Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.11.2013.
12:37
E. V. A

Zlatne značke "Vestima"

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZ) juče je na prigodnoj svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu dodelila 54 zlatne značke i povelje uglednicima iz Srbije, evropske i prekomorske dijaspore za nesebičan, predan i dugotrajan stvaralački doprinos u širenju kulture.

Direktor "Vesti" Branko Daljević, koji je primio priznanje za Dušana Vidakovića i naš novinar Radmila Lončar
 

Među nagrađenima su Dušan Vidaković, vlasnik i glavni i odgovorni urednik "Vesti" i Radmila Lončar, novinar u beogradskom dopisništvu našeg lista.

Ovo tradicionalno priznanje KPZ dodeljuje od 1976. godine, a poslednjih osam godina suorganizator je i resor Vlade Srbije u čijoj je nadležnosti dijaspora.


Čestitajući laureatima, Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ, posebno je naglasio ulogu zaslužnika iz rasejanja rekavši da su oni najistaknutiji ambasadori Srbije i srpske kulture u svetu.

Pomoćnik direktora Kancelarije za dijasporu Rastko Janković, direktor Slavka Drašković, Radmila Lončar i književnik Ljubivoje Ršumović


Svaki dobitnik je, napomenula je Slavka Drašković, direktorka vladine Kancelarije za dijasporu, "na svoj način doprineo očuvanju nacionalne baštine i identiteta, i predstavlja jedinstvenu kulturnu pojavu u srpskom korpusu".


- Dobitnici ovog priznanja koji žive i rade u inostranstvu primer su mladim naraštajima koji tek dolaze - poručila je Draškovićeva. 


Rastko Janković, pomoćnik direktora Kancelarije za dijasporu i predsednik žirija, istakao je da je odluka o laureatima doneta jednoglasno jer su svi oni, bez razlike da li žive u Srbiji ili rasejanju, "mnogo doprineli širenju kulture u svetu".

Dobitnici Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije


1. Milica Bakrač, profesorka iz Nikšića jedna je od naistaknutijih pesnikinja koje stvaraju na srpskom jeziku u Crnoj Gori.

2. Nedeljko Bilkić, vokalni solista iz Beograda, istaknuti je umetnik u našoj narodnoj muzici čije autorske pesme publika često prepoznaje kao autentične narodne.

3. Mirjana Bobić Mojsilović je dugogodišnja urednica prestižnih listova i časopisa, novinarka, književnica, autorka više televizijskih emisija.

4. Svetlana Bojčević Cicović, prvakinja beogradske opere, veliki deo svog stvaralačkog opusa posvetila je i saradnji sa mladima nastupajući sa Akademskim horom Kolegijum muzikum.

5. Zoran Veljanović, arhivista, kako svojim stručnim radom, tako i angažovanjem na polju srpske kulture i prosvete, davno je prevazišao okvire svog grada Subotice.

6. Dušan Vidaković je vlasnik i glavni i odgovorni urednik „Frankfurtskih vesti“ iz Nemačke, najtiražnijih srpskih novina u dijaspori.

7. Radovan Vlahović, književnik, direktor i urednik Banatskog kulturnog centra veliki je misionar kulture iz Novog Miloševa.

8. Momčilo Vuksanović - Moma Brada, slikar ikonopisac iz Despotovca pokretač je brojnih značajnih manifestacija i čuvar baštine u svom kraju.

9. Budimir Gođevac, predsednik Saveza muzičkih udruženja Vojvodine iz Novog Sada nesebično se zalaže za unapređenje estradno-muzičke delatnosti i u humanitarnim akcijama.

10. Rade Dragović, novinar „Večernjih Novosti“ iz Beograda, pored rubrika koje uređuje, prati i aktivnosti dijaspore.

11. Snežana Đenić, istoričarka i poslenik kulture iz Čajetine, poznata je po dugogodišnjem naučno-istraživačkom radu na proučavanju istorije užičkog i zlatiborskog kraja.

12. Majkl Đorđević iz Sjedinjenih Američkih Država, osnivač je Fondacije Zadužbina Studenica koja 18 godina stipendira najbolje studente iz Srbije.

13. Radošin Zajić, književnik, urednik, dugogodišnji poslenik kulture u Trsteniku. Bio je i sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Trstenika.

14. Zorica Zec, kulturni poslenik iz Beograda, godinama uspešno sarađuje sa našim piscima iz dijaspore.

15. Jasmina Zotović, izvršna direktorka Narodnog pozorišta, uvek istinski posvećena projektima svog pozorišta, ali i onih koji u njemu samo povremeno gostuju. Kao mi danas.

16. Marko Ignjatić, poslenik kulture, predsednik je Srpskog privrednog društva „Privrednik“ u Zagrebu.

17. Dragan Jakovljević, književnik i urednik „Srpskih novina“ iz Budimpešte, jedan je od autora informativne emisije i internet radija srpske manjine u Mađarskoj.

18. Nenad Jezdić, glumac Ateljea 212 iz Beograda, umetnik koji je snimio brojne serije i filmove i za to dobio niz značajnih priznanja.

19. Đorđe Jevtić, književnik, publicista i kulturni poslenik iz Gračanice, jedan je od nosilaca srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

20. Miloš Jović - Leo Martin, vokalni solista i muzičar iz Beograda šansonjer je internacionalne slave koji je nastupao sa najvećim svetskim zvazdama.

21. Ilija Jovičić, profesor, dugogodišnji je direktor Osnovne škole „Lazar Savatić“ iz Zemuna, jedne od najuspešnijih škola u Srbiji.

