Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.03.2012.
21:47
Beta A

Ljiljani Blagojević uručena nagrada "Žanka Stokić"

Glumici Ljiljani Blagojević danas je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu uručena nagrada "Žanka Stokić", za stvaralačku zrelost i bogatstvo umetničkog izraza.

Velika glumica i dramska umetnica: Ljiljana Blagojević
 

Glumica se, nakon uručenja nagrade, obratila imaginarnom mladom kolegi koji tek ulazi u svet glume rečima da, kad mu je teško, pomisli na veliku dramsku umetnicu Žanku Stokić.

Veliko glumačko ostvarenje

Ljiljana Blagojević do sada je odigrala više od 60 pozorišnih
uloga, između ostalog, u predstavama "Galeb", "Zlostavljanje", "Janez", "Prljave ruke, "Velika drama", "Zečji nasip", "Ženidba" i "Nesporazum". Glumila je u više od 50 filmova, među kojima u "Sjećaš li se Doli Bel", "Večernja zvona", "Veliki transport", "Miris dunja", "Tako se kalio čelik" i "Nož"), a igrala je i u brojnim TV serijama. Nagrada "Žanka Stokić" do sada je dodeljena Svetlani Bojković, Mileni Dravić, Radmili Živković, Đurđiji Cvetić, Ružici Sokić, Jelisaveti Sablić, Gordani Đurđević Dimić, Dari Džokić i Mirjani Karanović. To priznanje sastoji se od plakete koju daruje nacionalni teatar, statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca), a novčani iznos
poklanjaju "Večernje novosti".

"Kako se u vremenu koje prepoznaje samo profit, gde se sve meri zaradom, gde je novac religija, kako se u tom vremenu baviti umetnošću? Kako na sceni govoriti Sofokla, Euripida, Getea? Kome govoriti te uzvišene misli kad se sistematski neguje površnost, senzacija, skandal i laž", upitala je Ljiljana Blagojević.

Ona je kazala da bi mladi glumac, svaki put kad mu je teško, trebalo da se seti Žanke, koja je, zahvaljujući daru, radu i ljubavi uspela da stigne do vrha.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović pročitao je obrazloženje žirija u kojem se navodi da je prvakinja Drame nacionalnog teatra Ljiljana Blagojević u punoj meri obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza.

"Njen glumački volumen je izuzetno širok i ona je jedna od retkih srpskih glumica koje mogu sa pođednakim uspehom da igraju skoro sve žanrove, što dokazuje i dugačak spisak njenih uloga u pozorištu, filmu ili televiziji", rekao je Đurović.

On je kazao da je žiri, kojim je predsedavala Mira Stupica a čiji su članovi Dara Džokić, Dušan Kovačević i Manojlo Vukotić, jednoglasno doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.

Publici u Narodnom pozorištu obratio se i reditelj Emir Kusturica, u čijem je prvom filmu "Sjećaš li se Doli Bel", Ljiljana Blagojević ostvarila zapaženu ulogu.

On je kazao da dobitnica ovogodišnje nagrade "Žanka Stokić" potvrđuje da postoji način da se duhovnost razvija i kroz glumu. Na svečanosti je prikazan i film o Ljiljani Blagojević, koji je uradio Balša Đogo, a zatim je dramska umetnica Ružica Sokić
pročitala pesmu Milosava Buce Mirkovića koju je on posvetio ovogodišnjoj laureatkinji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online