Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.12.2014.
06:30
glassrpske.com A

Bela ruska bajka

naravno, u pitanju je Moskva, ruska prestonica, koja je pravi izazov zimi, sva u belom, sa temperaturama u "debelom" minusu. Ipak, srce istočne Evrope nikada ne spava, a crkva Svetog Vasilija jedna je od najlepših znamenitosti Moskve i tokom zimskih meseci izgleda posebno čarobno.

zastavki.com
Pa naravno...Moskva!
 

Osećaj da ste u zagrljaju goropadnog ruskog medveda obuzeće vas istog momenta kada zakoračite nekim od širokih bulevara. Zbog svoje veličine prestonica Rusije ne može a da ne impresionira svakog gosta.

S obzirom na to da je Moskva najveći grad u Evropi, sa više od 12 miliona stanovnika, za njen obilazak je neophodan dobro osmišljen plan.

Najbolje je početi iz srca grada, tačnije sa Crvenog trga, na kojem, poput nekog ukrasa na novogodišnjoj jelki, blista bajkovita crkva Svetog Vasilija Blaženog, simbol Moskve, ali i cele Rusije. Na Crvenom trgu nalazi se i Lenjinov muzej, koji je i danas, posle toliko vremena i političkih promena, možda i najposećenija turistička atrakcija u gradu.

Iznad Crvenog trga, sa bočne strane, izdižu se zidine Kremlja, sinonim za politički centar Rusije. Među zidinama Kremlja nalaze se crkve, muzeji i carske palate, koje su preživele sva burna vremena.

hdw.datawallpaper.com


Tu je i Kitaj gorod, stari trgovački kvart krivudavih ulica iz 13. veka, dok se u pešačkoj zoni Arbat nalazi Puškinova kuća.

Ova poznata ulica u ruskoj prestonici vrvi od uličnih svirača, žonglera, pesnika, slikara... Čuveni Boljšoj teatar nezaobilazan je u gradu, koji je bez obzira na to što je prošao kroz mnoge političke promene, uvek bio centar evropske kulture.

Kakvi su Rusi ratnici najbolje pokazuje Muzej Borodinske bitke, gdje se čuvaju uspomene i na srpske generale u pobedi nad Napoleonom. Između ostalog, u Moskvu vredi doći i samo zbog Tretjakovske galerije, koja ostavlja bez daha i totalnog laika za umetnost. U noćnim klubovima i restoranima se pije najbolji šampanjac, a najskuplja brendirana odeća je obavezna.

Umesto haringe, Moskovljani su poludeli za sušijem, pa su restorani sa ovim specijalitetom na svakom ćošku. Za provod je i te kako potreban dubok džep. Jednostavno, glavni grad Rusije je tradicionalno među najskupljim prestonicama na svetu!

Ruska zima

U Moskvi se smenjuje pet godišnjih doba: proleće, leto, jesen, zima i ruska zima! I pored toga što može da bude ekstremno hladno, pogled na romantični Crveni trg prekriven snegom, uz čašu votke u ruci, poseban je doživljaj.

Međutim, trebalo bi da posetite: Muzej Dostojevskog, državnu robnu kuću "Gum" na Crvenom trgu, park Gorki uz reku Moskvu, Istorijski muzej, kafe "Puškin", Muzej KGB-a, ali i da krstarite rekom odakle se najbolje vidi velelepni spomenik Petru Velikom...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online