Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
14:24
Đ. Barović - Vesti A

"Veritas": Znamo imena identifikovanih u Zagrebu

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u utorak su identifikovani posmrtni ostaci šest osoba koje su ekshumirane na asanacijskim grobljima na području Sisačko- moslavačke i Zadarske županije.

M. Karović
Savo Štrbac

I dok Ministarstvo branitelja Hrvatske koje je saopštilo ovu informaciju nije otkrilo ni njihova imena, ni nacionalnost, "Veritas" otkriva da je reč o Srbima ubijenim tokom ili nakon akcije "Oluja".

- Uspeli smo da saznamo za imena četvorice od šestorice identifikovanih. Među njima su Dragomir Obrada Čotra, duševni bolesnik koji je ubijen krajem avgusta 1995. godine u selu Bjelina, opšina Benkovac, a čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u novembru 2016. iz masovne grobnice na Gradskom groblju u Zadru. Tako je identifikovan i Jovan Stevana Macut (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta koji se do sada vodio kao jedan od nestalih u "Oluji", čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2007. iz masovne grobnice u Petrinji - kaže Savo Štrbac, predsednik "Veritasa".

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Bože Steve Vladić(25), iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva svoja saborca ubijen 5. avgusta 1995. na području Crkvenog Boka dok su putovali ka Republici Srpskoj. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u martu 2017. iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Jove Nikole Momčilović (54) iz Krša, opština Gospić, koji je 6. ili 7. avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, a čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2013. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

"Veritas" saopštava da je u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.187 posmrtnih ostataka.

- Na našem spisku nestalih nalazi se 1.770 lica srpske nacinalnosti koji se i dalje vode kao nestali. Među nestalima je 1.275 civila, od čega 493 žene. Raspolažemo pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 24  godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije - zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online