Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.10.2015.
05:24
Ž. Marković - Vesti A

Sitna robija za slanje u džihad

Sud BiH doneo je prvu istorijsku presudu kojom su lica povezana sa odlaskom građana BiH na strana ratišta, osuđena na zatvorske kazne. Doduše, u pitanju je završetak slučaja u kojem nisu osuđeni povratnici sa ratišta u Siriji, već osobe koje su tek nameravale da odu tamo i oni koji su ih vrbovali.

Srna
Hapšenje jednog od džihadista

Husein Erdić dobio je tri i po godine zatvora zbog vrbovanja mladića iz BiH za odlazak u Siriju. Njegov pomagač Midhat Trako dobio je godinu i po dana zatvora, dok su Nevad Hušidić i Merin Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog pokušaja pridruživanja Islamskoj državi.

U presudi se navodi da je Erdić, s namerom da ih pridruži stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH, početkom februara 2015. organizovao i rukovodio pokušaj odlaska Hušidića i Keserovića u Siriju gde su se trebali pridružiti Islamskoj državi. Njihovo prebacivanje je prethodno dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Turske.

"Optuženi Trako je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću novac za kupovinu avionskih karata od Sarajeva do Istanbula i tako učinio sve što je bilo potrebno da optuženi odu na strano ratište", piše u presudi.

Hušidić i Keserović su krenuli na avion, ali je njihov odlazak sprečen jer su uhapšeni na aerodromu.

Presuda je istorijska jer je prvi put u BiH neko osuđen zbog vrbovanja građana za odlazak na strana ratišta. Nezvanične procene govore da na terenu ima još na desetine osoba koje ovo rade, a neke od njih su više puta bile u Siriji i vraćale se. Ono što baca drugo, ne tako lepo, svetlo na ovu priču jeste visina kazni. Izmenama Krivičnog zakona BiH od pre godinu i po dana, kada je uvedeno kažnjavanje odlaska na strana ratišta, za vrbovanje je propisana najviša kazna od deset godina. Stručnjaci tvrde da je kazna od tri i po godine za Erdića preblaga, a naročito je sporna kazna za dvojicu koji su hteli da odu u Siriju. Nakon što su u pritvoru proveli osam meseci, ispostavlja će da će oni na slobodu izaći već u februaru naredne godine!

- Ko može da garantuje da, čim izađu iz zatvora, neće pokušati da ponovo odu u Siriju. Kazna od godinu dana zatvora može biti, ali verovatno nije, dovoljna za resocijalizaciju - kaže sagovornik "Vesti" iz Tužilaštva BiH.

Naš sagovornik podseća na slučaj Bajre Ikanovića, jednog od najagilnijih ratnika iz BiH na području Sirije. On je svojevremeno osuđen zbog pokušaja terorističkog akta u BiH i u zatvoru je proveo četiri godine. Nakon izlaska s robije vrlo brzo je otišao u Siriju.

- Njemu nisu pomogle ni četiri godine robije. Šta će onda biti s tom decom koja će u zatvoru provesti desetak meseci. Verovatno će se pridružiti Ikanoviću, samo će sada biti mnogo oprezniji - zaključuje sagovornik "Vesti".

Ispod minimuma

Hušidićev advokat Senad Dupovac izjavio je da je njegovom branjeniku izrečena kazna ispod svakog minimuma, ali je ipak najavio žalbu!
- Zadovoljan sam što je moj branjenik dobio kaznu ispod minimuma, mada sam očekivao da će biti oslobođen. U komentaru presude, ono glavno što smo mi kao odbrana istakli, jeste prigovor na dokaze i njihovo pribavljanje i zbog toga ćemo izjaviti žalbu na presudu - rekao je Dupovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online