Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.09.2014.
07:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hvali zavičaj, drž' se Beča

Selo Bošnjak, na dvadesetak kilometara od Petrovca na Mlavi, ima 374 stanovnika, jedan kafić i prodavnicu i srdačne, gostoljubive meštane koji su s osmehom dočekali reportersku ekipu "Vesti".

Neumorni domaćini: Milorad i Mirjana Radivojević
 

- U selu ima 140 domaćinstva, u lepim, novim kućama uglavnom žive stariji ljudi. Mladi su u pečalbi, kao što smo i supruga i ja skoro čitav život proveli u inostranstvu. Prema poslednjem popisu, primećen je nagli pad broja stanovnika, jer su mnogi u međuvremenu otišli, a oni koji su se penzionisali kao moja supruga i ja, nisu se vratili i nemaju nameru - kaže naš domaćin, 65-godišnji Milorad - Mile Radivojević, dijasporski penzioner.


Nešto je popravljao oko kapije, kiša mu nije smetala, jer posao ne može da čeka. I danas sa suprugom Mirjanom, koju zovu Seka, živi malo u Srbiji, a malo u Austriji. Neke navike je dobio nasleđem, a neke stekao u Beču i kaže da je ponosan i na jedne i na druge.
 

Sin ostao u Beču

- Naš sin Dragan se oženio i živi u Beču, a ćerka se vratila iz Austrije kada se zaljubila u Srbiji, ali se pre pet godina razvela, pa smo joj kupili stan u centru Petrovca na Mlavi. Zadovoljna je, u međuvremenu se i zaposlila, a mi kao roditelji pomažemo koliko možemo i sinu i ćerki - kaže Milorad dok pokazuje fotografije unuka.

- Mi smo bili sirotinja, ništa nismo imali. Probali smo da se bavimo poljoprivredom, ali nije išlo i 1971. godine sam otišao sa nekim rođacima u Beč. Kao i većina, planirao sam da ostanem samo onoliko koliko mi je trebalo da zaradim za kuću. Međutim, ubrzo je i supruga došla za mnom u Austriju i onda je sve bilo lakše. Jedino nam je bilo teško što smo decu ostavili u selu kod babe Stevke i dede Živana - seća se Milorad prvih pečalbarskih dana.


Oboje su radili u štampariji po 15 sati dnevno.
- Posle sam prešao u drugu firmu, koja se bavila proizvodnjom žice i tu sam radio 20 godina, a onda sam prešao u treću fabriku, gde sam se zadržao do penzije - priča ovaj vredni čovek.


Supruga je ostala još godinu dana sa njim u Beču, pa se vratila u selo, jer nije imao ko da čuva decu, a i otac joj se teško razboleo. Osam godina su živeli razdvojeno.
- Mile je bio u Beču, a deca, Dušica i Dragan, i ja u Bošnjaku. Kada mi je tata umro 1980. godine, rekla sam Miloradu da ne ide više tako i da se vrati u Srbiju ili ću ja sa sinom i kćerkom doći u Beč. Razdvojenost mi je baš pala teško. Srećom, pametno odlučismo i deca i ja dođosmo u Beč - ubacuje se u razgovor supruga Mirjana.


Mirjana se vratila na isti posao u štampariji, gde je radila još nekoliko godina, a onda je počela da radi kao hausmajstor u zgradi u kojoj su živeli.
- Od tada se nekako sve ustalilo. Deca su krenula u školu, a ja sam posle nekog vremena počela da radim i u bolnici kao spremačica. Primanja su nam se drastično povećala, svi smo bili na okupu, pa je sve nekako bilo lakše - priča Mirjana, dodajući da su se zemljaci u to vreme lepo družili.


- Sve što vidite, od kuće, pomoćnih prostorija do poljoprivrednih mašina, sve smo to mi u Beču zaradili. Neki kažu, slupali smo pare, a ja ne mislim tako, jer ništa nismo imali, a mi volimo Srbiju i planirali smo da se kao penzioneri vratimo. Pre tri godine smo otišli u penziju i uglavnom dosta vremena provodimo u Srbiji - kaže Mile dok nas ponosno vodi u razgledanje svog imetka.


Njemu ni kiša ni tmurno vreme ne kvare raspoloženje.
- Važno je zdravlje i optimizam, pogled u budućnost. Hvala bogu, mi imamo još i vitalnosti i vere u lepše sutra. Nikada nam nije dosadno. U Beču smo naučili da stalno nešto radimo, pa tako i ovde u Srbiji ne stajemo - kaže Mirjana kroz osmeh i dodaje da imaju svinje, kokoške, ovce i sve ono što jedno seosko domaćinstvo podrazumeva.


- Ne znam šta ova srpska mladost razmišlja, ko god ima priliku da ide u inostranstvo trebalo bi da ode. Mi da nismo otišli, ništa ne bismo imali, a danas je situacija u Srbiji još gora. Ništa ne radi, pa nemaš ni gde da se zaposliš, a sve je skupo i sve se plaća - kaže Milorad, koji se sa suprugom u Beču sastaje sa starim prijateljima i evociraju stare uspomene.

Na kontrolu - u Beč

- Hvala bogu, zdravi smo, ali za svaki slučaj svaki put kada smo u Beču odemo kod našeg lekara da se iskontrolišemo, zbog godina. Nekako imam više poverenja u austrijske lekare, nego u ove naše, a drugo, u Srbiji se toliko čeka na običan pregled, pa se i zdrav čovek od čekanja razboli - priča Milorad Radivojević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 08:16
Takvih mi je pun kurac,hvale i velicaju Srbiju a sluze i rade na zapadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online