Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.10.2017.
08:45
Sputnjik A

"Ako Bosna propadne, eto šanse za Srbe i Hrvate"

Srpsko-hrvatski odnosi u BiH u ovom trenutku su idilični, kaže novinar Tvrtko Milović u intervjuu za Sputnjik. Kako navodi, oni dosta zavise i od personalnih veza dva politička lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika.

pixabay.com
Šta će biti sa Bosnom i Hercegovinom?

Prema njegovim rečima Republika Srpska će moći da proglasi nezavisnost, ako država BiH kao takva “kolabira“, što "uopšte nije nemoguće".

- Osnovni aparati BiH ne funkcionišu kako treba, ona je vrlo nestabilno pravno utemeljena, skoro 50 odsto stanovništva ne veruje u tu državu. Ona, dakle, spada u red slabih država i nije isključeno da će propasti kao država, a u tom slučaju, državu na toj teritoriji može da osnuje bilo ko. Ne samo Srbi. Dakle, bezbroj je opcija i, ako bi se tako nešto dogodilo, to je šansa za Hrvate. Ovo govorim zato što ne izgleda izvesno da je moguće doći do konsenzusa, do nekog racionalnog, ljudskog dogovora u kakvoj državi želimo da živimo - kaže Milović. 

Dodaje i da za sada nije izvodljivo da se osnuje hrvatski entitet u BiH. 

- Sam entitet je artikulacija težnji hrvatskog naroda za ravnopravnošću. Dakle, mi imamo državu dva entiteta i tri konstitutivna naroda u kojim a jedan narod nema svoju organizacionu jedinicu kojom upravlja i naravno da je treći entitet neki oblik pravde, kako to Hrvati vide. Raspored snaga, političkih, pa i vojnih, takav je da Hrvati to ne mogu imati, zato što ne mogu sami to da proglase. S druge strane, Hrvati su politički u opasnosti da budu potpuno eliminisani od strane Bošnjaka, tako da su Hrvati više u poziciji da se bore za goli opstanak nego da unapređuju svoje političko stanje. Ali treći entitet ostaje kao neka ideja, vapaj za pravdom i ako se budu menjale neke stvari u geopolitičkim odnosima, Hrvati će sigurno iskoristiti priliku da na taj način dođu do ravnopravnosti, iako je moje lično mišljenje da su veće šanse da se BiH raspadne, pa da na taj način rešavaju svoje nacionalno pitanje - ističe Milović.

Za dobre odnose Srba i Hrvata u BiH zaslužni su, dakle, Dodk i Čović. A šta će biti ako dođe do političkih promena u redovima Srba i Hrvata?

- To je sjajno pitanje, i sam se ponekad to pitam jer oni su ljudi koji ulaze u neko životno doba, biološki su zamenjivi. Na kraju krajeva, mogu i demokratski da padnu. Čini mi se da je taj savez mnogo jači nego savez njih dvojice. Što se hrvatske strane tiče, Hrvatima će partner biti svaki srpski lider kojeg Srbi izaberu. Mislim da je to usaglašen stav, ne samo u HDZ, nego i u široj javnosti. Koliko je to sa druge strane, teško je reći, jer Dragan Čović nema realnu političku snagu. Dakle, upitno je koliko je Srbima u interesu da budu u dobrim odnosima sa bosanskohercegovačkim Hrvatima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.10.2017. 11:00
Пропадањем Босне ствара се предуслов за нови диалог између Срба и Хрвата (преко нишана) или ко ће кога да надмудри међу балканским интелиг-ентитетима. Давай, давай, давай!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online