Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.12.2015.
04:12
D. Dekić - Vesti A

Dinkićevu maglu nasledio Čadež?

Umesto najavljenog ukidanja ekonomskih diplomata, Srbija od sredine iduće godine, prema onoj narodnoj nije šija nego vrat, treba da dobije novi model te diplomatske mreže.

Tanjug
Ekonomska saradnja sa Kosovom: Marko Čadež i Safet Grdžaliju

Mada su njihovi rezultati u uspostavljanju privrednih veza gotovo nikakvi, a petogodišnji saldo slatkog života u inostranstvu oko pet miliona evra, država ne odustaje od ekonomske diplomatije i reorganizaciju te mreže poverava Privrednoj komori Srbije.

Ekonomsku diplomatsku ekipu je osmislio pre pet godina Mlađan Dinkić koji je u okruženje i svet poslao 27 novoustanovljenih ambasadora ekonomije. Još tada se govorilo da je reč o promašenom projektu i pukom uhlebljenju partijskih kadrova, a da kriterijuma u izboru nije bilo, dovoljno su govorile činjenice.

Tako se, na primer, u Budimpešti obrela predstavnica Srbije s odličnim znanjem slovenačkog jezika, u Ljubljani njena koleginica koja govori grčki. U Bratislavu je otišla profesorka engleskog, u Rim inženjer rudarstva, a po investicije u Crnu Goru tek svršeni magistar Karićevog univerziteta bez radnog iskustva.

Racionalizaciju tih kadrova najavio je ministar trgovine Rasim Ljajić po dolasku u taj resor 2012. jer, kako je rekao, siromašnoj Srbiji nisu potrebni veliki troškovi. Obećanje je ispunio i na polovini mandata povukao ekonomske diplomate iz bivših jugo-republika i regiona. Ostalo ih je devet čiji mandat traje do kraja ove godine.

Ostaje nejasno zašto se ne odustaje od ekonomske diplomatije kada su stručnjaci ukazivali na stalno gomilanje predstavnika u inostrantvu. Kao najveći problem ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević ističe da se od građana i privrede uzima previše novca, a država neefikasno radi.

- Siromašna smo zemlja da bismo rasipali na ekonomske, turističke i druge predstavnike, a da nam diplomatska mreža u svetu koja treba da se bori i za naš ekonomski interes ne služi svrsi. Vlastima bi pametnije bilo da umesto ekonomskih diplomata razmisle o popravci ekonomskog ambijenta i menjanju zakonodastvo radi privlačenja stranih investitora - kaže Kovačević za "Vesti".

Partija iznad struke

- Ne valja što se kadrovanje prema partijskoj liniji nastavlja. Potrebni su nam odlični profesionalci, a ne diplomate koje odlaze u inostranstvo jer su dobile neku vrstu političke nagrade. Kao zemlja smo propali jer su nam bili prekinuti odnosi sa svetom u smislu novih tehnologija i komunikacija. Ti kanali se moraju ponovo uspostaviti - kaže Milan Kovačević.

Po uzoru na Beč

Privredna komora Srbije je saopštila da će ubrazati aktivnosti na pripremi novog modela ekonomske diplomatije koji će se primenjivati od juna 2016, a biće formiran i Nacionalni savet za razvoj trgovine. Do predsednika Komore Marka Čadeža juče nismo uspeli da dođemo. On se ranije zalagao za novi model predstavljanja privrede po uzoru na Austriju. U toj zemlji od zarađenih 10 evra, šest dolazi od izvoza, a jedan evro uložen u promociju privrede u inostranstvu donosi 55 evra od izvoza.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online