Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.11.2013.
10:35
M. Stojiljković - Vesti A

Najprijateljskiji derbi na svetu: Da li vidiš, Mančestere?

Drugovi, kumovi, braća, sestre i očevi, svi će danas zajedno biti na tribinama kad se na Gudison Parku budu nadmetali Everton i Liverpul.

Paklen tandem: Luis Suarez i Danijel Staridž

Navijali za rivala
Nije tajna da su neki od najboljih igrača Liverpula u novijoj istoriji kluba svojevremeno bili veliki navijači Evertona.
Najpoznatiji su Jan Raš, Robi Fauler, Džejmi Karager, Stiv Mekmanaman, Majkl Oven, Stiv Mekmahon...
S druge strane, bivši asovi Evertona koji su igrali za Liverpul su Nik Barmbi, Gari Ablet, Piter Rid, Dejv Votson, Majk Njuel...

Danas su u najjačim ligama Evrope na programa dva velika derbija. Najpre u 13,45 na Gudison Parku obračun gradskih rivala Evertona i Liverpula, a popodne od 18.30 na nekadašnjem Vestfalenu u Dortmundu sastaju se Borusija i Bajern.

Bez obzira što je ovaj drugi repriza prošlosezonskog finala Lige šampiona i što sve najave govore da neće izostati golovi i sve moguće fudbalske čarolije, gradski derbi na Gudison Parku ima posebno mesto u istoriji fudbala i tradicionalno se očekuje s izuzetnom pažnjom. Derbi Mersisajda nosi naziv "prijateljski derbi", jer svako ima nekog u porodici ko navija za rivalski klub. Zato i ne čudi što na tribinama Gudison Parka ili Enfild Rouda možete videti isprepletene plave i crvene boje navijača oba kluba, neretko zagrljenih i nasmejanih kako jedni do drugih nesmetano navijaju za svoj klub.


S druge strane, na terenu sve pršti od varnica i beskopromisnih duela, te ne čudi da je u obračunu Evertona i Liverpula pokazano više crvenih kartona (20) nego u bilo kom drugom meču od osnivanja Premijer lige. Tako je i sad kad se liverpulski velikani bore za povratak slave, a još više je bilo krajem osamdesetih kad su ova dva kluba gospodarila engleskim, pa i evropskim fudbalom. Iz tog perioda datira i "čuveno" repovanje fudbalera Liverpula, pesma koju su otpevali "redsi" uoči finala FA kupa 1988. sa gradskim rivalom Evertonom, a koje je tada zauzelo treće mesto na muzičkim top listama u Engleskoj.

Izdajnik Raš
Zanimljivo je da je upravo "izdajnik" Jan Raš ubedljivo najbolji strelac u gradskim derbijima sa čak 25 golova. Na drugom mestu je legenda Evertona Diksi Din, koji je u prvoj polovini 20. veka postigao 19 golova.
Od aktuelnih igrača u samom vrhu je kapiten "crvenih“ Stiven Džerard sa osam golova, ali i dva crvena kartona.
Od poznatijih asova u vrhu su i Piter Birdzli (7), Grem Šarp (7), Robi Fauler (6), Keni Dalgliš (5), Dirk Kujt (5), Rodžer Hant (4), Majkl Oven (4), Dankan Ferguson (4)...

Na Ostrvu se i dan-danas prepričava finale Liga kupa iz 1984. godine između crvenih i plavih kad su navijači oba kluba zajedno navijali na čuvenom londonskom Vembliju čijim tribinama je odzvanjala pesma namenjena ljutim komšijama "Da li vidiš, Mančestere".


To je u međuvremenu postala jedna od glavnih zabava među rivalskim navijačima, pa danas kad Junajted dominira engleskim fudbalom neretko na Old Trafordu može da se čuje sa tribina "Da li vidiš, Mersisajde?"


Ali ovo nije priča o rivalstvu dva grada, već o dva kluba čiji su stadioni, slično kao i Crvene zvezde i Partizana, udaljeni jedan od drugog nekoliko stotina metara.


Biće ovo ukupno 221 gradski derbi (189 u ligi) između plavih i crvenih, a Liverpul je uspešniji sa 88 pobeda naspran 66 poraza i isto toliko remija.


Fudbaleri Evertona dobili su čak osam crvenih kartona na poslednjih 12 gradskih derbija na svom Gudison Parku. Nije ni čudo što je Liverpul slavio u sedam od tih derbija, a nije primio gol na čak osam mečeva.


Everton je pobedio u samom jednom od poslednjih 13 gradskih derbija i to oktobra 2010. na Gudison Parku, baš kad je Liverpul preuzeo sadašnji gazda kluba Džon Henri. Amerikanac je ponovo došao u centar pažnje pre nekoliko dana kad je poslao privatni avion po Luisa Suareza kako bi se pakleni golgeter što pre vratio iz Montevidea gde je nosio dres Urugvaja u baražu za SP.

Rekorder "debeli" Sauthol
Najviše utakmica u gradskom derbiju odigrao je legendarni golman Evertona i reprezentacije Velsa, "debeli" Nevil Sauthol, ukupno 41 meč.
Slede Jan Raš (36), Brus Grobelar (34), Alan Hansen (33), Kevin Retklif (32)...

Vlasnik Liverpula je želeo da Luis Suarez bude što odmorniji za gradski derbi, jer igra u fantastičnoj formi otkako se vratio na teren posle 10 mečeva suspenzije. Postigao je osam golova na poslednjih sedam utakmica Liverpula i predstavlja paklen tandem sa Englezom Danijelom Staridžom, još jednim napadačem u vrhunskoj formi. Zajedno su u 2013. godini postigli po 18 golova, jedan manje od rekordera iz Mančester Junajteda, Holanđanina Robina van Persija.

Romelu Lukaku

Njih dvojica će svakako biti najveća opasnost za golmana domaće ekipe, 34-godišnjeg Amerikanca Tima Hauarda, koji brani u velikoj formi i već pet i po sati nije primio gol u Premijer ligi. Takođe, današnji meč sa Liverpulom biće mu 272. premijerligaški start u dresu Evertona čime će oboriti klupski rekord Dejvida Ansforta.


S druge strane najveća opasnost za golmana Liverpula, Belgijanca Simona Minjolea, trebalo bi da bude njegov mladi zemljak na pozajmici iz Čelzija, 20-godišnji Romelu Lukalu, ove sezone prvi strelac Evertona sa pet pogodaka.


Sve ovo garancija je da će ljubitelji fudbala, a posebno navijači ova dva kluba uživati u današnjem meču, pogotovo ako ga budu gledali zajedno, jer ovo je prijateljski derbi. Bar na tribinama...

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online