Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
16:16
Vestionline A

Čadež u nemačkoj kompaniji u Staroj Pazovi: Proizvodi i pamet iz Srbije za čitav svet

Nemačka kompanija "Milbauer" (Muehlbauer) koja u Tehnološkom centru u Staroj Pazovi proizvodi biometrijska dokumenta i kreira softverska rešenja u ovoj oblasti za Srbiju i svet, u naredne dve-tri godine udvostručiće svoje kapacitete, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon današnje posete ovoj kompaniji.

Tanjug
Predsednik PKS Marko Čadež u kompaniji "Milbauer" u Staroj Pazovi

"Milbauer" u Srbiji, gde je smešten regionalni centar iz koga pokriva više od 20 zemalja, bavi se proizvodnjom biometrijskih dokumenata - pasoša, ličnih karata, zdravstvenih knjižica, vozačkih dozvola i bankarskih kartica, zatim, softverskim rešenjima koja izvoze u više od 30 zemalja, a ovde je i servisni centar, odakle srpski inženjeri servisiraju "Milbauer" mašine u celom svetu.

Čadež je precizirao da je sa menadžmentom razgovarao o razvojnim i izvoznim projektima kompanije koja planira da kapacitet proizvodnje "Milbauera" u Srbiji udvostruči u naredne dve do tri godine i podršci Privredne komore Srbije njihovoj realizaciji i osvajanju novih tržišta. Kako je naveo, postoji i mogućnost povezivanja sa domaćim kompanijama i organizacijama, kao što je Zavod za izradu novčanica, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.  

- Razgovarali smo šta "Milbauer" može da proizvodi u Srbiji i za druge industrije. Osim biometrijskih dokumenata, ova kompanija ulaže i u razvoj drugih proizvoda kao što su led rasveta za automobile, recimo, ili fleksibilni solarni paneli. Potencijali da ovde širimo saradnju su veliki - rekao je Čadež.

Naveo je da je fabrika u Staroj Pazovi svojevrsni centar grupacije "Milbauer", jer se tu stvaraju i nova softverska rešenja primenjena i u drugim zemljama i nalazi servisni centar za ceo svet.

Tanjug
 

- Gde god da se nešto desi u softveru ili nekoj mašini "Milbauer" u celom svetu, srpski inženjeri iz ove kuće odlaze na teren i rešavaju taj problem - objasnio je Čadež.

Ukazao je da ta kompanija u Srbiji proizvodi dokumenta najveće bezbednosti, kvaliteta i najnovijih tehnologija za više od 10 zemalja sveta. Dalji razvoj kompanije zahteva i zapošljavanje stručnih radnika i nameće potrebu da se osiguraju visokostručni kadrovi.

- Kompanija je zainteresovana da uđe u program dualnog obrazovanja, da već u srednjim školama ima mlade koji će biti školovani ovde u kompaniji - naveo je Čadež.

Podsetio je da je trenutno u fazi Nacrt zakona o dualnom obrazovanju u visokom školstvu, i najavio da će kompanija "Milbauer", takođe, ponuditi svoja rešenja kako bismo dobili što bolji zakon.

Kaže da je sa predstavnicima kompanije razgovarao o podršci nastupu na novim tržištima, i dodao da će već u martu predstaviti potencijale "Milbauera" u Dubaiju, gde će Srbija sledeće godine biti zemlja partner svetske manifestacije Expo Dubai.

- Govorili smo i o nekim administrativnim pitanjima, dobijanju dozvola, gde Komora može da bude partner i pomogne da se ubrza realizacija pojedinih projekta. Nekada se dešava da zbog sporosti administracije za neke projekte koji ste dobili na tenderu u svetu ne možete da ispoštuje rokove. To ne bi trebalo da se događa, jer regulative su iste kao u EU - naveo je Čadež.

Tanjug
 

Regionalni potpredsednik za centralnu i južnu Evropu kompanije "Milbauer" Ivan Malić kaže da je ta kompanija u Srbiji prisutna 15 godina kao partner državnih institucija - Ministarstvu unutrašnjih poslova i Narodnoj banci Srbije na projektima realizacije biometrijskih dokumenata.

- Tehnološki park u Staroj Pazovi otvoren je 2012. godine i zapošljava više od 160 ljudi, od kojih je više od 90 visokoobrazovano - rekao je Malić i dodao da je cilj kompanije otvaranje nove fabrike i povećanje broja zaposlenih.

- Veoma smo vezani za tržište Balkana, ovde osim fabrike i servisnog centra imamo i veliki softverski razvojni centar koji zapošljava veliki broj mladih softverskih inženjera - rekao je Malić.

Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici PKS na čelu sa predsednikom Čadežom posetili kompaniju i razgovarali o novim projektima koji su u interesu kompanije, ali i u interesu lokalnog tržišta.

"Milbauer" u Srbiji je ćerka firma "Muehlbauer Holding AG", bavarske grupacije koja je osnovana 1981. godine sa sedištem u Rodingu u Nemačkoj i koja danas zapošljava oko 4.000 radnika, od čega 750 inženjera najrazličitijih profila. Kompanija je pretežno izvozno orijentisana i više od 85 odsto prometa ostvaruje kroz izvoz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online