Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
13:37 >> 16:06h
Srna A

Veritas: Neće Ivo od tužbe odustati

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je vrlo mala mogućnost da novi hrvatski predsednik Ivo Josipović inicira povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije, jer je ta tužba "njegovo čedo".

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas"
 

"Tužba je njegovo delo, njegovo čedo, a autori i očevi se ne odriču baš lako svojih dela i dece", rekao je Štrbac. Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je za italijanski list "Korijere dela sera" da bi Hrvatska mogla da preispita odluku o tužbi za genocid protiv Srbije, ako Beograd prihvati pregovore o nestalim osobama, suđenjima za ratne zločine i vraćanju kulturnog blaga koje je nestalo tokom rata.

Tadić: Ne postoji kolektivna krivica

Predsednik Srbije je povodom tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde ponovio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda, smatrajući da je uputnije da se svi takvi sporovi rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene.
"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", naglasio je predsjednik Tadić.

 

Štrbac je naveo da Josipović ističe periferne stvari kao što je povratak kulturnih dobara, pronalaženje nestalih, suđenja za ratne zločine, što Beograd odavno ispunjava, ali da izostavlja ključni momenat te tužbe - genocid i isplata štete pojedincima i hrvatskoj državi.

"Tuđmanove ladice"

Savo Štrbac je podsetio da su baš u vrijeme Josipovićeve stranke SDP, odnosno vladavine Ivice Račana, Srbi u Hrvatskoj ostali bez stanarskih prava i da su iz "Tuđmanovih fioka" izvučeni predmeti u kojima se mnogo Srba optužuje za ratne zločine.

"Mislim da upravo to pitanje genocida ne može da povuče nijedan političar, pa ni predsednik u Hrvatskoj, o tome odlučuje Vlada", navodi Štrbac. On je dodao da je, osim toga, u hrvatskom narodu stvorena percepcija da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i da je to ušlo i u hrvatske udžbenike i da se na tome odgajaju nove generacije. Štrbac je rekao da bi Hrvatskoj više odgovaralo da ne dođe do sudskog spora, nego Srbima u Hrvatskoj, koji bi u slučaju vansudskog poravnanja izgubili šansu da pokažu da su nad njima vršeni zločini u hrvatskoj državi.

On je naveo da se od Josipovića očekuje da reši goruće probleme Srba, kojima se otežava povratak, a ta pitanja su stanarska prava, restitucija, revizija krivičnih postupaka, kao i prestanak bezrazložnog progona Srba za ratne zločine. Štrbac je rekao da su birači glasali za "finog, uglađenog, proevropskog profesora i muzičara", ocenjujući da je Josipović "manje zlo od Milana Bandića".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online