Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.08.2015.
08:33
S. Đurić - Vesti A

Dosta je bilo zaglupljivanja

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novi Sad nedavno je uputio javni apel da se uvede oporezivanje kiča i šunda u Srbiji. Za samo četiri dana njegovo pismo podržalo je oko 600 javnih ličnosti, naučnika, umetnika, novinara, profesora, poslanika, a akciji su se pridružili i obični građani, roditelji, penzioneri, radnici... Pozitivan odjek koji je apel doživeo ne samo u srpskim, već i u medijima u regionu, nameću potrebu da se nadležni državni organi, pre svega Ministarstvo kulture, uhvate u koštac sa ovim pitanjem.

www.mc.rs
Peticiju će poslati državnim institucijama: Bojan Panaotović

- Ja odavno govorim da se čaša prelila, ali sam do sada bio usamljen. Drugačije je kada apeluje neko ko je sociolog, a drugačije pak odjekne kada se oglasi direktor Kulturnog centra drugog grada Srbije. Medijska slika kod nas i generalno u Evropi je grozna, kontaminirana nasiljem, prostaklukom, vulgarnošću i kičem. Centralno mesto zauzimaju različite forme takozvanih rijaliti programa. Ako država uvodi posebne akcize na duvan i alkohol, imajući u vidu da je reč o proizvodima štetnim za zdravlje čoveka, onda ne bi trebalo da postoje prepreke za uvođenje sličnih nameta na proizvode koji zagađuju čovekov duh i njegovo mentalno zdravlje - kaže Panaotović i objašnjava da se apleom nije obratio samo akademicima i profesorima, već svim ljudima koji smatraju da je vreme da se neke stvari u Srbiji promene.

- Skupljamo potpise, a onda ćemo tu peticiju da uputimo, recimo, Vladi Srbije, Ministarstvu kulture, SANU, Vladi Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i ostalim nadležnim institucijama - rekao je Panaotović i dodao da je jadno društvo u kome su idoli starlete, poluprostitutke, kič pevači.

- Žalosno je što se na ovakav način dere koža narodu, koji još više tone u bedu. Na osnovu kog zakona i principa je data nacionalna frekvencija televiziji da zaglupljuje i zagađuje medijski prostor. Mora da postoji i da se poštuje zakon. Niko ne traži zabranu, ali ako već hoće da emituju takve sadržaje onda treba da plate, a taj novac da se usmeri u podršku mladim umetnicima, sportistima, naučnicima.

Protivnik cenzure

- Ja sam protivnik bilo kakve cenzure. Kreatori rijaliti programa ispipavaju puls publike i tačno znaju šta im je potrebno, pa ne verujem da ćemo se uskoro rešiti sličnih emisija. Apel može da stvori kontraefekat i da akteri rijaltija postanu žrtve. Treba samo povećati ponudu onog što valja i tako se suprotstaviti onome što ne valja. Mediji treba da se bave lepom umetnošću, da bude više dobrih koncerata, povratak rokenrolu. U tom slučaju gledalac može da bira da li će gledati starlete ili kulturne emisije - smatra psiholog Aleksandra Janković.

Priče o oporezivanju kiča i šunda nisu novina, slično se radilo i '80-ih godina.

- U bivšoj Jugoslaviji postojala komisija za šund, ali nije bila imuna na razne pritiske, pa tako mnoga dela koja su bila kič nisu i proglašena za to. Međutim, u to vreme imali smo bar kulturnu politiku zemlje i mnogo više pažnje se pridavalo uticaju muzike, filma, književne i likovne umetnosti na društvo, što sada nije slučaj. Jedini način da država odbrani svoje građane od neukusa jeste dodatno oporezivanje šunda i kiča, a to bi bio i dodatni izvor prihoda za pravu kulturu - rekao je svojevremeno Zvunimir Đukić Đule frontmen benda Vang Gog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online