Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Opstaju samo najuporniji

Pisana reč je najveće bogatstvo naroda. To dobro znaju u Goraždevcu, najvećem srpskom mestu u Metohiji. I to su dokazali mnogo puta. Poslednji, kad je 1999. usledilo bombardovanje i sve tragedije koje su ga pratile. Po tradiciji ovog sela, stotinak najhrabrijih meštana odlučilo je da ostane i sačuva selo, crkvu i školu. I u tome su uspeli. Bez obzira na sve muke, nastava je počela odmah u septembru iste godine. Tako su sačuvali kuću znanja OŠ "Janko Jovićević", koja će naredne godine, 14. maja, proslaviti 120 godina postojanja.

J. L. Petković
Kuća znanja: Učiteljica Milena Jovović i jedan od đaka

- Slavimo jubilej koji malo škola mogu da imaju, naročito na ovim prostorima na Kosovu i Metohiji, pored Pećke patrijaršije. Nas stotinak i ja među njima nismo pomerili se iz Goraždevca. Odmah smo pokrenuli povratak srpskog stanovništva i za kratko vreme je došlo 1.000 meštana. U septembru je odmah proradila škola i to nam je bio najbolji potez. Jer čim je počela nastava, cele porodice su se vratile. Imali smo oko 140 učenika samo od prvog do osmog razreda, a računajući sa srednjom školom više od 200 đaka. Za 1.000 stanovnika to je dobar broj. Inače, naše selo se spominje još 1220. u Žičkoj povelji - ponosno ističe direktor Milivoje Zdravković.

I pored dobre volje, entuzijazma i upornosti, zbog čega je odlikovana Ordenom Vuka Karadžića drugog stepena, u OŠ "Janko Jovićević" za poslednjih 18 godina neke stvari su se promenile. Svega je 58 školaraca, a dva isturena odeljenja u Brestoviku i Belom Polju pohađa još po troje đaka.

Iza školskih vrata, čuje se graja, ali ne i buka. Direktor je predstavio razrede škole. U prvom je samo petoro, u drugom šestoro, trećem devet, četvrtom petoro...

Seobe kao sudbina

- Seobe Srba nisu mimoilazile ni Goraždevac. Osim Velike seobe pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem, deo velikih iseljavanja, naročito iz ove okoline, događao se i nakon završetka Drugog svetskog rata otvorenim pritiscima na Srbe. Međutim, najteže i najveće etničko čišćenje Srba usledilo je 1999. sa agresijom NATO-a, dolaskom Kfora i Unmika, ali su i tada Goraždevčani, skoro jedini u Metohiji sačuvali svoje selo, školu i svetinje - ističe direktor Zdravković.

- Stvarno se trudimo da deci prenesemo što više znanja. Nemamo velika odeljenja, ali od rukovodstva škole, preko pedagoga, nastavnika, učitelja i ostalih radnika želimo da im pomognemo što više. Mislim da u tome i uspevamo. Čak 90 odsto naše dece završi i više škole i fakultete - kaže direktor Zdravković.

J. L. Petković
Sledeće godine slave 120. rođendan: Direktor Milivoje Zdravković

Ali, upravo na toj tački obrazovnog lanca nastaje problem koji za koji niko ne nudi rešenje. Mladi s diplomama nemaju kuda. U rodnom mestu ne mogu da nađu posao, niti da sopstvenim radom obezbede osnovnu egzistenciju. Jednostavno, nema uslova za to.

- Nema zapošljavanja. Mladi koji završe škole ne mogu da rade. Tako naša deca, s diplomom pod miškom, idu u centralnu Srbiju da rade poslove za koje se nisu školovali i kao fizički radnici. Evo, sada ih sve više odlazi i u inostranstvo. Za poslednja dva meseca otišla su nam desetorica mladića.

U srpskim institucijama očigledno nema mesta za nova radna mesta. Ali, za Srbe iz Goraždevca nema ni u kosovskim, u okviru opštine Peć.

- Iako je planirano osam policajaca Goraždevca, ima samo dvoje, ne raspisuju se konkursi, ne primaju nikoga. Nema za nas posla ni u kosovskoj opštini Peć, iako bi po svim sporazumima i procentu broja stanovnika trebalo da nas primaju. Meštani ovde žive uglavnom od malo poljoprivrede i ima stotinak nas koji radimo u školi, opštini... Sve to za posledicu ima se mladi ne žene, ne udaju. Zato imamo daleko manje stanovnika i upola manje učenika u odnosu na 1999. Ima i slučajeva da se odsele cele porodice sa decom. Jednostavno, ne možeš da zadržiš dete koje je učilo, školovalo se, radilo i da očekuješ da će se izdržavati tako što će ići da bere pasulj - zaključuje Zdravković.

I sveštenik i učitelj

Osnovna škola je otvorena 1898. kao srpska škola i pod tim nazivom postojala je do početka Drugog svetskog rata. Na samom početku imala je samo 18 učenika, dok devojčica u školi nije bilo. Prvi učitelj bio je Mirko Milovanović iz Peći, koji je završio Bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu. Od svih učitelja u školi se najviše zadržao Milivoje Miletić, koji je bio i parohijski sveštenik. U početku je škola bila u privatnoj kući, a potom u skromnoj zgradi gde je radila sve oslobađanja 1912. Vreme je prolazilo, a broj učenika rastao. Nova školska zgrada izgrađena je 1962. i tada je dobila naziv "Janko Jovićević".

Pre 1999. Goraždevčani su išli na posao u Peć, to je bio mahom industrijski grad sa nekoliko fabrika, nekoliko hiljada zaposlenih. U fabrikama su radili Albanci, Romi i Srbi, i sve je bilo u redu dok je bilo novca, a plate se primale na vreme.

- Nije se razmišljalo ni o čemu, osim o poslu. Onoga trenutka kada naiđu problemi i s platom, onda nailaze i druge teškoće, i svi redom se nanižu jedan za drugim - sa setom konstatuje sagovornik "Vesti".

Crkva brvnara iz 16. veka

Goraždevac se nalazi na desnoj strani pećke Bistrice, sedam kilometara jugoistočno od Peći. Pominje se kao Goražda Vas u povelji Stefana Prvovenčanog izdatoj oko 1220. godine u manastiru Žiča. U selu postoji jedna od najstarijih crkava brvnara u Srbiji podignuta u 16. veku, posvećena Svetom Jeremiji. Na ikonostasu su sačuvane carske dveri iz 16. veka. Oko crkve je staro srpsko groblje na kome raste nekoliko stoletnih hrastova. U neposrednoj blizini sagrađena je 1926. nova crkva Pokrova Svete Bogorodice u koju su prenete ikone i knjige.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online