Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.02.2015.
06:30
cosmopolitan.rs A

"Prva pomoć" za odeću

Ako pomislite da morate da se odreknete omiljenog komada odeće zbog fleke ili nekog drugog razloga, ne očajavajte. Naime, za oštećenu garderobu postoje spasonosna rešenja...

Ukoliko ne želite da vam se džemperi filcaju, stavite ih u frižider nakratko. To se posebno odnosi na vaše omiljene džempere koji su od kašmira i argonske vune. Isto možete da uradite sa džinsom ukoliko želite da eliminišete neprijatan miris.

Reuters/A.C.
Fleka od dezodoransa na omiljenoj bluzi? Nemojte je baciti, postoji rešenje!

Spakujte ga u neku plastičnu foliju ili kesu i stavite u zamrzivač koji će ukloniti neugodan miris, eliminišući bakterije koje ga izazivaju. Na taj način ćete moći da proredite mašinsko pranje farmerki i sprečite da prebrzo izblede.

Mrlje na garderobi možete da otklonite sokom od limuna ili sodom bikarbonom. Samo utrljajte na mesto sa flekom smesu od limuna i vode. Za malo ozbiljnije mrlje koristite sodu i vodu koju ćete ostaviti nekoliko minuta na umrljanom mestu, a tek potom potopiti, ili staviti na pranje.

Fleke od dezodoransa na majici možete ukloniti tako što ćete ih istrljati džinsom. Bukvalno, uzmite nogavicu svojih farmerki i prebrišite!

Votkom uklonite neprijatan i jak miris. Ukoliko nemate vremena da operete vašu omiljenu majicu, isprskajte mesta na kom se oseća neprijatan miris votkom. Biće vam potreban raspršivač, da je ne biste baš natopili, a alkohol će eliminisati mirise.

Šta s mrljama od šminke?

Fleke od pudera uklonite kremom za brijanje. Ako vam se desi da slučajno prilikom skidanja zakačite bluzu ili kragnu šminkom, namažite na to mesto kremu za brijanje pre nego što je ubacite u mašinu za pranje.

Lakom za kosu oslobodite se mrlja od ruža. Raširite majicu, bluzu, haljinu, bilo koji komad i poprskajte prljavo mesto lakom. Nek' odstoji nekoliko minuta dok tkanina ne upije lak, a onda je ubacite u mašinu.

Uklonite suve mrlje od kiše i blata sa prevrnute kože turpijom za nokte.

Ukoliko vam se iscepao brushalter, tačno na mestu na kom je žica, koja može prilično da vas učini nervoznim i da vam iritira kožu, zalepite flaster i tako zatvorite rupicu.

Mrlje od crnog vina možete da uklonite belim vinom. Samo polijte umrljano mesto belim vinom i ostavite da odstoji malo pre nego što komad stavite na pranje.

Zaustavite cepanje hulahopki i čarapa tako što ćete na rupicu natapkati malo laka za nokte.

Ne radi vam rajsferšlus? Evo rešenja! Uzmite štapiće za uši i malo vazelina ili nekog drugog vrlo masnog preparata, i po ivici povucite nekoliko puta.

Sodom bikarbonom protiv znoja

Fleke sa kožnih čizama i cipela možete da uklonite pomoću sirćeta i četkice za zube, ako nemate sredstvo za čišćenje. Nakvasite četkicu sirćetom i polako istrljajte. Ukoliko ste negde slučajno pocepali ili izgrebali kožne cipele, ublažite taj detalj svojom omiljenom hidrantnom kremom za lice. Baš kao što štiti vašu kožu od pucanja, pomoći će i kod kože na cipelama. Sodom bikarbonom otklonite miris znoja u vašim patikama nakon treninga. Sredstvom za čišćenje stakla možete da izglancate i svoje kožne cipele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online