Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.08.2018.
13:16
rts.rs, Vestionline A

Da li je politici mesto u kulturi?

Nije u Karlovcu, ali jeste u Varaždinu. Bajaga i instruktori sinoć su pozdravili publiku na Špancirfestu. Udruženje ratnih veterana Varaždina pokušalo je, doduše, da spreči i ovaj nastup, ali je organizator bio odlučan. Sinoćnji koncert izgleda pokazuje da u sukobu politike i muzike, umetnici ponekad pobeđuju.

pixabay.com
Foto: Arhiva

I pre nego što sa bine ode poslednji izvođač, selektorski tim "Egzita" već pregovara ko će u Novom Sada nastupati sledeće godine. U odabiru preovladavaju dva kriterijuma - kvalitet i popularnost bendova. 

- Niko u dvodecenijskoj tradiciji festivala nam nije nikada vršio nikakav pritisak, nije ni pomislio da vrši nekakav pritisak. Na Egzitu je do sada sviralo na stotine izvođača iz Hrvatske, BiH, iz svih krajeva bivše Jugoslavije i nikada nije bilo nijednog incidenta. Mi sve te bendove doživljamo kao domaće - kaže direkor "Egzita" Dušan Kovačević.

Da nije dobrodošao na Danima piva u Karlovcu prošle nedelje poručili su veterani Momčilu Bajagiću Bajagi.

Samo par dana kasnije, otkazan je koncert hrvatske pevačice Vane u Tivtu zbog spora Zagreba i Podgorice oko vlasništva jedrenjaka "Jadran" na kome je trabalo da nastupi. Oba slučaja, čini se, potvrđuju da na ovim prostorima bine i dalje nisu zone bez politike.

- Šteta je ali čini se da je to usud ovih prostora, ta vrsta mržnje i propagande postoji i dalje.

Književnica Vedrana Rudan iz Rijeke je jednom prilikom napisala da kad god je neki problem u Hrvatskoj onda nas Srbe zakače na udicu i to je sa obe strane, ne kažem ja da smo mi bolji -objašnjava muzički kritičar Petar Janjatović. 

Festival muzike i piva u prestonici Srbije pamti i nastup Stublićeve grupe Film pred više hiljada fanova. I Prljavo kazalište dočekala je puna Arena. Takva slika teško da može da se poveže sa Markom Perkovićem Tompsonom ili grupom Riblja Čorba.

- To je pitanje svih pitanja, to znači da su odnosi Srbije i Hrvatske trajno poremećeni, treba se navići živeti u dimenzijama koje su paralelne - s jedne strane ćete uvek imati situacije nekih zabrana, bojkata, a sa druge strane će sve biti normalno - napominje novinar Zoran Panović. 

Ne treba zaboraviti ni gest grupe Hladno pivo. Oni nisu pristali da budu Bajagina zamena u Karlovcu.

- Nije to situacija da je neki hrvatski domoljubni pevač poslao poruku, oni su ozbiljna opozicija tamo to je jedan vrhunski bend sa jakim političkim porukama i primer kako treba da se ponaša jedan rok bend. Hladno pivo je mnogo bliže određenim srpskim bendovima nego nekoj hrvatskoj mejnstrim situaciji u društvu - smatra Panović. 

Muzički kritičar Petar Janjatović kaže da je komunikacija među muzičarima besprekorna.

- I dalje postoji ta vrsta kolegijalnosti koja je veoma bitna i dalje među tim našim drugarima muzičarima se pesme procenjuju po kvalitetu a ne po krvnim zrncim - kaže Janjatović. 

Glasnije od nacionalističke vike u regionu od prošle godine pokušava da bude tiha balkanske većina. Muzičari, intelektualci, javne ličnosti sa ovih prostora jednim glasnom poručuju da politici nije mesto u kulturi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online