22. Vladan Jočić, novinar iz Pariza, urednik je aktuelnog serijala „Svet bez vize“.

23. Milan Kićevac je predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Budimpešti i poverenik Prosvjete za Mađarsku.

24. Veselin Konatar, poslenik kulture iz Sremskih Karlovaca ostavio je

snažan pečat u razvoju kulturne i umetničke saradnje između Srbije i Rusije.

25. dr Miomir Korać, arheolog, direktor Viminacijuma , uspeo je da svojom stručnošću, ali i originalnošću, sačuva i približi ovo značajno arheološko nalazište savremenom posetiocu.

26. Nebojša Lapčević, književnik iz Kruševca, poslenik kulture Rasinskog okruga, direktor je Legata Milića od Mačve.

27. Radmila Lončar, novinarka „Frankfurtskih vesti“ iz Nemačke, godinama izveštava o dijaspori.

28. Mr Dragan Marić, profesor filmske kamere na Akademiji umetnosti u Beogradu, bio je direktor fotografije, snimatelj ili reditelj u preko 600 televizijskih ostvarenja.

29. Svetlana Matić, dečji pisac iz Beča, aktivno radi na očuvanju srpskog jezika u dijaspori.

30. Srđan Mijalković, profesor, kulturni poslenik i predsednik KUD „Prosvjeta“ u Beču izuzetno mnogo doprinosi kulturnom životu Srba u Austriji.

31. Prof. dr Goran Milašinović, poznati lekar kardiolog iz Beograda istovremeno je i odličan pisac koji svoju humanost posvećuje struci, ali je poklanja i svojim književnim junacima.

32. Milun Miloradović, publicista iz Beograda, jedan je od onih kulturnih pregalaca koji čuvaju od zaborava našu tradiciju, posebno u hronikama sela.

33. Nataša Mihailović, novinarka i urednica RTS-a iz Beograda,

posebno je poznata kao autor emisije „Šta radite, bre“.

34. prof. dr Dragan Nikodijević, profesor univerziteta u Beogradu, a nekadašnji načelnik za kulturu i propagandu Doma vojske, dugi niz godina bavi se menadžmentom u okviru medijske i umetničke prakse.

35. Budimir Novović, pravnik i ekonomista, čitav svoj radni vek posvetio je novinarstvu, ali i kulturi. Dopisnik je „Politike“ iz Valjeva.

36. Divna Obrenović, , predsednica Kulturnog društva „Mihalo Pupin“ i srpske biblioteke u Sloveniji godinama se bavi očuvanjem srpske kulturne baštine.

37. Duško Premović, glumac i pisac iz Beograda je scenarista brojnih predstava i filmova koji se bave savremenom tematikom.

38. Radmila Purić, sociolog iz Beograda, bila je dugogodišnja direktorka predškolskih ustanova , a sada je predani kulturni pregalac i saradnica Zadužbine „Dositej Obradović“.

39. Rajko Radojević, član Srpskae nacionalne akademije u Torontu, aktivno se bavi očuvanjem srpskog nacionalnog identiteta u dijaspori.

40. Delfina Rajić, istoričarka umetnosti, direktorka Muzeja u Čačku, jedan je od onih pregalaca iza čijeg stručnog i predanog rada ostaju kapitalna dostignuća.

41. Nemanja Savić, redovni profesor na Banjalučkoj akademiji, dirigent i kompozitor, bavi se očuvanjem srpske muzičke tradicije i pronosi lepotu srpske pesme širom Evrope.

42. Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu, pisac i čuvar naše časne prošlosti i počasni konzul Srbije.

43. Branko Stanković, novinar i urednik iz Beograda, autor kultne emisije RTS-a „Kvadratura kruga“, kao i brojnih dokumentarnih filmova.

44. Stanko Stojiljković, novinar i publicista iz Beograda, autor više hiljada članaka, intervjua i repotaža, posebno je poznat po tome što se bavi temama vezanim za nauku.

45. Smiljana Stokić, solistkinja baleta Narodnog pozorišta iz Beograda igrala je u celokupnom repertoaru baleta, ali se dugi niz godina bavi i zaštitom prava interpretatora.

46. Bojan Suđić, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, umetnički direktor ansambala Muzičke produkcije RTS-a, jedno je od najoriginalnijih dirigentskih imena kod nas. Njegova umetnost odavno je prešla granice naše zemlje.

47. Perka Tešović, mecena kulture iz Moskve. Godinama pomaže naše intelektualce i umetnike u Rusiji.

48. Aleksandar Timofejev, novinar iz Beograda, direktor i glavni i odgovorni urednik Radio televizije Studio B, autor više stotina radio i TV emisija, profesor na Akademiji umetnosti.

49. Momčilo R. Todosijević, pedagog iz Trstenika, nosilac je brojnih nagrada i priznanja u svom kraju i autor hronika sela koje čuvaju brojne podatke o Srbiji od zaborava.

50. Vasil Tolevski, književnik i urednik iz Skoplja. Posebno poznat kao aforističar. Osvojio je brojne nagrade u ovoj oblasti.

51. Jelena Tomašević, vokalna solistkinja i kantautorka iz Beograda, dobitnica brojnih nagrada. Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije.

52. Zoran Hadži Lazin, pozorišni delatnik i publicista, svoju prefinjenu duhovnost i stvaralačku energiju za opšte dobro srpske kulture i prosvete uglavnom je ostvario u Novom Sadu.

53. Bajo Džaković, poznati književnik iz Jagodine, i kao novinar je dao veliki doprinos razvoju sveukupnog kulturnog života na području Pomoravskog okruga.

54. Sofija Škorić, kulturni poslenik, humanista . Godinama pomaže srpsku dijasporu u Kanadi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online