Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.11.2018.
18:11
Z. Mirković - Vesti A

Nostalgična veza Beograda i Beča

Povodom austrijskog predsedavanja Savetu EU u Beču je u ponedeljak otvorena izložba Primenjena nostalgija, izložba fotografija Beograda i Beča, a na otvaranju je ukazano na brojne veza dva grada, kao i da vredi posetiti glavni grad Srbije.

Z. Mirković
Pozivnica u Srbiju: Fotografije ilustruju sve ono što približava grada

Izložbu organizuje Ministarstvo za evropske integracije Srbije, u saradnji sa austrijskom vladom, Ministarstvom za evropske integracije i spoljne poslove Austrije i Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

Projekat "Primenjena nostalgija" je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi dva eminentna fotografa - jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće EU, u ovom slučaju Magdalene Miljkov iz Srbije i Kristofera Mavriča iz Austrije.

Autorka iz Srbije posetila je Beč i fotografisala mesta, događaje, scene i ljude koji je podsećaju na grad iz kog dolazi, a Mavrić je takođe objektivom "nostalgičnog fotografa" beležio sve što ga u Beogradu podseća na Beč. Autori su predstavili bečkoj publici fotografije koje najbolje ilustruju sve ono što približava dva grada.

Z. Mirković
Posetioci sa zanimanjem razgledaju izložbu

Osnovni cilj projekta je unapređenje kulturne saradnje, promocija zemlje koja predsedava EU, promocija Srbije u članicama EU i širenje evropskih ideja i vrednosti među građanima Srbije, akcentovanjem kulture i kulturnih vrednosti i različitosti evropskih naroda, a time i značaja integracije Srbije u EU.

Tamara Delić, pomoćnik ministra za evropske integracije rekla je, otvarajući izložbu u prisustvu ambasadora Srbije u Austriji Nebojše Rodića, da je ovim fotografijama donet delić Beograda u Beč. Ona je kazala da je izložba samo deo saradnje dve diplomatije i šira slika odnosa koji postoji između dve zemlje.

- Srbija naporno radi na svom evropskom putu. Očekujemo da ćemo do kraja godine, kraja predsedavanja Austrije EU, otvoriti još poglavlja. Nadamo se da su vrata EU otvorena za Srbiju - poručila je Delićeva.

Z. Mirković
Tamara Delić (prva sleva) i druge zvanice na otvaranju

Ula Nusbauer, načelnik Odeljenja za organizaciju događaja u inostranstvu u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije istakla je da je jedan od prioriteta predsedavanja EU bila podrška evropske perspektive Zapadnog Balkana, u kojem Srbija ima ključnu ulogu. Podsetila je da je Austrija pre tri godine pokrenula inicijativu organizovanja godine kulture zemalja regiona, u cilju da što više učimo jedni od drugih.

- Ova izložba pokušava da nađe sličnosti dva glavna grada. Beograd i Beč mnogo toga povezuje - istorijske, kulturne i lične veze. Imamo hiljade Srba koji žive u Beču, kao i hiljade Austrijanaca srpskog porekla - ukazala je ona.

Izložba se do sredine decembra može pogledati u galeriji austrijske vlade na trgu Concoridaplatz 2.

Istražujte Srbiju

Ula Nusbauer je rekla da u Austriji, za razliku od Srba koji dobro poznaju Beč, mnogi ne znaju puno o Beogradu. Ona je izrazila nadu da će ova izložba doprineti da Austrijanci krenu u istraživanje Srbije i njenog glavnog grada.

Uživajte u srpskom gostoprimstvu

Kristofer Mavrič, fotograf iz Austrije koji je predstavio Beograd kroz svoj objektiv preneo je da mu je slikanje glavnog grada Srbije bilo vrlo lepo iskustvo.

- Veoma je važno za mene kao fotografa da postoji puno događanja, a u Beogradu je to slučaj. Taj grad ima svoj jedinstven karakter. Ako niste bili u Beogradu ohrabrio bih vas da odete i pogledate, uživate u srpskom gostoprimstvu i da se prepustite tom divnom gradu - poručio je on.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online