Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.11.2011.
14:19
Večernje novosti A

Vraćamo se na marke?

Postoje mehanizmi koji bi se primenili ukoliko, kako se spekuliše, evro propadne. Građani Srbije ne moraju da strepe šta će se desiti sa njihovom ušteđevinom.

Novac koji imamo, što u bankama, što po kućama, neće izgubiti vrednost, već će, kako kažu, ekonomisti samo pretvoriti, najverovatnije, u nemačku marku
 

Novac koji imamo, što u bankama, što po kućama, neće izgubiti vrednost, već će, kako kažu, ekonomisti samo pretvoriti, najverovatnije, u nemačku marku, koja je nama uvek bila najbliža strana valuta.

Trenutno je na štednji u Srbiji 7,6 milijardi evra. Od toga dobar deo novca je u vlasništvu stranaca, ali i naših gastarbajtera. Za sve ulagače glavni motiv su bili visoke kamate, ali i stabilnost bankarskog sistema.

- Ukoliko dođe do ukidanja evra i sve zemlje članice se vrate na svoje lokalne

Evro u Srbiji:

* Štednja građana - 7,6 milijardi

* Depoziti preduzeća - 1,8, milijardi

* U "slamaricama" - oko 3 milijarde

valute, na taj dan će se obaviti fiksiranje kursa, kao što je to bilo kada se evropska valuta i uvodila u evrozonu - kaže za „Novosti“ Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i dodaje da nema propasti štednje, već će se samo ulozi iz evra pretvoriti u nemačke marke.

Prema rečima profesora Đukića, monetarno razdvajanje zemalja Evropske unije je samo pitanje vremena. Najverovatnije će se formirati dva bloka zemalja. Jedan „ešalon“ činiće države sa stabilnom ekonomijom, a drugi one koje su u dužničkoj krizi. To sa sobom može da povuče i ukidanje evra kao zajedničke valute.

- Ova moneta ima problem od nastanka, jer su se zemlje evrozone odlučile za jedinstvenu monetarnu uniju, jednu centralnu banku, a svaka je vodila zasebnu fiskalnu politiku - naglašava Đukić.

- Problem, da tako kažem, po ekonomskoj snazi malih država članica, kakva je Grčka, bio je to što su im bili pristupačni jeftini krediti. One su se nemilice zaduživale, a da nisu za to imale pokriće, i tako se stvarao privid veće potrošnje, ističe Đukić i dodaje da je za očuvanje naše štednje presudna briga Narodne banke, koja mora svakodnevno da prati stanje u bankama, da ne bi matice iznosile naše depozite za rešavanje svojih problema.

Osiguranje garancija

- Visoka stopa obavezne rezerve na deviznu osnovicu je faktička garancija štedišama za njihove uloge u bankama. Banke istovremeno plaćaju Agenciji za osiguranje depozita maksimalnu linearnu premiju od 0,1 odsto na iznos štednje građana - objašnjava Đorđe Đukić.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 14:26
Prvo smo ni krivi ni duzni, platili cenu EU institucija, a sad cemo platiti njeno raspadanje...
Sreda 16.11.2011. 17:30
Овај чланак ме јако весели јер од почетка тврдим да бабе и жабе не могу у исти лонац. Румуни, Бугари, Словаци, Босанци не могу заједно са Швеђанима, Немцима, Белгијанцима. Али, намеће ми се једно питање: Којој валути ће се вратити Монтенегроси? Можда уведу Твора обзиром да се здушно труде да не подсећају на Србе (Динар) а све су наклоњенији усташама (Куна).
Četvrtak 17.11.2011. 20:38
Злато.... једина валута.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online