Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.06.2011.
11:46
Beta A

Srpske makaze opasne za Makedoniju

Makedonija ne treba da se uklopi u koncept podele Kosmeta već treba da favorizuje makedonski multietnički koncept koji se može primeniti na Kosovu i Metohiji ili BiH, ocenjuje skopski dnevni list “Dnevnik“.

Stručnjaci koje navodi skopski list, smatraju da je koncept čistih etničkih država koji je svojevremeno zagovarao lord Dejvid Oven, zatvoren pre dvadeset godina.

Makedonija se pribojava da bi eventualna podela Kosova i Metohije dovela do njenog nestanka

"Još devedesetih godina prošlog veka pao je dogovor da se ne ide ka stvaranju homogenih etničkih država nego na multietnički koncept. Koncept homogenih država u ovom trenutku je nemoguć", rekao je za “Dnevnik“ stručnjak za međunarodne odnose i razvoj Saško Todorovski.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u intervjuu za poslednji broj nedeljnika NIN da Kosmet treba podeliti između Srbije i Albanije.

Todorovski smatra da je jedini pravno relevantan koncept onaj za razmenu teritorija i stanovništva, ali je taj koncept i skup i neostvarljiv.

“Kosovo je srpska glavobolja“

Bivši ambasador Ognen Maleski smatra da celu ideju treba posmatrati u aktuelnom kontekstu i budućim pregovorima Srbije sa EU.

"Kosovo je velika glavobolja Srbiji, a Makedonija ne treba da se uklapa u te koncepte već treba da favorizuje multietnički koncept zemlje", kaže Maleski.

Stručnjaci smatraju da podela po etničkim linijama nije moguća bez učešća međunarodne zajednice, odnosno da se eventualne nove granice utvrde na nekoj međunarodnoj konferenciji.

Oni, međutim, ocenjuju da Evropa neće otvoriti to pitanje zato što se onda nameće pitanje zahteva za secesijom Baskije ili Korzike.

"I da dođe do podele, Makedonija treba da jasno i glasno kaže da je van toga i zato treba graditi takvu državnu poziciju", smatra Ognen Maleski.

“Makedonski Albanci indiferentni“

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Tetovu Imer Ismaili kaže da su makedonski Albanci tu Dačićevu izjavu primili indiferentno i ocenjuje da ona nije vredna komentara.

"Ukoliko to postane oficijelno pitanje, onda svi mi treba da otvorimo oči zato što će to postati balkansko pitanje, zato što je albansko pitanje nacionalno pitanje. Ali, princip vladavine Evrope je nemenjanje granica i demokratizacija društva", kaže Ismaili.

Dnevnik navodi i izjavu direktora Instituta za mir u Vašington Danijela Servera koji je rekao da bi "otvaranjem 'Pandorine kutije' odnosno podelom Kosmeta, moglo da dođe do nestanka Makedonije".

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 12:06
Jasno je da su abanci indiferentni prema izjavi bivšeg malog Slobe, on samo pokušava da ulovi koji poen kada zamuti vodu. Ima on priliku da u Skupštini Srbije pokrene pitanje rezolucije Parlamenta Evrope o Kosmetu od 19 januara gde mu lepo piše u tački 5 da razgovora o statusu nema i tačka 7 - da ima da rasformira paralelene srpske organe. Ko njemu kao rođenom Prizrencu brani da u sred Skupštine Srbije drekne da ne prihvata tu rezoluciju jer je to u stvari priznanje da je Kosovo država sa svojim organima. Zna se šta su atributi države, grb, zastava, himna, vojska, policija, izvršna i sudska vlast. Peti mesec teče sa tim saznanjem a svi se prave blesavi. Dokle više.
Petak 03.06.2011. 16:11
...srbija-grcka-zauvek-braca-serbie-gréece-orthodoxe-brothers
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online