Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.01.2013.
00:47
Beta A

Zemlja za vojvođanske paore, ne za Arape

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati biti ponuđeni "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne arapskoj kompaniji Al Dahra.

Paori ostaju svoj na svome (foto: ilustracija)
 

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika saopštili su, u Subotici, da će ugovorom, koji je potpisao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemljište biti prodato mimo tržišnih cena. Iz Asocijacije su zamerili i na izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, bez javne licitacije.

Ministarstvo finansija i privrede ocenilo je da su "apsolutno netačne informacije iznete od strane Asocijacije poljoprivrednika iz Subotice".

"Ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahrom, naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo '7. juli' (koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB)".

"Kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo, ovo poljoprivredno zemljište nije ni predmet prodaje niti predmet zakupa, već će biti napravljen poseban ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, što jasno stoji u predugovoru", navodeno je iz u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz saglasnost Vlade Srbije, a konačni ugovor stupiće na snagu nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 03:45
Dinkic ce Srbiju dovesti u crno,kao i oni sto se sada bune zbog prodaje stomaka Srbije. Neka zasucu rukave,kopaju kanale za navodnjavanje,svaki komad plodne zemlje da obradjuju,umesto sto drezde po mafijaskim kafanama i zaglupljuju se turskim serijama,i gologuzim pevaljkama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online