Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.03.2010.
13:59
Tanjug A

Karađorđevići donirali veštačko srce KBC-u

Princeza Katarina Karađorđević i šef kardio-hirurgije Univerzitetske bolnice u Ženevi Afksendios Kalangos uručili su danas Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) donaciju u vidu veštačke srčane pumpe vrednosti više od 150.000 evra.

Ova pumpa je najnovije tehnološko dostignuće u oblasti asistirane cirkulacije i predstavlja mehaničku, spoljnu pumpu koja preuzima funkciju oštećenih srčanih komora i vrši restauraciju protoka krvi kroz srce, objasnio je kardiohirurg Dušan Velimirović.

Princeza Katarina Karađorđević
 


Prema njegovim rečima, ovaj uređaj će omogućiti tretiranje pacijenata sa urođenim srčanim manama, i omogućiće spašavanje više od 60 odsto pacijenata koji imaju problem sa progresivnom insuficijencijom srca.


"Uvođenjem ove metode, Klinika za kardiohirurgiju stiče uslove za pripremu realizacije programa transplantacije srca kao i uključivanje u buduće programe ugradnje veštačkog srca kao terapije budućnosti'', istakao je Velimirović.


Princeza Katarina se tom prilikom posebno zahvalila doktorima i medicinskom osoblju koji pomažu doktoru Kalangosu u njegovoj misiji spašavanja ljudskih života u Srbiji.

Profesor Kalangos je do sada šest puta boravio u radno-humanitarnoj misiji u Srbiji i tada je operisao više od 30 pacijenata.


Tokom ovog boravka on će operisati pet odraslih pacijenata u Kliničkom centru Srbije, četvoro dece na Klinici za kardiohirurgiju u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i tri pacijenta na Institutu za kardio-vaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Ambasada SAD dala agregat Zdravstvenom centru za hitnu pomoć u Nišu

 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Meri Vorlik uručila je danas agregat Zdravstvenom centru za hitnu medicinsku pomoć u Nišu. Ovaj agregat je naša pomoć centru kako bi što efikasnije reagovali u vanrednim situacijama, ocenila je Vorlik i podsetila da su SAD i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uspostavili odličnu saradnju sa gradom.

 


Vorlik je podsetila na to da je saradnja i partnerski odnos sa Nišom počeo 2001. godine, kada je USAID investirala u odeljenje za novorođenčad i obezbedila opremu i obuku za zaposlene na Odeljenju za reproduktivno zdravlje.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Operacioni sto za najmlađe
Četvrtak 11.03.2010. 13:40
Neko je ponekad pametniji kad cuti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online