Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2012.
13:45
Miša Ćirić A

"Vesti" pred Poslovnim savetom za dijasporu

Na sastanku Poslovnog saveta za dijasporu u Privrednoj komori Srbije predstavljena je kompanija VESTI GROUP koja je ove godine proslavila dve decenije rada.

Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS
 

Tradicionalno, pred Novogodišnje praznike, kao i za Vidovdan svake godine, u Privrednoj komori Srbije okupljaju se članovi Poslovnog saveta za dijasporu, privrednici iz rasejanja iz čitavog sveta, sa ciljem da se upoznaju sa zbivanjima u domovini u domenu ekonomskih kretanja i zakonske regulative, da se sretnu međusobno, kao i sa predstavnicima institucija i privrede Srbije, da saopšte svoja poslovna iskustva iz zemalja iz kojih dolaze, da daju predloge, upute, zamerke i sugestije, predlože inicijative itd...

Predsednik PKS Miloš Bugarin najpre je zahvalio članovima Poslovnog saveta za dijasporu koji su doputovali sa svih kontinenata u Srbiju i istakao ljudski i ekonomski značaj rasejanja za život matice.
 

Predsednik PKS Miloš Bugarin i Branko Daljević direktor VESTI Srbija

Predsednik Bugarin je kao uvodničar u Petu sednicu poslovnog saveta za dijasporu PKS najpre govorio o aktuelnim privrednim kretanjima u Srbiji, o teškoj godini za nama u domenu nelikvidnosti privrede i borbi za svako novo radno mesto, o stopi inflacije i ekonomskim pokazateljima iz ugla Svetske banke, MMF-a, Evropske komisije, Narodne banke Srbije i Fiskalnog saveta o padu BDP-a od 1.6-2.0%, o kursu dinara i deviznom tržištu, platnom bilansu, deviznim rezervama i spoljnom dugu, o monetarnim kretanjima i plasmanima banaka, o javnom dugu i nelikvidnosti privrede i blokiranim računima, o industriji, građevinarstvu, saobraćaju, trgovini i turizmu, o spoljnjotrgovinskoj razmeni i zaradama zaposlenih u Srbiji.

Potom je učesnicima sednice prezentovao mere Vlade Republike Srbije i procene efekata preduzetih mera za oporavak i razvoj privrede Srbije u trenutku kada i u regionu i širom sveta većina država ubrzano radi na merama opstanka ekonomija svojih zemalja. U okviru mera u oblasti poreza budžeta zakon o porezu na dodatu vrednost povećana je opšta poreska stopa sa 18 na 20%, povećane su naknade poljoprivrednim proizvođačima sa 5% na 8%, povećan je prag za obavezan ulazak u PDV sistem sa 4 na 8 miliona dinara godišnjeg prometa, stopa poreza na dobit od 15% i dalje je jedna od najnižih u Evropi, smanjen je broj parafiskalnih nameta koji su opterećivali i usporavali rad privrednika, donet je novi zakon o javnim nabavkama koji stavlja u ravnopravan položaj mnoge koji nisu imali lak pristup konkurisanju i radovima na domaćem i inostranim tržištima itd.


O aktivnostima novouspostavljene Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije u 2013. godini govorila je Tanja Jokanović i saopštila da će rad biti ponajviše usmeren u internet povezivanje matice sa rasejanjem u domenu znanja i transfera tehnologija, boljih komunikacija itd.


Tatjana Kukić-Jank, član poslovnog saveta za dijasporu PKS u Austriji, prezentovala je rad privrednog kluba dijaspore u Beču i pozvala privrednike Srbije, regiona i Austrije na Bal privrednika i privredni forum 13. januara 2013. u Beču.


Član poslovnog saveta za dijasporu PKS u Francuskoj, Zoran Milinković privrednik iz Pariza, rekao je da su strane investicije razvojna šansa Srbije i saopštio da je kao jedan od vlasnika firme Balkan Environment iz Beograda uspeo da sklopi poslovne ugovore sa dve francuske kompanije o zastupanju na teritoriji Srbije i Balkana i da će te dve francuske, a po obimu poslovanja ogromne globalne kompanije SAUR i GROUP NGE u domenu zelenih tehnologija, reciklaže, procesne tehnologije i ordžavanja postrojenja za komunalno prečišćavanje otpadnih voda i snabdevanjem vode za piće, građevinske radove i obnovljive izvore energije, učestvovati na svim velikim tenderskim konkursima u saradnji sa poslovnim partnerima, podizvođačima radova firmama iz Srbije i tako otvarati nova radna mesta i upošljavati privredu u matici i regionu, ali i konkurisati za poslove i na trećim i daljim tržištima Evrope i sveta.
 

Branko Daljević i Miloš Bugarin (u sredini)
sa učesnicima skupa

Povodom 20 godina uspešnog rada kompanije VESTI GROUP, učesnicima PKS sednice iz Srbije i sveta obratio se Branko Daljević direktor VESTI Srbija, saopštavajući najpre da su VESTI, nezavisne novine, od svog osnivanja bile u funkciji kvalitetnog informisanja i povezivanja rasejanja i matice, otadžbine i dijaspore i da će to tako biti i ubuduće.

