Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
01:30
Mondo.rs, Vestionline A

Ovako će vam veš biti stvarno čist...

Verovatno vam se svima barem jednom desilo da izvadimo veš iz mašine, a on ne miriše baš onako čisto i sveže kako smo se nadali. Ako želite da vam veš bude čist i mirišljav, nije dovoljno baš samo da ubacite odeću u mašinu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci otkrivaju male tajne koje će vam mnogo pomoći!

Kako da perete koju odeću

Kada je reč o opremi za vežbanje, najbolje je da je perete u hladnoj vodi, ali tako što ćete staviti pola doze praška za veš, uz jednu šolju sirćeta - to će eliminisati sve neprijatne mirise. Ne koristite omekšivač za ovu odeću.

Džins je najbolje da perete nekim blažim deterdžentom, u hladnoj vodi, odnosno na nekom "blažem" programu u mašini za veš.

Pamučni donji veš perite na najvišoj temperaturi, zajedno sa peškirima i drugim svetlim, pamučnim stvarima. Veš od drugih, osetljivijih materijala perite na programu za osetljivu odeću, blažim deterdžentom. Brushaltere perite u kutijama/lopticama namenjenim za to, kako bi se manje oštetili.

Košulje raskopčajte pre nego što ih ubacite u mašinu i perite ih u skladu sa onim kako je označeno na etiketi - što zavisi od materijala.

Vunene stvari perite na programu za vunu ako ga vaša mašina ima, ili na programu za osetljive stvari. Koristite blaži deterdžent.

Odeću od svile najbolje ćete oprati ako deterdžentu dodate tri kašike belog sirćeta jer će ono vratiti sjaj ovom materijalu.

Kapute i jakne nipošto ne perite na najjačem programu, već na nekom blažem.

Šta se preporučuje

Preporučljivo je da tretirate fleke na odeći pre nego što je ubacite u mašinu za veš. Sortirajte odeću po boji i vrsti materijala, kako biste je oprali u skladu sa tim. Svu odeću koja ima rajsferšlus zašnirajte pre ubacivanja u mašinu. Takođe, svu garderobu izvrnite, tako da unutrašnja strana bude okrenuta spolja.

Šta se ne preporučuje

Ono što ne bi trebalo da radite je da stavljate izbeljivač na odeću koja sadrži spandeks ili drugi elastični materijal, čak i ako je reč o beloj odeći. Ako ove "krpice" tretirate izbeljivačem, one više neće biti tako elastične.

Osim toga, nemojte da koristite omekšivač kada perete peškir jer će se time smanjiti njihova moć upijanja.

Ovo verovatno znate - ne savetuje se da stavite previše veša u mašinu i nemojte da ga ostavite mokrog nakon pranja u mašini jer je potrebno samo 24 časa za pojavu buđi.

Kako da tretirate fleke

Fleke od kafe možete da skinete sodom bikarbonom. Natopite fleku hladnom vodom, zatim stavite kašičicu sode bikarbone direktno na fleku, pa isperite izbeljivačem.

Ako odeću zamažete karminom, fleku skinite tako što ćete je istrljati alkoholom, a fleke od ulja ćete najbolje skinuti belom kredom.

Masne fleke najbolje je skidati tečnošću za sudove - nakapajte malo na fleku i istrljajte četkicom. Ostavite da se osuši, isperite i zatim operite najtoplijom vodom koja je prikladna za tu vrstu materijala.

Fleke od znoja, koje su posebno vidljive na beloj odeći, mogu da se operu limunovim sokom, a ostatke pudera i šminke na odeći uklonite penom za brijanje.

Crveno vino uklonite deterdžentom za sudove ili hidrogen peroksidom, koji je ujedno i najbolji za skidanje fleka od krvi.

Zelene fleke od trave sa kojima muku muče mnoge mame najbolje se skidaju sirćetom, a fleke od mastila - mlekom. Odeću uflekanu mastilom potopite u rastvor mleka i sirćeta, odnos 2:1, i ostavite da deluje preko noći.

Imate li i vi neke dobre savete za pranje veša ili skidanje fleka?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online