Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.09.2014.
12:00
Beta, NIN A

Sertić: Gubitaši u stečaj ili likvidacija

Novi ministar privrede Srbije Željko Sertić ocenio da mnoga od 502 preduzeća, za koje je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju, čak i kada bi im se oprostile sve stare obaveze, teško da mogu biti profitabilna, pa za njih verovatno neće ni biti zainteresovanih kupaca.

Veštačko održavanje u životu ne dolazi u obzir: Novi ministar privrede Željko Sertić
 

"Te firme će zato, posle toliko godina veštačkog održavanja u životu, morati u stečaj ili likvidaciju", kazao je Sertić u intervjuu za novi broj NIN-a.

Naglašavajući da je i do sada Vlada Srbije nastojala da nađe strateške partnere za Železaru Smederevo, FAP, RTB i slične kompanije, koje državu koštaju 700 miliona evra godišnje, Sertić je istakao da to nije nimalo jednostavno, jer je i Evropa u recesiji.

"Moramo da učinimo sve da te kompanije više ne budu teret budžeta i da onima koji imaju tržišnu perspektivu omogućimo novi život. Istovremeno, ne možemo više sebi da dozvolimo luksuz da održavamo u životu kompanije koje ne mogu da opstanu, a na državi je da obezbedi sprovođenje socijalnih programa za radnike koji će ostati bez posla", rekao je Sertić i dodao da će novac za otpremnine biti obezbeđen rebalansom za ovu i budžetom za narednu godinu.

Komentarišući činjenicu da je Srbija za nešto više od 12 meseci promenila četiri ministra privrede (Mlađen Dinkić, Saša Radulović, Igor Mirović i Dušan Vujović), Sertić je ocenio da "to nije dobra praksa, jer česte promene ministara nose sa sobom i promene ekonomske politike".

Cena za kašnjenje reformi

Davanjem subvencija, ocenio je, plaća se cena za kašnjenje reformi.

"Da bi Srbija dobila bolji kreditni rejting i niže kamate na kredite, javne finansije moraju da se konsoliduju. One su sada, sa deficitom od 7 do 8% BDP-a problematične", kazao je Sertić.

Kako je potvrdio, Vlada će nastaviti da novim investitorima daje subvencije.

"Subvencije su samo jedan od elemenata za privlačenje novih investitora, ali u ovom trenutku, i kada bismo hteli, ne možemo da ih izbegnemo zato što sve zemlje u regionu daju ozbiljne subvencije za privlačenje novih investitora, koji donose i kapital, i znanje i tržište, koje smo mi davno izgubili. Mi faktički sada rešavamo nešto što su zemlje regiona rešavale pre 10, 15 ili čak 20 godina", rekao je Sertić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 15:01
Prvo treba sve direktore i politicare koji su unistavali ta preduzeca pohapsiti i konfiskovati im imovinu,tada ce krenuti Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online