Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.02.2012.
17:40

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Amfilohiju počasni doktorat u Francuskoj

Doktoru teologije arhiepiskopu cetnjskom i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću dodeljen je i počasni doktorat (honoris causa) u Francuskoj, saopšteno je iz Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Crnogorsko-primorski mitropolit: Amfilohije Radović
 

Svečana sednica u ovom institutu čiji je dekan protoprezviter Nikola Crnokrak, a na kojoj će mitropolitu Radoviću biti uručeno ovo priznanje, najavljena je za 12.februar. Zasedanjem će predsedavati arhiepiskop komanski Gavrilo. Prigodno pohvalno slovo (laudatio) održaće protoprezviter Živko Panev.

Tim povodom biće održano i predavanje prof. Ivana Keniga na temu Nestvorena božanska svetlost u učenju i Predanju Crkve: iskustvo ranih jekova.

Institut Svetog Sergija jedna je od najcenjenih visokih bogoslovskih škola u Evropi, a mitropolit Amfilohije je bio profesor u ovoj obrazovnoj ustanovi od 1974.do 1976.godine , a zatim se vraća u Beograd gde postaje profesor na katedri za pravoslavnu pedagogiju ((katihetiku) sa metodikom nastave, na Bogoslovskom fakultetu.

Tokom mitropolitovog boravka u Parizu biće upriličena i promocija francuskog prevoda njegove doktorske disertacije, odbranjene na Teološkom fakultetu Atinskog Univerziteta, Tajna Svete Trojice po Svetom Grigoriju Palami, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije (Risto) Radović rođen je na Božić 7. januara 1938. u Crnoj Gori. Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Bogosloviju Svetog Save u Beogradu gde je diplomirao i na Bogoslovskom fakultetu 1962. godine. Studirao je takođe klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu odakle odlazi u Pravoslavnu grčku crkvu gde je proveo sedam godina i gde se zamonašio.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve u maju 1985. izabrao ga je za episkopa banatskog. Iz Vršca prelazi na Cetinje, gde je 30. decembra 1991. godine, ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha Pećkog trona.

Mitropolit Amfilohije je autor brojnih naučnih, teoloških i literarnih dela. Pošto govori grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik, na strane jezike prevodio je i objavio značajna bogoslovska ostvarewa drugih velikih srpskih teologa. Član je Udruženja književnika Srbije i Crne Gore.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.02.2012. 18:06
na muci se poznaju junaci Vladiko...Tebi je sada najteze jer te montenegrini mrze sto si Srbin,ali cuvaj se i latina kad poklone nose ..
Četvrtak 09.02.2012. 17:58
Оштроуман,али и оштар на речима.Није омиљен код садашње власти.
Četvrtak 09.02.2012. 19:02
Lepa vest. Čestitam mitropolitu Amfilohiju, ovo je priznanje i celoj našoj SPC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online