako i u svetu da zaštite zakonitost ljudskih prava i verskih sloboda.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 13:16
ajmo "braćo" južna i vi koji ih volite? da čujem sada vaša suvisla objašnjenja kako narod nije kriv i kako nas vole u makedoniji? pogotovo bi voleo da čujem mišljenje onog što kači ono "jaje na oko" pored Srpskog Orla??
Sreda 23.05.2012. 13:24
Опет папа даје налоге својим сателитима да прогоне Православље.
Sreda 23.05.2012. 13:31
Zato ja priželjkujem raspad Makedonije. Napred Šiptari!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online