Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.08.2014.
08:00
danas.rs A

Kazanovinom ulicom do festivala erotike

Vrsar svakako spada među najlepše istarske gradiće. Smešten "tamo negde" oko sredine zapadne obale, do njega je najbolje starim rovinjskim putem za Poreč. Mirni drevni gradić odavno je provokativan za one koji traže mesta koja mame uzdahe.

Vrsar svakako spada među najlepše istarske gradiće: Smešten je negde oko sredine zapadne obale, do njega je najbolje starim rovinjskim putem za Poreč
 

Kad se zadivljeni gradićem na brdašcu popnete i stanete na čuveni vidikovac iznad lokalne crkve i sata, shvatićete odmah zašto. Tu blistavu lepotu prepoznali su i veliki umetnici Dušan Džamonja i Edo Murtić, pa iz Vrsara više nisu ni odlazili.

Na putu iz Venecije za Ankonu, Vrsar je u dvanaestom veku pohodio i sam papa Aleksandar Treći i zadržao se, vele, tri dana. No, najintrigantniju posetu učinio je Vrsaru u osamnaestom veku, i to u dva navrata, italijanski avanturista i literat, opevani venecijanski ljubavnik Đakomo Kazanova, o čemu je pisao i u svojim glasovitim Memoarima. Dva veka kasnije taj gradić je bio među prvim koji je ugostio nudiste i ubrzo je postao naturističkim središtem Evrope.

Ima nešto u tom letu koji sa sobom nosi zamamne mirise i nove ukuse, uzbudljive avanture i romantične ljubavi. Osetio je to i Kazanova, koji je boraveći u Vrsaru uživao u prekrasnim ženama, obilju hrane i vina tokom vrućih noći. U spomen na Kazanovino “delovanje”, u Vrsaru se danas u junu održava Kazanovafest, festival ljubavi i erotike.

Festival predstavlja vrhunac uživanja u iskonskom ambijentu, prirodnim lepotama Vrsara, stopljenim s erotičnim pogledom na Kazanovino doba.

Kazanovafest obiluje umetničkim odrazom ondašnjeg promišljanja o ljubavi, kroz istančane filmske projekcije, izložbe i koncerte, a sve začinjeno dozom erotike, baš kao nekada.

Kostimirani vodiči, pučka glazba, autohtono vino i delicije, suveniri na trgu i okolnim uličicama i eto Vrsara iz doba kad ga je posećivao Kazanova. Prvi je put, kako sam navodi, posetio Vrsar na tri dana u avgustu 1743. godine, još kao siromašan i neugledan sveštenik, dok je drugi put u Vrsar dospeo kao kicoški odeven vojnik tokom putovanja mletačkim brodom.

Kazanova Vrsar opisuje kao zapušteno naselje. Ta, vrsarska grofovija nije se mogla uklopiti u nove raspusne trendove napuderisanog i raskalašnog 18. veka, a posebno ne u dinamičan i vragolast Kazanovin duh.

U svojim “Memoarima” Kazanova podrobno opisuje svoj drugi boravak u Vrsaru, kada se susreo sa manje-više besposlenim lokalnim hirurgom, koji ga je pozvao na doručak, pohvalivši se izvrsnim refoškom. Od proizvodnje vina u Vrsaru se tada najbolje prihodovalo, pa je Kazanovin prvi utisak bio da ga hirurg želi navesti na kupovinu veće količine ove izvanredne vinske sorte! Nije kupio vino. Istančanim čulima uočio je služavku lekarovog suseda, don Đirolama i…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online