Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
15:26
Vestionline, Tanjug A

"Beogradski popovi su pretnja državnosti crne Gore"

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, pozvao je državnu administraciju da ne raspravlja o državnoj imovini sa Beogradskom patrijaršijom i optužio "beogradske popove da su pretnja narodnosti i državnosti Crne Gore".

pixabay.com
Smešne optužbe: Sreća pa Crna Gora nema nikakvih problema sem "beogradskih popova"

Podsetio je da su nadležni državni organi utvrdili i potvrdili da je ikona Filermosa pokretno kulturno dobro u vlasništvu države.

- Koristeći se izvesnim pravnim propustima napravljenim tom prilikom, Cetinjska filijala Beogradske patrijrašije i manastir Ostrog, doveli su u pitanje takvo rešenje. Zbog toga je u Ministarstvu kulture vođena usmena rasprava, na kojoj su učestvovali predstavnici Narodnog muzeja, toga Ministarstava i Beogradske patrijaršije. Pitam se zašto, i s kim to razgovaraju, kad su manastir Ostrog, Cetinjski manastir i ikona Filermosa u državnome vlasništvu - saopštio je Mihailo, prenela je RTCG.

Ocenio je da je protivustavno "da državna administracija raspravlja o sopstvenim vlasničkim pravima nad njima sa predstavnicima starnih pravnih lica, koji stoluju u ova dva državana manastira".

- Pa joj još i osporavaju vlasništvo, i manastira i Filermose, u korist Beograda. Neodgovorna administracija, iako, očito nesvesno, sarađuje s našim neprijateljima iz Beogradske patrijaršije, koja je oličenje okupacijske vlasti, treba da se pozove na odgovornost zbog takve politike. Jer su beogradski popovi pretnja narodnosti i državnosti Crne Gore. Osporavaju i otimaju našu kulturnu baštinu, uključujući i Filermosu, tako dovodeći u pitanje naš kulturni i nacionalni identitet - saopštio je Mihailo.

On tvrdi da mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, svojom voljom "pokorava sve crnogorske institucije i dominira njima".

- Direkno poriče naše istorijske veze, i s domovinom i kulturnom baštinom, koje ima samo jedan cilj - da nas liši nacionalnoga dostojanstva, i u konačnici države. Između ostaloga, na raspravi je Patrijaršija nemušto predložila da zajedno s crnogorskom državom grade, vele, zavetni hram Svete Trojice, u kome bi se smestila ikona Filermosa, i preostale dve svetinje koje se čuvaju u Cetinjskome manastiru - čestica Časnoga Krsta i ruka Jovana Krstitelja - naveo je Mihailo.

Planiraju ga, kaže, iznad Cetinjskoga manastira, srca Cetinja i Crne Gore, da bi unizili simbol moći i snage naše države, što on jeste, i što je za nas neprihvatljivo, i oduprećemo se tome naumu svim demokratskim sredstvima. 

- Takva politika administracije, zabrinjava našu Crkvu, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta crnogorskoga naroda, čija je duhovna okosnica - rekao je Mihailo.

Država, kako je saopštio, mora da štiti crnogorsku kulturnu baštinu i Crnogorsku crkvu, "koja oličava suverenitet i integritet ove zemlje, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili, i u ime njihove kulture i imena".

- Zato pozivam državnu administraciju da se dozove, i ne raspravlja o državnoj imovinu sa stranim pravnim licima. Pozivam i državnoga tužioca da se umeša u protivustavne dogovore administracije i Beogradske patrijaršije, u vezi raznih državnih imovinskih prava, koje politikom dogovora u korist stranih sila i država, administracija dovodi u pitanje - istakao je Mihailo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online