Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.11.2011.
14:07
Ž. Marković - Vesti A

Teroristi slobodno krstare Bosnom

Sudovi u BiH, bez odgovornosti i bezbednosne procene, u proteklim mesecima puštali su da se sa slobode brane pripadnici vehabijskog pokreta koji se terete za najteža krivična dela, među kojima i terorizam.

Haris Čaušević

Na to podseća i slučaj s ekstremistima iz Gornje Maoče, koji su pohapšeni prošle godine, a zatim pušteni uz ograničenje kretanja. Ta ograničenja je kasnije ukinuo Sud BiH, što je omogućilo vođi vehabija Nusretu Imamoviću da obilazi gradove širom BiH i u njima drži predavanja.
 

Osim vehabija iz Gornje Maoče, pažnju najviše privlači slučaj grupe, na čijem čelu je ekstremista Rijad Rustempašić. Ta grupa se dovodi u vezu sa pripremanjem terorističkih napada i nedozvoljenim držanjem oružja. Tokom istrage utvrđeno je da su planirali da napadnu neke katoličke bogomolje u FBiH, pa čak i zgradu Vlade RS.

Interesantno je da je kompletan slučaj zasnovan na iskazu svedoka za koga se ispostavilo da je takođe vehabija i potencijalno mnogo opasniji terorista od Rustempašića i njegove ekipe. Presuda Rustempašiću i njegovoj grupi biće izrečena u četvrtak, a najveći deo suđenja proveli su na slobodi.
 

- Utvrđeno je da nema razloga da se oni drže u pritvoru - kratko je rečeno u Sudu BiH.


Posle napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu i novog fokusiranja javnosti i bezbednosnih službi na Gornju Maoču, ispostavlja se da su i pravosudne institucije BiH krive za taj događaj, jer su ukinule sve zabrane koje su ranije izrečene ekstremistima na čelu sa Nusretom Imamovićem.

- Tužilaštvo je 11. februara dostavilo predlog za ukidanje zabrane uz obrazloženje da za to više nema potrebe. Mere zabrane napuštanja mesta boravka, kontakta sa ostalim osumnjičenima, međusobne komunikacije, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima izrečene su tri puta prošle godine. Sud BiH je prihvatio predlog Tužilaštva i te mere su ukinute 16. februara ove godine - rekla je Asja Papo iz Suda BiH.
 

Mineri jedini u pritvoru


Jedina grupa vehabija koja se tereti za terorizam, a trenutno se nalazi iza rešetaka jeste ona na čijem je čelu Haris Čaušević zvani Oks. On se tereti da je u junu prošle minirao policijsku stanicu u Bugojnu kada je poginuo jedan, a ranjeno šest policajaca. Čauševiću se, zajedno sa Naserom Palislamovićem i Adnanom Haračićem sudi za ovaj teroristički čin dok se još trojici vehabija sudi zbog jatakovanju. Svi oni su u pritvoru Suda BiH.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 14:10
Nije dzabe FBI svoju njusku postavio tamo gde najvise smrdi tj. u sarajevo.
Četvrtak 10.11.2011. 11:18
Harise, pa kud na svoje? hehehehe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online