Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.10.2018.
12:15
rs.n1info.com A

Bura oko Narodnog pozorišta: "Ovo što se dešava je sramotno"

Smena na čelu Drame Narodnog pozorišta, odnosno postavljanje reditelja Juga Radivojevića za prvog čoveka ovog sektora umesto dramaturga Željka Hubača, koji je proteklih godina uspešno vodio Dramu - izazvala je popriličan revolt među umetnicima zaposlenim u nacionalnom teatru.

commons.wikimedia/Photoshooterka
Narodno pozorište u Beogradu

"Novi direktor jedan od potpisnika podrške Vučiću"

Dok sam Hubač, kao dojučerašnji v. d. direktora Drame, ne želi da komentariše odluku upravnika Dejana Savića, sve veći broj glumaca, reditelja i drugih pozorišnih radnika glasno izražava nezadovoljstvo zbog njegovog "sklanjanja", odnosno povratka na staro zaduženje dramaturga teatra.

Glumica Nada Šargin, prvakinja ansambla, smatra da je ne samo nelogično već i neukusno čoveka koji je očigledno umnogome podigao standarde drame - odbaciti, kazniti ga za kvalitet i za uspeh. 

- Duboko me revoltira da čovek koji je kao v. d. donosio uspehe ne bude imenovan na to mesto, da mu ne bude produžen mandat, uprkos tome što je većina eminentnih umetnika, prvaka kuće već ranije pružila nedvosmislenu podršku Hubaču - kaže ona i dodaje:

- Predato je tada naše pismo upravniku, na sastanku sa upravom smo uveravani da je naš stav uvažen i shvaćen, da bi se sad pokazalo da nismo shvaćeni. Očito je i da je Hubaču "otkazana saradnja" dva dana nakon što je u javnost izneo realnu sliku stanja Drame - jasno je, dakle, da je kažnjen za to što je rekao i za to što je donosio pozorištu uspeh.

"Nije bitan uspeh, već poslušnost"

Još jedna od glumica koje nose repertoar Narodnog pozorišta, Hana Selimović, saglasna je da je obrazloženje uprave "slabo pismeno, bezobrazno i apsurdno" - jer navodi na pomisao da neko želi promenu "vizure" koja je donosila uspeh.

- Ovo što se dešava je apsolutno sramotno i ne tiče se samo unutrašnjih poslova institucije Narodnog pozorišta već predstavlja jasan presek stanja društva u kome živimo. Čovek koji bi, po rezultatima, trebalo da bude imenovan na neku funkciju, biva smenjen sa nje. Uspeh, dakle, ne znači ništa spram neposluha, mi smo svi osuđeni na ćutanje jer živimo kaznu za slobodnu reč i za dobro činjenje svog posla - istakla je Hana Selimović.

Narodno pozorište prethodnih dana bilo je tema medija nakon što se saznalo da pozorišnu scenu na kojoj se igraju dela od Šekspira do Siniše Kovačevića promoviše nekadašnja Plejboj zečica Mirela Krajinović kroz svoj magazin "Glob".

Sledeća tema po kojoj je nacionalni teatar bio u centru pažnje su smene. Nakon kritičkog stava koji je izneo u intervjuu u Politici, Željko Hubač prestao je da bude direktor Drame, a na njegovo mesto došao je reditelj Jug Radivojević, koji je, inače, jedan od potpisnika predizbornih lista podrške SNS i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online