Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.01.2012.
12:51
E. V. A

Karika u zlatnom lancu

Potpredsednik OSS-a i prvi stanovnik odbojkaške Kuće slavnih sa ovih prostora ističe da smo dokazali da smo sposobni za velike stvari - samo treba istrajati u zajedništvu i mukotrpnom radu.

Trebalo bi mnogo vremena da se nabroje svi trofeji i medalje koje je Vladimir - Vanja Grbić osvojio tokom igračke karijere. Smečovao je i blokirao sve do 38. godine, a zatim, kad je procenio da je "dosta bilo", odlučio da kroz angažman u OS Srbije, vrati sportu nešto od onoga što je dobio.

Tek dve sezone pošto je "okačio patike o klin" imao je čast da kao funkcioner Saveza, na završnom okupljanju srpske odbojkaške porodice za 2011, pozdravi sadašnje i buduće asove koji su u prethodnih 12 meseci doneli kući čak 15 medalja sa 20 međunarodnih takmičenja. Zlatne evropske medalje seniora i seniorki predstavljaju samo vrh "ledenog brega".


"Iza sebe imamo fantastičan rezultat, ne samo u seniorskoj konkurenciji, gde je napravljen uspeh koji se teško mogao očekivati, nego je istim putem krenula cela plejada mladih. To nije podatak da se njime zadovoljimo, već da budemo svesni da smo sposobni za mnogo velike stvari. Samo, moramo da verujemo i da se držimo jedni drugih. Uostalom, to je uvek bio trend u odbojci", ističe Vladimir Grbić.


Žetva medalja, kao i konstantna obnova najboljih selekcija kroz izbacivanje novih imena na evropsku i svetsku scenu - da li je u pitanju neki tajni recept koji našim selekcijama donosi opstanak u vrhu?

"Ovakvi rezultati podrazumevaju dugotrajno i mukotrpno vojevanje na svim mogućim frontovima, dakle, maksimalan angažman svih nas. Mala tajna srpske odbojke je u tome što se zarad zajedničkog dobra tačno zna ko bi šta trebalo da uradi i što se lični interesi stavljaju iza interesa kompletne organizacije, odnosno uspeha naših ekipa. Veoma je lepo kada na kraju godine dođete i kažete: "Evo, mi smo sve ovo uradili." Ali, to je ujedno i obaveza i za ubuduće", ističe Grbić.


Klubovi kao zavisnici


Da ni u odbojci nije sve bajno i sjajno pokazuje to što naši najbolji klubovi iz sezone u sezonu završavaju takmičenje u Ligi šampiona kao poslednji u svojim grupama.

 

"Stvar je vrlo jednostavna - ne možete očekivati da u jednoj zemlji eksplodira klupski sport sve dok nam je privreda u stanju u kakvom jeste. Sport se uvek oslanjao na privredu i to je realnost", kaže Vanja Grbić.

 

"Sport nam je onakav kako ga tretiramo. Nemojmo da računamo reprezentaciju, gde najveći broj igrača dolazi iz inostranih klubova. Nadam se da će doći vreme da se i ovde stvore uslovi, da se kroz klupski sport može uraditi nešto značajno. Ali, mislim da to vreme još nije došlo".

Predsednik OSS-a Aleksandar Boričić, kao apsolutni prioritet u 2012. istakao je osvajanje bar jedne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. Ni odbojkaši ni odbojkašice nisu još obezbedili plasman na OI, ali će za to imati dovoljno prilika.

Vanja Grbić, kao bivši as, zna da ništa u sportu nije unapred sigurno.

"Znate kako kažu: teren je ravan, a lopta okrugla. I momci i devojke daće sve od sebe, jer znaju koliko su nam bitni to učešće i što bolji rezultat u Londonu. Ne vršimo nikakav pritisak, jer znamo da oni osećaju važnost svog zadatka. Imamo 100 odsto poverenja u njih".


Vanja je ostao u Srbiji i prihvatio se posla u OSS-u, mada je po završetku karijere mogao da bira zemlju u kojoj će da živi sa porodicom.

"Kada ste ovde onda ste svoj na svome, što u inostranstvu nikad ne možete da budete. Ako zaista volite svoju zemlju onda ćete pronaći način da joj pomognete, radeći najbolje ono što znate najbolje. To je patriotizam. Ja sam, jednostavno, spojio ono što volim, što znam najbolje da radim. I, kada naši momci i devojke osvoje zlatnu ili neku drugu medalju znate da su poruku koju ste poslali primili na pravi način. Tako i dobijate želju da nastavite sa radom. Više nisam na terenu, ali sam na višoj platformi, sa više ljudi, više dece".


Iz perspektive nekadašnjeg olimpijskog pobednika i dvostrukog Sportiste godine u izboru nacionalnog olimpijskog komiteta, ali i laureata najtiražnijeg lista dijaspore "Vesti" 2000. Vladimir Grbić poziva mlade da se bave odbojkom, jer će kroz taj sport naučiti kako da budu korisni članovi društva u celini:

"Ključni elementi odbojke su komunikacija i saradnja. U odbojci je kao u porodici, gde zarad uspeha, odnosno rezultata, morate da pronađete zajednički cilj. Čak i ako ne dotaknete vrh u samom sportu, bavljenje odbojkom će vam pomoći da unapredite svoje socijalno biće. To je ono gde ja vidim odbojku, kao činioca zdravog odrastanja i sazrevanja"!  

Suština igre i života


U životu Vladimira Grbića 2011. će uvek biti posebna i zbog najvećeg individualnog priznanja - prijema u odbojkašku Kuću slavnih, u američkom Holiouku. Samu ceremoniju pamtiće dok je živ...

 

"Prisećao sam se tada svih trenutaka koje sam proveo sa svojom braćom na terenu. Ne samo sa rođenim bratom Nikolom, nego sa svima sa kojima sam gradio reprezentativnu i klupsku karijeru. To su trenuci u kojima shvatite koliko, u stvari, imate prijatelja i na koji način ste uticali jedni na druge da budete bolji ljudi. Mislim da je to suština ovoga čime se bavimo. Da smo jedna karika u beskrajnom lancu. Ma koliko važni, ipak ste samo jedna karika, čiji je zadatak da onima koji dolaze, prenesete naučeno od onih pre vas".

 

LIČNA KARTA


Vladimir - Vanja Grbić rođen je 14. decembra 1970. u Zrenjaninu. Dugogodišnji je reprezentativac na poziciji primača servisa. Učestvovao je na nekoliko svetskih, evropskih prvenstava i olimpijskih igara. Najveći uspeh postigao je na OI u Sidneju 2000. gde je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja i bio jedan od najboljih igrača ekipe koja je osvojila zlatnu medalju. Godinu dana kasnije osvojio je i titulu šampiona Starog kontinenta. Vlasnik je još nekoliko medalja sa EP, kao i olimpijske bronze u Atlanti, 1996. i srebra na SP u Japanu, 1998. Bio je član Vojvodine, zagrebačke Mladosti, pa je sa uspehom igrao u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj.


Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. mu je dodeljena zlatna značka lista "Sport" za najboljeg sportistu u Jugoslaviji, kao i najtiražnijeg lista dnevnog lista dijaspore "Vesti".


Vladimirov otac, Miloš, takođe je bio reprezentativac, član selekcije koja je na EP u Beogradu, 1975, osvojila bronzu, a brat Nikola dugo je bio kapiten reprezentacije. Vladimir Grbić je i član odbojkaške Kuće slavnih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online