Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
14:21
radiokim.net A

Maksimović: Dostupnost medijima postao ekstremni čin hrabrosti

Novinarsko priznanje "Beli božur" za dobar odnos sa medijima dodeljen je Nenadu Maksimoviću, izvršnom direktoru Centra za mir i toleranciju. Priznanje za nesaradnju sa medijima pripalo je Srpskoj listi. Predstavnici ove stranke nisu došli na uručenje.

A. Čukić
Nenad Maksimović, dobitnik nagrade

Udruženje novinara Srbije na Kosovu ova priznanja dodeljuje po četvrti put, a ona imaju za cilj da ukažu na pozitivne i negativne primere u saradnji sa prestavnicima medija. Na osnovu glasanja novinara i drugih medijskih radnika, članova UNS-a, za 2017. godinu priznanje "Beli božur" dobio je direktor Centra za mir i toleanciju Nenad Maksimović.

Po uručenju novinarske nagrade, Maksimović je kazao da svako ko se bavi društveno odgovornim poslom ima obavezu prema medijima i građanima da odgovori na pitanja ili da da komentar na određene društvene ili političke događaje.

- Nažalost, kod nas je jedan sasvim normalan način rada i normalna dostupnost medijima i zajednici postalo nešto što se dožvljava kao ekstreman čin hrabrosti ili izuzetne predusetljivosti. Želim da napomenem da je ovo sasvim normalno i da je obaveza svih nas. Radićemo kao što smo radili do sada i nadam se da će sledeće godine umesto mene ovu nagradu primiti neka institucija ili politička partija, ali i da će se mnogo više mojih kolega odazivati na vaše pozive - kazao je Maksimović.

Zahvalivši se novinarima na njihovoj odgovornosti, Maksimović je kazao da će se predstavnici civilnog društva angažovati više na jačanju političkog pluralizma.

- Ovo društvo nažalost postaje društvo jednoumlja, a društvo jednoumlja je društvo bezumlja, tako da je odgovornost svih nas da se borimo protiv tog bezumlja i da jednim neslaganjem dođemo do malo boljih rešenja za sve - kazao je Nenad Maksimović.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić kazao je da su priznanja zaslužno dobili i Nenad Maksimović i Srpska lista. Ova priznanja, kazao je Ničić, treba da posluže kao primer odgovornosti prema javnosti.

- Što se "Crnog božura" tiče, mislim da osim Dalibora Jevtića koji je deo Srpske liste, da su svi ostali koji pripadaju toj političkoj partiji dali ogroman doprinos da Srpska lista ove godine zasluženo dobije Crni božur -rekao je on.

Srpska lista se nije odazvala pozivu

Predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu pozvali su predsednika Srpske liste Gorana Rakića, kao i portparola Igora Simića da prisustvuju današnjem uručenju nagrada, međutim oni se nisu odazvali tom pozivu.

U UNS-u na Kosovu podsećaju da su tokom prošle godine novinari bili suočeni sa ignorisanjem od strane pojedinih političkih činilaca na Kosovu koji su odbijali gostovanja ili davanja izjava.

U tom smislu, glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović kazao je se ne radi samo o netransparentoj saradnji sa medijima, već i o bojkotu medija i njihovoj zloupotrebi.

- Bojim se da dolazimo u situaciju koja uopšte nije dobra, te da je ovo način da simbolom pokušamo svi zajedno da prevaziđemo sve ovo i da nastavimo da radimo u nekakvim normalnijim i srećnijim uslovima jer ako nastavimo ovako nećemo imati još mnogo vremena pre nego što definitivno podvučemo crtu i uradimo ono što ne bi trebali da uradimo kao novinari, ali što kao ljudi moramo zaključimo, a to je da su kosovski Srbi kolateralna šteta procesa koji se vodi između Prištine i Beograda - kazao je Avramović.

Od ustanovljenja novinarskih priznanja, niko od dobitnika "Crnog božura" nije došao na uručenje. Prošle godine je to priznanje dodeljeno tadašnjem potpredsedniku Vlade Kosova Branimiru Stojanoviću. Isto priznanje godinu dana ranije pripalo je Opštini Štrpce, a 2014. godine Opštini Parteš.

Da dobru saradnju sa medijima prethodnih godina nagrađeni su Opština Gračanica, Pres služba Skupštine Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online