Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.01.2019.
13:09
N1 A

Ćulibrk: Plata od 500 evra? Nema šanse ni ove godine

"Mi smo prvi put imali rast sličan susedima, poslednjih 10 godina rast je bio 1,5 odsto a celog sveta 3,5 odsto. Mi smo rasli upola sporije od svih na svetu. Rastete sporije, a prestižete sve kao što kaže vlast, e pa neće moći", kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

youtube.com/N1
Milan Ćulibrk

"Pitajte penzionere, nek vam oni kažu"

Ćulibrk objašnjava da kada su radili NIN-ov indeks, Srbija je u konkurenciji bivše Jugoslavije, Albanije i Bugarske uglavnom završavala na poslednjem ili pretposlednjem mestu.

- Rast je sve ono što stvorimo kao društvo, to je BDP i on se meri. Poenta je da povećamo svoj BDP za 100 odsto, što je manje nego kad ga Nemačka poveća za jedan. Mi slušamo kako smo pretekli Bugarsku i BiH. Vidimo da je prosečna plata u BiH oko 880 KM i ne treba da budete matematičar poput Nebojše Stefanovića da zaključite da je plata 440 evra. a imate izjave Vučića koji tvrdi da smo prestigli BiH.  Kako smo s 417 prestigli 440 nije mi jasno - navodi on.

Na pitanje gde smo u odnosu na najavljenu platu od 500 evra, o kojoj već godinama govori Aleksandar Vučić, Ćulibrk kaže da je i prošle godine rekao da nema šanse da prosečna plata bude tolika, što i danas ponavlja.

- Rumunija je prosek 550, Mađarska više od 600, Hrvatska više od 800, Slovenija 1000, pa koga ćemo da stignemo, jedino su Makedonija i Albanija ispod nas. U poslednje dve godine u Makedoniji je velika politička kriza, do tog momenta i oni su bili ispred nas. Ne može ni iz čega da se stvori nešto, alhemičari još nisu na vlasti i ne možete na rast od 3-3,5 odsto povećati platu s 420 na 480-490 evra, ne može - ističe on.

"Dve i po decenije gradimo autoput

Ćulibrk kaže da ako uporedimo rast plata u dinarima s rastom cena, možemo da vidimo da se "rast nije promenio ni za milimetar".

- Pitajte penzionere nek vam kažu, nek uzmu u obzir rast cena. Navikli smo se da ne mislimo, da ne proveravamo i uzimamo zdravo za gotovo sve što nam kažu. Mislim da je najveći protivnik ove vlasti onaj ko kaže hajde da proverimo. Ja bih voleo da je danas plata 1.000 evra, ali ne može. Nisu povećane plate u privatnom sektoru, samo u javnom i pravimo problem jer je u javnom plata veća nego u privatnom, e po tome smo evropski prvaci - kaže on.

Ako uporedimo Srbiju sa Mađarskom, Hrvatskom i Slovenijom, videćemo da one imaju dva do tri puta više izgrađenih kilometara autoputeva. Dve trećine pruga u Srbiji nije elektrifikovano, a na preko polovine pruga brzina vozova ne prelazi 60 kilometara na čas. 

- Voz je brže išao pre 100 godina, toliko o tome. Svi iz vlasti kažu da je Železnica primer, e pa super, ako se tu najviše odmaklo možete da zamislite kako je. Koridor 10 je počeo 1994. da se gradi, Borka Vučić je odobrila prvi kredit, još ga nismo završili, dve i po decenije gradimo autoput, kao gradimo brže od Nemačke, ama oni više nemaju potrebe da grade - kaže Ćulibrk.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.01.2019. 13:43
E jes mu krivo što se nije umuvao negdje kao sa onima prije. Ne može da prežali vreme pljačke kada mu je bilo mnogo dobro. Nema više Ćulibrk. Moraš pošteno da radiš i zaradiš.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online