Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.10.2013.
10:07
M. Stojiljković - Vesti A

Dalgliš: Ferguson zabada nos gde mu nije mesto!

Tužno je što je ser Aleks osetio potrebu da u svojoj knjizi napadne Bekama, Kina, Van Nistelroja i Runija posle svega što su učinili za njega i za Mančester Junajted. Ali, zašto se bavio Liverpulom? Bolje da je pisao o svom konju - kaže legenda "crvenih“ sa Enfild Rouda.

Večiti rat Liverpula i Junajteda: Keni Dalgliš i Aleks Ferguson

I kad više nije menadžer Mančester Junajteda, Aleks Ferguson ne može bez - Liverpula! Slavni škotski stručnjak, koji nikad nije krio da mu je davne 1986. kad je dobio posao na Old Trafordu, želja bila da dostigne slavu Liverpula, u svojoj autobiogafiji posvetio je veliki prostor "najvećem neprijatelju", gde je izvređao sve ono što je sveto na Enfild Roudu - Stivena Džerarda, Rafu Beniteza, Majkla Ovena, Kenija Dalgliša...

Ferguson bio kandidat za menadžera Liverpula!
Da li ste znali da je Aleks Ferguson godinu dana pre nego što će postati menadžer Mančester Junajteda bio kandidat za istu poziciju u - Liverpulu!
Liverpul je 1985. ostao bez vremešnog menadžera Džoa Fagana koji se povukao posle sramnih događaja na Hejselu, kad je u divljanju Liverpulovih navijača uoči finala Kupa šampiona sa Juventusom poginulo 37 navijača iz Torina.
Kad je počela potraga za novim menadžerom, među kandidatima se našao i Ferguson, ali je bord Liverpula ipak odlučio da najiskusniji fudbaler u timu, 34-godišnji Keni Dalgliš, preuzme ekipu u dvostrukoj ulizi - kao igrač i menadžer.
Ferguson je tada ostao na klupi Aberdina, da bi sledećeg leta vodio Škotsku na Svetskom prvenstvu u Meksiku, a onda u novembru 1986. posle smene Rona Etkinsona preuzeo Mančester junajted.

Sukob sa ovim poslednjim traje još iz perioda kad su bili fudbaleri, Dalgliš velika nada Seltika, zatim i legenda Liverpula, a Ferguson tek rezerva u Glazgov Rendžersu i prosečan fudbaler u Damfermlajnu, Folkirku i drugim škotskim klubovima.

Ferguson je kasnije postao selektor Škotske i 1986. godine sprečio Dalgliša da uđe u istoriju kao prvi Britanac koji će zaigrati na četiri uzastopna Svetska prvenstva.

Ubrzo posle toga Fergi je preuzeo Mančester Junajted, dok je Dalgliš postao igrač-menadžer Liverpula. U prvim godinama njihovog trenerskog nadmudrivanja Dalgliš je bio daleko uspešniji. Liverpul je osvajao titule, a Junajted sa Fergusonom na klupi u prve četiri godine dva puta bio 11. i jednom 13. na tabeli!?

Međutim, preokret u korist Junajteda i Fergusona poklopio se sa neočekivanim odlaskom Kenija Dalgliša iz Liverpula 1991. godine. Ubrzo je Ferguson od "crvenih đavola" stvorio ubedljivo najbolji klub u Engleske, koji je osvojio čak 13 titula Premijer lige, dok "crveni" sa Enfilda više nikad nisu bili prvaci Engleske.

Ništa se nije promenilo ni kad se Dalgliš 2011. vratio u Liverpul. Titula je ostala misaona imenica sa klub sa Enfild Rouda, Keniju Dalglišu je uručen otkaz, a Aleks Ferguson se od menadžerskog posla oprostio kao šampion Premijer lige.

Elem, ovih dana Ferguson je objavio autobiografiju, a u njoj se pored kritika na račun svojih nekadašnjih i sadašnjih igrača (Bekam, Kin, Van Nistelroj, Runi, Bosnić...) najviše bavio problemima Liverpula.

Posle brojnih negativnih komenatara na račun Aleksa Fergusona (Roj Kin, Mark Bosnić, Brendan Rodžers, Džejmi Karager, Džoi Barton...), sad se oglasio i njegov večiti neprijatelj - Keni Dalgliš:

- Bolje bi mu bilo da gleda svoja posla i nos drži daleko od svega što je vezano za Liverpul - ljutito je prokomentarisao Dalgliš u komenataru za engleske medije.

Dalgliš smatra da se Fergusona obrukao i kaže da je vremešni Škot svojom autobiografijom poremetio atmosferu na Old Trafordu.
 

Rafa Benitez je - smešan?!
Šta je između ostalog Ferguson napisao protiv Liverpula?
- Napao je Kenija Dalgliša što je podržao Luisa Suareza posle optužbi za rasizam
- Opisao je Rafu Beniteza kao "smešnog čoveka"
- Tvrdi da je Brendan Rodžers suviše mlad da bude menadžer Liverpula
- Kaže da je stil trčanja Džordana Hendersona problem ovog igrača
- Kaže da Liverpulu nedostaje čak osam od ukupno 11 igrača da bude kandidat za titulu

- Ferguson ima pravo da kaže o svom Mančesteru šta god hoće, mada su mnoge stvari koje je objavio zaprepastile i same navijače Junajteda. Čudno je i da je baš sad objavio knjigu, kad je došao novi menadžer kome treba podrška. Umesto toga, Ferguson je odlučio da raščisti neke svoje stare račune i izneo prljav veš o fudbalerima koji su igrama zadužili klub i njemu kao menadžeru pomogli da ostvari brojne uspehe. Ser Aleks je imao veliki doprinos u uspesima Junajteda, ali isto važi i za igrače kao što su Roj Kin, Dejvid Bekam i Rud van Nostelroj. Tužno je što je ser Aleks osetio potrebu da ih napadne u svojoj knjizi posle svega što su učinili za njega i za Mančester Junajted. Uostalom, nije se ustručavao da te iste igrače otera iz kluba kad je procenio da mu više ne trebaju.


Dalglišu, ipak, nešto drugo mnogo više smeta...


- Ali sve je to njegovo pravo, da piše o svom klubu u svojoj knjizi. Meni je neobično što je deo knjige posvetio Liverpulu. Umesto toga mogao je mnogo više da napiše o svom konju i konjskim trkama, verovatno bi mnoge ljude to interesovalo.

Najvažnije je pobediti ljutog protivnika: Keni Dalgliš i Aleks Ferguson

Ferguson je između ostalog napisao da Stiven Džerard nikad nije bio "igrač top klase".


- Pošto znamo da je želeo da ga dovede u Junajted, to je čudna konstatacija. Možda je ljut što ga je Džerard odbio. - odgovora Dalgliš.


Ferguson je u knjizi napisao i da nikad ne bi angažovao igrače na koje je Dalgliš potrošio veliki novac da ih dovede u Liverpul. "Kralj Keni“ ga je podsetio da ga je sa tim igračima pre dve sezone pobedio na Enfildu sa 3:1 u Premijer ligi, a zatim izbacio iz FA kupa sa 2:1.


- U redu, možda zbog tih igrača nije izgubio san, ali je svakako izgubio nekoliko bodova.

Na kanalu Jutjub mogu se pronaći mnogi video prilozi o rivalstvu Aleksa Fergusona i Kenija Dalgliša, neki sa stručnim analizama, ali mnogo više sa duhovitim komentarima i šalama... 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online