Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.11.2013.
12:06
J. Arsenović - Vesti A

Arapi neće srpske oranice!

Na velika zvona najavljen ugovor sa kompanijom Al Dahra o kupovini osam poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, danas je nepoželjna tema na svim relevantnim mestima na kojima bi bilo logično potražiti odgovor na pitanje - šta je sa arapskim investiranjem u srpsku poljoprivredu?

Ko je naljutio Emiraćane: Vlast nije saopštila tačne razloge zbog kojih je Al Dahra odustala od investicije u srpsku poljoprivredu
 

Insistiranje "Vesti" da odgovor dobiju u Ministarstvu poljoprivrede, od zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađana Dinkića i od bivšeg ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ostalo je bez rezultata. Totalni muk o investiciji kojom se dičio prevashodno prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
 

Obavestio javnost: Aleksandar Vučić

Široj javnosti, pa i većini medija, ostao je nezapažen Vučićev nastup od pre dve nedelje kada je u intervjuu za RTS priznao da od investicije Al Dahre nema ništa. Vicepremijer nije naveo konkretan razlog, ali se požalio da je i sada ostao poražena strana, baš kao i u slučaju hrasta (blokada radova na Koridoru 11), kada je ostao usamljen naspram javnosti koja se usprotivila seči drveta-zapisa.


- Oni hoće da parcele razbiju na manje - rekao je Vučić, ne precizirajući ko su to "oni" i zašto je država pred njima ustuknula.
 

Nije šija, nego vrat

Kada je potpisan predugovor sa Al Dahrom, pokrajinski ombudsman optužio je Vladu da krši zakon, jer srpski propisi ne dozvoljavaju da vlasnik poljoprivrednog zemljišta bude strano fizičko, odnosno pravno lice, kao i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može otuđivati. Iz Vlade su to demantovali tvrdnjom da država ne prodaje zemljište strancima, "već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinata na osnovu zajedničkog ulaganja, u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto".

Tako je, po svemu sudeći, propao "posao veka", a srpska poljoprivreda će bez para sa Bliskog istoka i bez carinske zaštite od 1. januara 2014. godine morati sama da se snalazi u surovoj tržišnoj utakmici sa jeftinim subvencionisanim poljoprivrednim proizvodima iz zemalja EU.


- Očito je da postoji neki zastoj. Da nije tako, posle posete Abu Dabiju bi se mnogo više i konkretnije znalo o poslu koji se sada uopšte i ne spominje. To što je potpisan predugovor u poslovnom smislu ne znači ništa, jer je to samo izjava dve strane o dobroj volji. Zbog čega je došlo do zastoja u pregovorima možemo samo nagađati. Možda je zapelo oko procene imovine ili oko nekog drugog pitanja - kaže Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja.


Odgovor možda treba potražiti kod poljoprivrednih proizvođača koji su se preko svojih udruženja usprotivili arapskoj investiciji, jer su do sada oni po jeftinim zakupninama obrađivali oranice propalih poljoprivrednih gazdinstava.


U januaru ove godine tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić putovao je u Abu Dabi gde je potpisao predugovor sa Al Dahrom "u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata".

Hrvati i Irci kupuju oranice

Arapska strana se predugovorom obavezala da hektar njive prve klase plati 12.500, što je daleko više od prosečnih 5.000 evra, koliko se kreće cena kada seljaci međusobno trguju. List "Republika" navodi da su putem privatizacije, domaći i strani tajkuni kupovali i još uvek kupuju poljoprivredno zemljište za 300 do 500 evra po hektaru, te da su strane kompanije (irski Balaton i hrvatski Agrokor), bez bilo kakvog javnog protivljenja na ovaj način došli do 8.000, odnosno 5.000 hektara vojvođanskih oranica.

 

Paori i usitnjavanje parcela

Jedno od najglasnijih protivnika investicije Al Dahre, Udruženje Banatski paori prikupljalo je potpise protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima. Oni su zahtevali da se oranice prodaju isključivo porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima do 20 hektara, a da zemlja ne prelazi ukupno 100 hektara lične imovine tog gazdinstva. Udruženje je tražilo i da se oranice prodaju sa rokom otplate 20 godina i da se država založi da kupljeno zemljište bude samo sebi garancija. U njihovim zahtevima možda treba prepoznati "one" koji se zalažu za male parcele, kako je to napomenuo Aleksandar Vučić.

Tih sporazumom je predviđeno da Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji, uglavnom u Vojvodini. Predviđeno je da iznos od 100 miliona evra bude uložen u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok je drugih 100 miliona trebalo da bude arapski udeo u vlasništvu, čime bi Al Dahra dobila 80 odsto pomenutih gazdinstava.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.11.2013. 12:22
"- Oni hoće da parcele razbiju na manje - rekao je Vučić, ne precizirajući ko su to "oni" i zašto je država pred njima ustuknula." - у овом грму лежи зец! Неће Арапи, и хвала им на томе, да закупљују отету земљу! Није битно дали је та земља отета од Срба, Мађара или Немаца битно је да је Држава незаконито користи баш као и много тога другог што је у вихору Црвене револуције после рата одузето од кулака и итд. Нормално је да наследници бесправно одузете земље потражују своју отету имовину која треба да им се врати па нек је они дају у аренду коме хоће, како хоће и на колико времена хоће!
Četvrtak 07.11.2013. 12:37
Ljudi kako ne shvatate da su ova dvojica -NESPOSOBNI -...Vucic i Dacic kao djeca poceli su da se bave politikom , a ne ekonomijom ,Tuzno je da u Srbiji u vladi nema niko iz privrede ...Tuzno je sta se radi u Srbiji , gdje je odgovornost ,pa ako nisi dovoljno sposoban da odradjujes posao za koji smo te birali ,IZVINI SE NARODU , ZAHVALI SE I PODNESI OSTAVKU.POBOGU zar kompletna Srbija da ide u ponor radi vasih bolesnih , nerealnih ideja i ambicija.Dragi Vucicu , nece Brisel nama donijeti srecu ,niko nikada nije nekome kucu sagradio i poklonio mu je..Mi moramo mobilisati nase snage , nas narod , nase biznismene i tdd..Pa dokle vise ...
Četvrtak 07.11.2013. 14:11
"- Eh da možemo da ga kloniramo, brže bi država napredovala. -" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online