Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.08.2011.
20:57
Srna A

Vučurević: Bio sam u ropstvu a ne pritvoru

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević rekao je agenciji Srna da očekuje da će u toku ove nedelje, nakon 121 dana ropstva, biti donešena konačna odluka o njegovom slučaju.

"Ovde su od početka postojala tri pravca. Jedan je sloboda, drugi isporuka matičnoj državi BiH, a treći pravac je izručenje Hrvatskoj što bi značilo sigurnu mučeničku smrt, a što se ne sme desiti, u to sam siguran", izjavio je Vučurević.

On je dodao da nema razloga da bude isporučen Hrvatskoj i da mu je sasvim svejedeno hoće li to biti BiH ili će ići kući.

Božidar Vučurević

"Da se ovo desilo nekom Hrvatu u Hrvatskoj oni bi samo kazali da je optužnica nepotpuna, da nema ubedljivih dokaza i završen posao. Međutim, mi Srbi to radimo drugačije i kao da molimo Hrvate da pojačaju optužnicu", naglasio je Vučurević.

On kaže da je prijatno iznenađen i zahvalan za veliku podršku raznih udruženja, društava, mnogobrojnih stranaka iz Republike Srpske i Srbije, Srpske pravoslavne crkve, te amabasadoru BiH u Srbiji Boriši Arnautu, kao i mnogim drugim uglednim ljudima.

"Jedino nisam zahvalan državi BiH, ako je to uopšte država, jer sprovodi selektivnu politiku. Dok milione maraka daju za odbranu uhapšenih Hrvata, mene još niko nije pitao ko će finansirati advokate i moj boravak u Beogradu , kao i druge troškove", ističe Vučurević.

Optužnica je sramna

 

Prema njegovim rečima, hrvatska optužnica je sklepana, prazna i sramna, i u svakom trenutku je može oboriti.

 

"Ni tužioci Haškog tribunala nisu našli ni najmanje razloge da podignu optužnicu protiv mene", kaže Vučurević i ističe da su ga u hrvatskoj optužnici optužili za iste one granate koje je priznao admiral JNA Miodrag Jokić.

Govoreći o zdravstvenom stanju, Vučurević je rekao da se oseća odlično, posebno što je siguran da će dokazati istinu.

"Ja se ovde ne branim, ja nisam bio ni u zatvoru ni u pritvoru već u ropstvu", naglasio je Vučurević, poručujući da je svako dužan da doprinese očuvanju RS.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu u kome je proveo dva i po meseca i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH.

Ratni gradonačelnik Trebinja nalazi se u jednom hotelu u Beogradu i zbog zabrane napuštanja teritorije Srbije oduzeta su mu dokumenta, a svakog ponedeljka i četvrtka mora da se javlja sudu.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije zahtev za njegovo izručenje podnela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 22:16
E moj brate, kakvim si Srbima okruzen, mene nebi iznenadilo ni da te zrtvuju i isporuce Hrvatima! Nazalost!!! Hag je trazio svoje zrtvenike, i dobio ih je! Sad su Hrvati na redu, a ako Beogradske vlasti i dalje nastoje da Srbija udje u EU, isporucivat ce oni sve redom, ko god koga da trazi... Ima da isporucuju i predsjednike opstina, pa ako zatreba i predsjednike poljoprivrednih zadruga! Vazno ce biti da je neko Srbin, i da ga se neko sjetio... Zasto i zbog cega, nece biti vazno!
Subota 01.09.2012. 22:18
GOVNA ZUTA HOCE DA NAM SE SEME ZATRE...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online