Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.03.2015.
20:59
Tanjug A

"Srbija treba da legalizuje kanabis"

Kanabis i medicinski preparati od kanabisa su lek i Srbija treba da promeni propise, kako bi najteže obolelima omogućila da njega dođu na regularan način i po preporuci lekara, ocenjeno je večeras u Kragujevcu na tribini "Upotreba kanabisa u medicinske svrhe".

Tanjug
Zalaže se za legalizaciju kanabisa: Slavica Đukić Dejanović

Na tribini, koju je organizovalo udruženje "Lekalizacija Srbije" na kragujevačkom Medicinskom fakultetu, govorila je neuropsihijatar Slavica Đukić-Dejanović, koja je naglasila da nije reč o legalizaciji marihuane, već o tome da jedna ista supstanca u maloj dozi, u određenom obliku, može biti lek.

- Naši građani čuli su za to i dovijaju se na različite načine da dođu do tih lekova. Neuporedivo je bolje da postoji procedura registracije lekova ili proizvodnja kod nas, da u regularnim tokovima, ali samo za one pacijente kojima je to neohpodno, lek bude i propisan -rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, jedna ista supstanca u jednoj dozi, u jednom obliku, može biti lek, i ta ista supstanca može biti nečiji omiljeni otrov.

- Marihuna, odnosno kanabinoidi su sredstva koja u određenoj dozi,  što je slučaj u Engleskoj, mogu da se koriste uz citostatike, posebno kod onih pacijenata koji imaju tešku muku povraćanje i gde druga, uobičajena sredstva ne daju dobre rezultate - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da su rezultati dobri i kod obolelih od multiple skleroze, a prema nekim iskustvima, koriste se i kod glaukoma, što je slučaj u SAD.

Na tribini je govorio i legendarni košarkaš Žarko Paspalj koji je rekao da su neki ljudi iz njegovog okruženja, teško oboleli, koristili kanabis kao lek i da je njihovo iskustvo pozitivno.

- Ja na to gledam kao jedno u nizu sredstava koje sigurno može da pomogne. Ne kažem da je to eliksir, spas ili bilo šta, već da nekome može da pomogne, a nekome ne može. Rekao bih da kao i svaka vrhunska alternativa, koja definitivno moze biti zloupotrebljena, samim tim treba da je pod zakonskom regulativom, i da našim doktorima da jedan korak unapred u borbi protiv svega što, rekao bih, mučenici gledaju svaki dan - rekao je Paspalj.  

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 21:19
Legalize it !!!
Subota 28.03.2015. 23:09
Ma kakav kanabis,treba legalizovati heroin i tako nešto jače-očiglrdno se nije konsultovala s Čedom praškom.
Subota 28.03.2015. 22:33
Ovoj pi--z--di ni ko-kain ne moze pomoci, a kamo li kanabis. Vise nema ni jednu glupost koju moze izneti, pa daj da se lupa bilo sta. Pametni beze od tog zla, a ona se zalaze za legalizaciju. A jednom nogom vec je u grobu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online