Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
08:11
S. Đurić - Vesti A

Glumom pobeđuju svađe

Predstava "Moja ti" Ateljea 212 izvedena je u okviru zvaničnog programa festivala "Gaveline večeri" na sceni istoimenog pozorišta.

A. Čukić
Srpski glumci traženi u Hrvatskoj

Publika je bila oduševljena, a burni aplauz dugo se nije stišavao dok su se na sceni poklanjali Ceca Bojković, Gorica Popović, Tanja Bošković, Sofija Juričan... Ovo je samo poslednja u nizu srpskih predstava koja je gostovala u Hrvatskoj, a koja su srdačno dočekali domaćini. Slično je bilo i sa predstavom "Hamlet" Vilijama Šekspira sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi.

Iako su se jedno vreme u hrvatskim medijima "plele razne spekulacije" oko njegovog imena zbog uloge Draže Mihailovića u seriji "Ravna Gora", Glogovac je uspeo da pridobije i probirljivu hrvatsku publiku. Sada ga dojučerašnji kritičari proglašavaju najboljim glumcem u regionu.

Hrvati pak s druge strane šalju svoje najbolje predstave u Beograd, pa je u JDP-a igran "Vučjak" Miroslava Krleže u izvođenju ansambla Hrvatskog narodnog kazališta. I dok se političari prepucavaju, umetnost i glumci postavljaju temelje saradnje koja je u interesu svih. Ko zna, možda političari nešto nauče od glumaca, pa i samo doprinesu novom zbližavanju sa komšijama.

Titl iz protesta

Na hrvatskim pozorišnim scenama sve češće se postavljaju komadi srpskih pisaca. Tako je Elizabeta Kukić zablistala u ulozi Živke ministarke u predstavi "Gospođa ministarka" zagrebačkog pozorišta Kerempuh. Ona je istakla da čitava ekipa duguje zahvalnost Bogdanu Dikliću, s kojim su imali jezičke vežbe, jer je komad izveden na ekavici.
- Mi ne igramo na srpskom jeziku da bismo se rugali jeziku. Jezik smo ostavili jer ga je, kad nam je već razumljiv, šteta odvajati od karaktera i lica. Sa "prevodom" na ijekavicu izgubile bi se važne nijanse - kazala je glumica Elizabeta Kukić, koja je godinama priželjkivala ovu ulogu. Predstava je izvedena na srpskom jeziku, ali uz titl i to kao znak protesta pozorišta Kerempuh protiv odluke hrvatskog Veća za elektronske medije da filmovi i serije iz regiona moraju da se prevode na hrvatski jezik.

- Za nas je saradnja JDP-a i HNK-a veoma značajna jer ove dve kuće dele dugu zajedničku istoriju. Od samog osnivanja JDP je prisutan na sceni HNK-a gotovo svake sezone, i obrnuto. Umetnici, a posebno mi koji vodimo kuće od nacionalnog značaja, moramo pokrenuti sve oblike saradnje, jer smo upućeni jedni na druge. A videli smo večeras da je publika gladna ovakvih gostovanja, sa kakvim je oduševljenjem dočekala srpske glumce, posebno Seku Sablić, koja je oduvek bila miljenica zagrebačke publike - kazao je Ivica Buljan, direktor Drame HNK-a posle izvođenja komada "Uobraženi bolesnik" JDP-a.

Predrag Ejdus igra glavnu ulogu u predstavi "Gospoda Glembajevi", koja je premijerno izvedena na Dubrovačkim letnjim igrama.

- Glumački, scenski se vraćam u Zagreb i Dubrovnik posle toliko godina! A Krleža je Krleža, i Glembajevi su Glembajevi, glumačka poslastica i zahtevan, ozbiljan izazov - rekao je tada Ejdus za srpske i hrvatske medije.

Hrvati na srpskim scenama

Hrvatski glumci uvek su dobro došli na scene beogradskih pozorišta o čemu svedoče rasprodate sale. Čuveno satiričko pozorište Kerempuh iz Zagreba gostovalo je na sceni Ateljea 212 sa dve hit predstave - "Maratonci trče počasni krug" i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Na istoj sceni igran je i komad "Avgust u okrugu Osejdž" pozorišta Gavela. Posebno interesovanje publike vladalo je za tragediju "Hinkeman" u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih, koja se bavi krizom identiteta muškarca u Nemačkoj posle Prvog svetskog rata, a komad je igran na sceni Narodnog pozorišta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online