Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.11.2018.
19:10
Z. Mirković - Vesti A

Zlatne niti ćirilice

U organizaciji odbora SPKD Prosvjeta u Beču održano više svečanih programa povodom obeležavanja 200 godina od objavljivanja prvog izdanja "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića u glavnom gradu Austrije.

Z. Mirković
Gošće iz Beograda sa učenicima iz Beča

Svečanosti su organizovane u okviru Prosvjetine Nedelje sećanja na značajne datume srpske i evropske istorije - 200 godina "Rječnika" i 100 godina od pobede u Velikom ratu. Prvi put su manifestacije održane u svečanoj sali za prijeme Eparhije austrijsko-švajcarske, uz dozvolu i sa blagoslovom vladike Andreja.

Srpski lingvista prof. dr Miloš Kovačević održao je predavanje na temu "Srpski rječnik i srpski jezik posle 200 godina", a potom je svečano otvorena izložba Zlatne niti srpske ćirilice, koju su pripremile vredne vezilje iz Udruženja Beo-etno vizija iz Beograda Olivera Jasika, Vesna Stojanović, Nataša Cvejić i Vera Avlijaš.

Predavanju i otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice iz društvenog života Beča, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, a najviše je bilo mladih ljudi, studenata i članova i prijatelja Prosvjete. Goste je u ime vladike Andreja pozdravio sveštenik Krstan Knežević, koji je održao besedu o važnosti očuvanja naše tradicije, duhovnosti, kulture, pismenosti i obeležavanja bitnih datuma i događaja naše istorije.

Srđan Mijalković, predsednik bečkog odbora Prosvjete podsetio je da ovo društvo već godinama brižno vodi računa o značaju, očuvanju i promociji srpskih kulturnih vrednosti i posebnosti, a da naša kultura i tradicija imaju posebno mesto u razvoju negovanja i povezivanja zajedničkih evropskih vrednosti u Beču i Austriji.

Prof. dr Kovačević je za predavanje o značaju Vukovog "Rječnika" i razvoj srpskog jezika do današnjih dana dobio ovacije publike, koja je bez daha pratila njegovo izlaganje.
Posebno su značajni bili njegovi naučni argumenti i stavovi o važnosti očuvanja naziva i statusa našeg jezika, naročito u dijaspori.

Posle predavanja usledilo je otvaranje izložbe Zlatne niti srpske ćirilice sa jedinstvenim eksponatima umetnički izvezenih ćiriličnih slova iz "Miroslavljevog jevanđelja" i starih srpskih rukopisa. Prisutni su pokazali veliko interesovanje za izložene vezove, a prikazan je i film o pripremi i radu na eksponatima, pozdravljen velikim aplauzom. Članice Beo-etno vizije odgovarale su na brojna pitanja prisutnih.

Slovo i slika

Vera Avlijaš i Nataša Cvejić posetile su jedan od razreda Prosvjetine škole u Crkvi Sveti Sava i sa đacima održale radionicu "Slovo i slika" o lepoti ćiriličnih slova iz srpskih rukopisnih knjiga, a naročito "Miroslavljevog jevanđelja". Deca su uz njihovu pomoć pravila crteže starih ćiriličnih slova, stvarala slike od njih i uživala u inspiraciji, kreativnom radu i lepoti srpske ćirilice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online