Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2018.
01:30
republika.rs, Vestionline A

Oni sprečavaju rak i bolesti creva, a najviše ih ima u ovim namirnicama

Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono što ne znaju jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici.

pixabay.com
 

Reč je o nesvarljivim dijetetskim vlaknima koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru. Ne treba ih mešati s probioticima dobrim bakterijama, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno da funkcioniše. Pojednostavljeno rečeno prebiotici su hrana za bifidobakterije i laktobacile, koji pokreću metaboličke procese u organizmu i uspešno suzbijaju patogene mikroorganizme.

Probiotici i prebiotici čine moćan duo

Želeći da spoje dva dobra proizvoda i ponude ih kupcima zajedno u paketu, farmaceutske kompanije kreirale su sinbiotike – mešavinu probiotika i prebiotika sa širokim spektrom blagotvornog dejstva. Ova lako probavljiva hrana poboljšaće mikrofloru probavnih organa i sprečiti širenje patogenih bakterija. Simbiotici jačaju imuni sistem, snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, sprečavaju rak debelog creva, obnavljaju sluznicu u crevima nakon terapije antibioticima i pomažu u lečenju urogenitalnih infekcija.

Šta je inulin i zašto nam je potreban?

Najpoznatiji prebiotik jeste inulin, kog ima u belom i crnom luku, praziluku, šparglama i artičokama. Međutim, zbog njihovog značaja za zdravlje, često se dodaju nekim gotovim proizvodima, poput pahuljica, keksa, hleba, namaza, pića i jogurta.

Poznato je da prebiotici u hrani poboljšavaju crevnu floru, sprečavaju razvoj kancera, osnažuju imunitet i podstiču brže mršavljenje. Takode, ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, iritabilnog kolona i celijakije.Prebiotici se ne razlažu niti apsorbuju u crevima, a najpoznatije vrste jesu inulin, oligosaharidi i arabinogalaktani.Inulin i oligosaharidi jesu kratkolančani polisaharidi, to jest lanci ugljenih hidrata koji deluju u različitim delovima debelog creva doprinoseći zdravlju. A porastom i održavanjem populacije dobrih bakterija, potiskuju se patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite i nimalo prijatne zdravstvene tegobe.

Biljna vlakna štite od kancera i najtežih bolesti

Neka istraživanja čak sugerišu da prebiotici u hrani imaju sličnu ulogu kao i antioksidansi, jer neutrališu kancerogene materije. Naime, oni hrane bakterije što proizvode ključne kratko lančane masne kiseline (butirat, acetat, propionska kiselina i valerat), koje jačaju sluzokožu creva. Proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina sprečava kancer, jer se pritom smanjuje pH vrednost u crevima. Dve najpoznatije dobre bakterije u ljudskom organizmu jesu bifidobakterija i laktobacil, a obe proizvode mlečnu kiselinu koja štiti debelo crevo smanjujući pH vrednost. Niža pH vrednost u debelom crevu znači manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerozni enzimi. Bakterije takođe proizvode i butirat, koji se povezuje s apoptozom (samouništenjem) kanceroznih ćelija, kao i s povećanjem antioksidansa glutationa u crevima.

Jačaju imunitet i umiruju rad creva

Jedan od najvažnijih benefita koji se pripisuju prebioticima jeste jačanje imunog sistema. Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, i  povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode. Upravo zbog toga se dodaju gotovim proizvodima, naročito za ishranu najmlađih. Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.

Patogeni mikroorganizmi lakše se provlače kroz propustljiva creva, a potom kolonizuju druge organe u telu. Stoga je od ključnog značaja sanirati upalu creva i obezbediti dovoljno hrane za razvoj korisnih bakterija. Istraživanja su pokazala da prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva. Između ostalog, ovo stanje obuhvata izostanak imunog odgovora na bakterijsku kulturu u crevima. To važi i za obolele od Kronove bolesti, celijakije i ulceroznog kolitisa, koji imaju smanjen broj dobrih bakterija u sistemu za varenje, stoje najčešće posledica uzimanja antibiotika.

Pokazalo se da prebiotici u hrani znatno ublažavaju simptome ulceroznog kolitisa, poput bola u stomaku, dijareje i krvave stolice. Pored toga, povećavaju apsorpciju nutrijenata kao što je kalcijum i podstiču pražnjenje creva.

Neke od namirnica koje sadrže prebiotike jesu: crni i beli luk, praziluk, rotkvice, šargarepa, kokos i kokosovo brašno, laneno i čia seme, paradajz, banane, cikorija, maslačak, artičoka, špargla i slatki krompir. Ukoliko na dnevnom meniju imate često neke od ovih namirnica, učinićete mnogo za vašu probavu i zdravlje vašeg celokupnog sistema za varenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online