Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.08.2011.
12:04
K. Marković - Vesti A

ZBOG VREĐANjA NAVIJAČA OŠTRO KAŽNjEN ETNIČKI FUDBALSKI KOLEKTIV

Federacija Viktorije gasi makedonski klub?

Navijač koji je vređao 17-godišnjeg sudiju na juniorskoj utakmici u Melburnu, doveo je fudbalski klub Preston Lajons ili Preston Makedonija u finansijski ćorsokak, jer su ionako u dugovima do guše, a odlukom suda mora da plati i kaznu od 15.000 dolara.

Klub je pokušao da se opravda tvrdnjom da ne snose odgovornost za ponašanje nepoznatog navijača, ali je fudbalska federacija bila nemilosrdna u izricanju najoštrije kazne tokom ove fudbalske sezone.

Da li preti zatvaranje klubu Preston Makedonija?


Incident koji drma iz temelja klub makedonske etničke zajednice dogodio se u nedelju, 17. jula, kada je nezadovoljan odlukama sudije tinejdžera, jedan od navijača utakmice juniorskih timova ispod 15 godina, Preston Makedonije i Jara Džetsa, počeo da vređa mladića sa pištaljkom.


Predsednik fudbalske federacije Viktorije Mark Randel tvrdi da je navijač Prestona

Prestroga kazna


Komentarišući odluku Tribunala, predsednik kluba Pece Siljanovski tvrdi da je fudbalska federacija propustila da izrekne kaznu osobi odgovornoj za incident, a da je visokom kaznom budućnost kluba dovedena u pitanje. Siljanovski dodaje da klub žali zbog ponašanja navijača, ali i da je tek prošlog petka obavešten da federacija vodi istragu protiv njih kao i o zakazanom ročištu pred Tribunalom.


- Nikada nećemo podržati tako ponašanje navijača, uprava našeg sportskog kolektiva pokušava da učini sve što je u njenoj moći da stavi tačku na ovakvu vrstu ponašanja i promeni imidž kluba. Međutim, ovako rigorozan postupak federacije, po svom mišljenju, nema veze sa stvarnošću i radom volonterske i neprofitabilne organizacije kojoj pripada naš klub - ističe Siljanovski.

upućivao uvredljive poruke tokom celog prvog poluvremena. Sudija se za vreme poluvremena žalio Upravi kluba i izričito tražio da se zaustavi vređanje. Međutim, kada su se na teren vratili sudija i igrači navijač je nastavio da još punih 30 minuta vređa i preti.


- Tada je nezadovoljni navijač prišao sudiji, zbog čega je morao da bude fizički udaljen. Igrači gostujućeg tima su bili uplašeni za bezbednost sudije, pa su dovezli kola ispred svlačionice kako bi odvezli sudiju njegovoj kući - rekao je Rendel za lokalni 3ANj-radio u Melburnu.


U vezi sa ovim incidentom Fudbalska federacije Viktorije je Tribunalu za građanske i administrativne sporove podnela prijavu protiv Preston Makedonije. U sredu uveče je doneta odluka koju je klub najmanje očekivao: novčana kazna od čak 15.000 dolara.


Klub makedonske etničke zajednice zatražio je dodatno vreme pre izvršenja kazne, kako bi sa svojom upravom analizirao dešavanja i moguće propuste koje su imali tokom utakmice ali i najvažnije - da li će klub moći da postoji ukoliko treba da plati visoku kaznu.

Preston Makedonija sa 63-godišnjom klupskom istorijom, već se nalazi u teškom finansijskom položaju jer ima problema da otplaćuje nagomilane dugove od čak 100.000 dolara. Upravo izrečena kazna možda bi bila kap koja bi prelila čašu i značila stavljanje katanca na klupske prostorije.


Pece Siljanovski smatra da je kazna trebalo da bude izrečena navijaču koji je vređao sudiju, da se donese odluka o zabrani igranja na domaćem terenu Prestona, da im se zabrani održavanje zvaničnih utakmica. Siljanovski tvrdi da navijač koji je i izazvao incident nema nikakve veze sa klubom, da nije poznat upravi, niti je roditelj ijednog igrača Preston Makedonije.


- Sve vreme promovišemo poruku federacije da se poštuju odluke sudija, a roditelji su sa tim obavešteni prilikom učlanjenja svoje dece u klub - rekao je Siljanovski.
 

Federacija ne odustaje


Fudbalska federacije Viktorije ne želi da progleda kroz prste klubu makedonske etničke zajednice, podsećajući da važe stroge kazne za vređanje sudija.


- Izrečena kazna Prestonu je jedna od najoštrijih kazni koje su izrečene ove sezone i nemamo nameru da se zbog nje izvinjavamo jer ne želimo da viđamo takvu vrstu ponašanja u našem sportu - rekao je predsednik FF Viktorije. Klubu je savetovano da se žali na odluku, ali oni o tome još nisu doneli konačni stav.


Preston Makedonija nije jedini fudbalski klub koji je kaznila fudbalska federacija. Jut Junajted iz Kambelfilda iz Treće provizionalne lige kažnjen je sa 7.250 dolara zbog tuče na terenu koja se dogodila 2. jula. Mladi igrač napao je sudiju, a došlo je do tuče među navijačima na stadionu. Zbog incidenta na utakmici između Sinđelića i Mladosti, članova Druge lige (jugozapad), odigranoj 18. jula, sa 2.000 dolara kažnjen je Adisu Gebrehivot, kome je pored toga zabranjeno do kraja sledeće kalendarske godine da igra fudbal, dok je Sinđelić kažnjen sa 100 dolara i oduzmanjem tri boda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online