Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.01.2014.
04:39
N. Đorđević - Vesti A

Pametni lek za kancer

Tim studenata, profesora i doktoranata Inženjerskog fakulteta iz Kragujevca jedini je iz jugoistočne Evrope koji učestvuje u projektu sa prestižnim svetskim naučnicima na razvoju nove metode lečenja raka. Na čelu ovog projekta je Institut bolnice Metodist iz Hjustona, a kragujevački inženjeri i naučnici svoj doprinos daju razvojem kompjuterskih programa koji pomažu medicini.

Profesor Nenad Filipović sa saradnicima
 

Profesor Nenad Filipović, vođa kragujevačkog tima, ukratko objašnjava kako funkcioniše ovaj spoj medicine i inženjerstva koja obične laike podseća na naučnu fantastiku i bar malo im približava efekte bioinženjeringa i kompjuterskih simulacija koje bi trebalo da uliju nadu teško obolelim osobama.
 

Korisna matematika

Tijana Đukić sarađuje sa prof. dr Milošem Kojićem i Nenadom Filipovićem, koji joj je bio mentor.
- Nije poenta da se samo bavite teorijom kao naučnik. Matematika je velika nauka, ali je mnogo korisnija kada je praktično primenite - kaže Tijana.

- Ova metoda se zasniva na tome da se lek za lečenje kancera ubacuje kroz krvotok, a smešten je u posebne nosače koji su napravljeni od silikonskih materijala. Nosači su veličine nanometra i prolaze kroz ćelijsku membranu. Uz te nosače ugrađeni su specijalni receptori koji prepoznaju ćelije raka. Kada je prepoznaju, lek se aktivira i počinje da deluje na kancerogenu ćeliju - kaže profesor Nenad Filipović.


U Sjedinjenim Američkim Državama već su urađeni eksperimenti u laboratorijama koji počivaju na ovoj metodi. Nakon toga uspešno su urađeni eksperimenti na životinjama, ali najvažnije je da je uspešno završeno i istraživanje na dobrovoljcima koji su teško oboleli od raka.
 

Kompjuteri rade 24 sata: Prof. dr Nenad Filipović
 

- Postignuto je da se lek pomoću ovih nosača ubacuje tačno na obolelo mesto. Lek deluje samo na obolele ćelije. Tako se izbegavaju loši efekti na zdrave ćelije i zato ga zovu pametni lek. To je zona najsavremenije tehnologije danas u medicini - navodi Filipović.


Profesor sa okupljenim timom radi za američki institut u prostorijama Inženjerskog fakulteta u Kragujevcu. Kompjuteri su uključeni 24 sata. Na monitorima mogu da se vide simulacije kako lek prolazi kroz krvne sudove, kako se medikament ubacuje i dolazi do obolelih ćelija. Angažovani su samo na osnovu stručnosti, predanosti nauci i bez ikakvih protekcija.
 

Tijana Đukić

Jedna od doktoranata koji je u ovom prestižnom timu je Tijana Đukić, koja već sedam godina radi na ovom projektu. Ona je fakultet završila sa svim desetkama, ali nije htela i pored brojnih ponuda da ode u inostranstvo. Ostala je u Kragujevcu, jer i iz Šumadije može da bude u savremenim naučnim tokovima.


- I iz Srbije sarađujem sa najboljim svetskim stručnjacima. Ovo je nešto konkretno, korisno i vide se efekti. U razvoju nove metode za lečenje kancera pored stručnjaka iz Hjustona rade i timovi iz Italije, Nemačke, Francuske i Engleske - kaže Tijana, koja ima svega 24 godine.


Ova mlada Kragujevčanka govori pet stranih jezika. Razvoj metode na kojoj radi bio je i tema njenog master rada. Tada je prihvatila da dođe u Centar za bioinženjering u Kragujevcu.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.01.2014. 07:49
Sta bi sve ovi ljudi postizali da su adekvatno svome radu nagradjeni. Bravo Srbi Bog vas blagoslovio i Sretan i Blagosloven Bozic. Mir Boziji Hristos se rodi
Utorak 07.01.2014. 10:56
Bravo bravo pametna srbijo,deco draga žalosno je da ste rođeni i školovani u Srbiji zemlji koja investira u političare lopove i tajkune,umesto da bi investirala u vas i vaše znaje ona finansira u 5 policajca koji čuvaju ,lidera Čeduo poroniostu i belosvetskog agenta koji je promenio četri gimnazije i završio nekakvu dramaturgiju pa nam sad svaki dan pravi neke drame,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online