Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
12:46
Tanjug A

Vladimir Grbić: Osam godina učim od najboljeg

Jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena Vladimir Grbić, kandidat za novog predsednika OSS, rekao je danas da je posle osam godina rada u Savezu i upoznavanja sistema sazreo i da je spreman da preuzme rukovodeću ulogu.

facebook.com/Vladimir Grbic
Vladimir Grbić

- Po završetku igračke karijere sam se vratio u Srbiju. Ovo je zemlja u kojoj treba da živim, radim i vratim ono što sam napravio u karijeri. To sam radio kroz organizaciju, kroz jezik na koji najbolje znam da komuniciram - kroz odbojku. Odbojka je moja pasija, moj život, prva ljubav. I sa te strane sam smatrao da prvo treba da se pripremim, edukujem, školujem, za jednu tako odgovornu funkciju - rekao je Grbić. 

Kao prvi potpredsednik Saveza, Grbić je, kako ističe, učio od najboljeg sportskog radnika na ovim prostorima (nekadašnjeg predsednika Aleksandra Boričića, sadašnjeg predsednika Evropske odbojkaške konfederacije, prim. aut). 

- OSS nije nastao preko noći, građen je ciglu po ciglu 25 godina. Ja, koji sam igrao za reprezentaciju još od 1990. godine, znam kako je bilo na početku. Rasli smo zajedno, sa mnogo truda, posvećenosti, čuvajući jedinstvo i integritet organizacije. Tako treba i da nastavimo, da stavimo zajednički interes na prvo mesto i da budemo svesni da kroz sport predstavljamo svoju zemlju i to radimo na najbolji način. Mislim da je to suština - ističe Grbić. 

Prema njegovim rečima, OSS nije samo jedna od najboljih organizacija u Srbiji i regionu, nego je prepoznata i na svetskom nivou, a po svojim rezultatima i organizovanošću predstavlja lidera među šest-sedam velesila, uprkos tome što nije velika i finansijska moćna. 

- Upravo zato potrebno je zadržati ono što smo radili do sada. Ljudi u OSS veoma  dobro rade svoj posao i treba da nastave. Moja ideja, pre svega, je da se ne samo reprezentativne, nego i klupske strukture pojačaju, da se vidi kako i na koji način možemo odbojku i odbojkaške utakmice da doživimo kao praznik, da nam sale budu pune. Odbojka je porodični sport broj 1 u svetu i to je jedna od devet stavki razvoja FIVB, gde sam član dve komisije. 

"Gajić nije moj rival" 

Za sada, sem Grbića, kandidaturu za novog predsednika je podneo još i Zoran Gajić, sa kojim je godinama sarađivao u državnom timu. Zajedno su osvojili mnoge medalje, uključujući i zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Sidneju. 

- Za Gajića nikad ne bih rekao ni da je protivkandidat, ni da je rival. Mi smo toliko postigli zajedno i siguran sam da želimo isto - najbolje odbojci. Do 23. novembra ima još vremena, moguće je da će se pojaviti još neki kandidat, ali najvažnije je da svi kandidati treba da budu svesni da se radi u interesu odbojke i naše organizacije. Da pomognemo da OSS bude primer, ne samo u Srbiji, nego i šire - naglasio je Vladimir Grbić. 

Grbić obećava da će kao čovek koji nije navikao da "sedi u fotelji" doći do svakog mesta u Srbiji jer je baza presudna za razvoj odboje. 

- S obzirom na to da sam u poslednjih šest godina, razvijajući bič volej, bio svuda u Srbiji i razgovarao sa puno gradonačelnika, mogu da obećam da ću ponovo doći do svakog, ne da mu pričam šta treba da radi, nego da vidim kako da mi kao organizacija i ja, imenom i prezimenom, pomognem. Moja ideja je da na taj način budem najkorisniji i najupotrebljivji. Najveći broj igrača dobijamo iz klubova za koje mnogi nisu ni čuli. Svesni smo da su uslovi teški. Ono što imamo treba da zadržimo, osiguramo, da raširimo bazu, a moje je da preko FIVB dovučem što više internacionalnih promocija, utakmica, kao i novih poslovnih partnera da osiguramo kontinuitet procesa. Možemo i više i bolje. Uz ljude koji su sada u OSS i još neke mogu da odgovorim izazovu. 

Pre izbora, koji su zakazani za 27. novembar, Grbić će, već sutra, predstavljati Srbiju na Kongresu CEV-a, gde će kosovski savez formalno biti primljen u članstvo, a pošto je primljen u Svetsku organizaciju (FIVB). Podsetimo, na Kongresu u Buenos Ajresu sada već bivši predsednik Nenad Golijanin, mimo stava OSS, odlučio je da bude uzdržan, što je izazvalo veliku buru u javnosti, ali i u samoj organizaciji. 

- Na neke stvari koje su se desili ne vredi se vraćati. Mi smo pred vanrednu Skupštinu dogovorili da izađemo zajedno i da prevaziđemo problem. To smo i pokazali, Golijanin je smenjen, ali najbitnije je da smo zadržali integritet organizacije. Mi predstavljamo odbojku i Srbiju i moramo da budemo svesni da i kada nastupamo javno u međunarodnim organizacijama moramo da ispoštujemo ono što je stav Vlade Srbije. Sa te strane neprimereno je da neko izražava svoje mišljenje i govori da je to mišljenje organizacije. 

Grbić će sutra na Kongresu CEV-a u Luksemburgu uzeti reč i javno reći da je Srbija protiv prijema kosovskog saveza. 

- Bili smo na sastanku u ministarstvu omladine i sporta i dobili legalitet od naše krovne organizacije. Nastupićemo na Kongresu, bez obzira što po dnevnom redu nije predviđena diskusija, nego da se samo konstatuje prijem Kosova. Dogovoreno je da se javim za reč i da iznesem ono što je stav OSS, potkovan odlukom Vlade, odnosno, da je stav OSS protiv prijema Kosova u FIVB i CEV i da je tadašnji stav Golijanina bio njegov lični. Smatram da je važno da mi kao federacija nivoa pet, najvišeg nivoa, koju poštuju, pokažemo snagu. Nikom ne smemo da dozvolimo da se ponaša mimo aktuelne politike - zaključio je Grbić, osvajač zlatne olimpijske medalje u Sidneju 2000. i bronzane u Atlanti četiri godine ranije, vicešampion sveta 1998. i osvajač četiri medalje na prvenstvima Evrope, ukljucujući i zlatnu u Češkoj 2001. godine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online