Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 30.01.2014.
14:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Crnogorci opet prete progonom srpskih sveštenika

Starešini manastira Sveta trojica i petorici parohijskih sveštenika u Pljevljima, koji pripadaju Eparhiji mileševskoj SPC, crnogorska policija je uskratila dozvolu privremenog boravka uz obrazloženje da nisu priložili dokaz da je u Crnoj Gori registrovana "verska zajednica u kojoj nameravaju da vrše versku službu". Igumanu Leonidu i sveštenicima Ognjenu Perkoviću, Nikoli Oliću, Milanu Stojiljkoviću, Saši Janjiću, Darku Joviću i Borivoju Pantiću zbog toga preti proterivanje iz Crne Gore.

Crnogorci hoće da oteraju sveštenike Srpske pravoslavne crkve jer "nisu priložili dokaz da je ta verska zajednica registrovana u Crnoj Gori"
 

Iguman i sveštenici uložili su žalbu, a njihov advokat Josif Mićković naveo je da su razlozi odbijanja u prvostepenom postupku potpuno nejasni i nerazumljivi.


"Pošto su po važećem Zakonu o zapošljavanju i radu stranaca u Crnoj Gori sveštenici i verski službenici oslobođeni obaveze pribavljanja radne dozvole dok obavljaju versku službu u Crnoj Gori, podnosioci zahteva praktično nisu imali obavezu da predoče u postupku nikakav drugi dokaz već priloženu potvrdu o tome da će obavljati versku službu u SPC, koja je sasvim dovoljna kao dokaz za privremeni boravak po osnovu zapošljavanja", navodi se u žalbi.

Izmišljeni uslovi

Advokat Josif Mićković je u žalbi dodao da je uslov o dostavljanju dokaza o registraciji verske zajednice u Crnoj Gori "očito izmišljen od strane prvostepenog organa i može se tumačiti samo kao rezultat političke namere" onih čiji je cilj ponovno osnivanje SPC u Crnoj Gori.
"Neshvatljivo je i zapanjujuće do koje mere prvostepeni organ ignoriše i nipodaštava odluku Upravnog suda da se dokazivanje prijave verske zajednice u konkretnom slučaju ne može smatrati odlučnom činjenicom i dovoditi u vezu sa uslovima iz Zakona o strancima", piše u žalbi.


Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene u Crnoj Gori, izjavio je za Vesti da "ovaj i slični slučajevi nemaju veze ni sa pravom ni sa pravdom, već sa trenutnim političkim raspoloženjem vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića prema srpskoj, odnosno kanonskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori."


- Radi se o ozbiljnoj manipulaciji. Kad Milu zatrebaju crkveni velikodostojnici i Srbi onda otopljavaju odnose, a kad procene da im trebaju Albanci ili Bošnjaci u Crnoj Gori onda sa Srbima i sveštenicima zatežu odnose - pojašnjava Medojević.


I ranije je bilo više slučajeva uskraćivanja prava na boravak srpskim sveštenicima, ali je sud takve odluke poništio.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 14:50
E sad cemo i mi da zapretimo progonom crnogorskih direktora!?
Četvrtak 30.01.2014. 15:32
pravo svake drzave je da strane drzavljane ako to procene ...isprati do granice njihovih maticnih drzava.problem nije u crnoj gori vec u srbiji. u njihovoj lukavosti ici ce komentari nisu to crnogorci to su...albanci ili ...problem srbije je sto nezapamcenim deljenjem drzavljanstva omogucava drzavljanima crne gore da zauzimaju najvise drzavne funkcije srbije.RECIPROCITET !
Četvrtak 30.01.2014. 14:04
milo i raspop se opet kurče
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online