Naveo je pokazatelje o radu kompanije u domenu izdavaštva dnevne novine VESTI koje se čitaju u 22 zemlje u Evropi, SAD, Kanadi i u Australiji, istakao da je VESTI-Online izdanje jedno od najposećenijih internet izdanja u rasejanju širom sveta, Srbiji i regionu, da se značajan broj zaposlenih profesionalaca u kompaniji i redakcijama na tri kontinenta svakodnevno trudi da svojim radom bude na visini zadatka i zahtevu vremena u kome živimo.

On je naveo da su se osnivači VESTI, porodica Vidaković, opredelili da istraju i u budućim godinama rada ispunjavanja misije i vizije sa ciljem dobrobiti svoga naroda gdegod bio na svetu, da su VESTI GROUP svojim stabilnim i umešnim profesionalnim radom u domenu poslovanja spremni da odgovore i budu podrška informisanjem i marketing prezentovanjem privredi Srbije, regiona i rasejanju - dijaspori na svim kontinentima.

Osim osvrta na jubilej dve decenije uspešnog rada, VESTI su posebno ponosne na aktivnosti pod nazivom HUMANITARNI MOST, koje su zahvaljujući saradnji kompanije sa čitaocima, donatorima ljudima dobre volje i srca širom dijaspore, mnogima vratili radost, zdravlje i osmeh na lice u otadžbini.


Predsednik PKS Miloš Bugarin čestitao je VESTI GROUP značajan i vredan jubilej uspešnog rada, zahvalio Vestima na podršci privrede Srbije i očuvanju mosta saradnje sa svojom dijasporom i posebno istakao da je rubrika Humaniratni most Vesti odličan primer društvene odgovornosti kompanija i pozvao sve koji mogu I žele da se takvim humanitarnim projektima pridruže.


Član saveta za dijasporu PKS u Rusiji, Igor Marković iz Sankt Petersburga, uputio je pozdrav, poziv i molbu da se u Srbiji zanemare podele i partijska pripadnost, nego da se združenim snagama privrednika i instiucija, odgovori ozbiljnom trgovinskom zahtevu velikog i prijateljskog ruskog tržišta za brojnim proizvodima iz Srbije.

Brend za ceo svet:Miša Ćirić sa izdanjima kuće Vesti
 


Član saveta za dijasporu PKS u Poljskoj Jakovljević Novica, uputio je poziv i molbu prisutnim predstavnicima Ministarstva nauke i prosvete, da se obezbedi egzistencijalna podrška i knjige srpskim studentima, lektorima koji studiraju u Poljskoj, rekavši da su informisanje i promocija kulture Srbije važan početni put ka promociji privrede Srbije.


Cvetić Miloljub iz Pekinga, pozdravio je PKS i kolege iz dijaspore iz celog sveta i naveo primere Kine koja je uprkos višedecenijskom političkom sistemu koji nije prihvatao promene, poslednjih 20 godina napravila ogroman ekonomski iskorak baš zahvaljujući velikim reformama i promenama, ali sa jasnom disciplinom ispunjavanja rokova i ciljeva eliminišući sporost u donošenju realizaciji odluka i osavremenjavanju procesnih tehnologija i modernizaciji privređivanja.


Sava Mandić, član poslovnog saveta PKS iz Južnoafričke Republike, postavio je pitanje i zamolio da se se to istakne, koliki je finansijski značaj za ekonomiju Srbije od godišnjh doznaka iz rasejanja-dijaspore i dobio podatak da od ukupnog novca koji čini finansijski promet u Srbiji, to iznosi značajnih, ne manje od 10%. Svakako, gotovinska potrošnja koju ljudi našeg porekla iz dijaspore svojim novcem prometuju tokom boravka u otadžbini je vredna velikog poštovanja, ali je nada i poziv PKS da se ubuduće novčani tokovi usmeravaju i u privredne investicije, otvaranje novih preduzeća, radnih mesta itd.


Prisutnima su se obratili i Prof. dr Mirko Babić iz Novog Sada prezentacijom mogućeg investiranja u projekat “Kombinovane sušare za voće i povrće”, zatim povratnik iz Švajcarske Dragiša Jovanović koordinator kancelarije za dijasporu Grada Smedereva uputio je poziv dobrodošlice i Olga Predić, šef odeljenja za privredni razvoj opštine Negotin prezentujući investicioni projekat “Dunavski biser”. Borka Tomić, član saveta u ime dijaspore iz Belgije, saopštila je da u Briselu postoji mogućnost konkurisanja pretpristupnim fondovima EU za projekte vezane za Dunavsku međudržavnu saradnju.


Mr Anka Vojvodić, rukovodilac Centra za dijasporu PKS i Srđan Bošković, savetnik, zahvalili su svim prisutnim članovima Poslovnog saveta i drugim gostima na učešću i uputili, uz novogodišnje i božićne čestitke, poziv privrednicima u rasejanju širom sveta da se jave i priključe projektu što boljeg povezivanja dijaspore i matice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online